Så hittade hon mer information om släkten

Så hittade hon mer information om släkten
Anette Sundström, har skrivit dagens inlägg.

Anette Sundström, har skrivit dagens inlägg.

Som så många andra blev Annette uppslukad av släktforskning samma minut som hon började utforska sina rötter. I denna text kan du läsa om hur hon använder MyHeritage för att lära sig mer om sin släkt och de upptäckter hon gjort under resans gång.

Mitt namn är Annette Sundström, jag är singel, 46 år och bor cirka 2 mil norr om Uppsala. Jag kommer från Arjeplog, Västerbotten. Min släkt på min fars sida härstammar från samma trakter, men har sedan spritt sig genom övre halvan av Sverige. Min farmor kom från Saltdalen, Norge, så hennes anor finns mest i Norge.

Min mor är född i Uppsala men är uppvuxen i Roslagen och Stockholm. Min mormor föddes i Kiruna och min gammelmormor kom från Norge och hennes man från Blekinge.

För elva år sedan fick jag ett fästingbett som gav mig borrelia, som cirka ett år senare utvecklades till Sarkoidos, lungvarianten. I korthet innebär det bland annat att jag blir oerhört trött vid minsta fysiska eller psykiska ansträngning. Jag blev sjukskriven och har, efter ett kort återbesök på mitt dåvarande arbete som kontorist på ett åkeri, gått heltidssjukskriven sedan 2004. De första åren jag gick hemma spenderade jag mest med dataspel, då det alltid har varit ett intresse.

Sensommaren 2008 fick jag upp ögonen för det här med släktforskning. Jag satt och surfade runt mest på måfå och snubblade över en blogg om just släktforskning och fann det jätteintressant. Denna person hänvisade till MyHeritage och det var då jag började min egen vandring.

Ingen i min släkt, så vitt jag då visste, hade någonsin släktforskat tidigare. Men med MyHeritage var det inte direkt några problem att komma igång. Jag laddade ner deras program Family Tree Builder och började lägga in de namn och data jag kunde utantill. Samt de som min mor kunde hjälpa till med. Det tog inte många namn innan den lilla gröna pricken kom fram, som visade att jag hade en smart match på en av mina släktingar. Jag minns så väl att det var min gammelfarmor, Ida Johanna Sundström (Olofsdotter), från Arjeplog, som var den första som gav en träff och hur spännande det var!

Gammelfarmor Ida Johanna Sundström och hennes barn.

Gammelfarmor Ida Johanna Sundström och hennes barn.

Fler matchningar trillade in och dessa ledde till släktplatser som hade hela träd utlagda som var gemensamma med mitt träd, och ett träd ledde snabbt till annat och så vidare. Jag bestämde mig för att i det stadiet bara lägga till de träffar jag fick fram för att i ett senare stadie verifiera det jag kunde.

Kort efter att jag började släktforska blev min närmsta familj inblandad och en dokumentsamling som min moster fått av sin far nådde min väg. Det visade sig att en annan släkting hade gjort en omfattande släktforskning på min mors sida av släkten och denna person hade kontaktat min morfar och frågat om han ville ha en kopia av sin del av den. Han hade sagt ja, men då han inte kunnat förstå uppställningen hade han lagt den i en låda och den hittades efter hans bortgång. Min moster förstod inte heller hur man läste denna uppställning, men gav den till mig och sa att om jag begrep den, kunde den ju vara till någon nytta nu när jag också hade börjat släktforska.

Detta är ett av de få kort jag har på min mammas sida av familjen där det är många samlade. Just detta är från min morbror Leifs dop år 1953 i Uppsala.

Detta är ett av de få kort jag har på min mammas sida av familjen där det är många samlade. Just detta är från min morbror Leifs dop år 1953 i Uppsala.

Det var inte så svårt att klura ut det hela, och där hade jag helt plötsligt fem generationer bakåt i tiden nedskrivna på några A4-papper. Dessa fördes in i mitt träd som jag hade online och genast fick jag massor av nya träffar.

I dag har jag personer 10 250 i mitt släktträd. På vägen dit hade jag stött på många präster, någon ärkebiskop, en personlig medhjälpare till Karl Von Linné, en och annan viking, soldater, en del kända musiker, en del adligt folk och en kortvarig statsminister, Nils Edén. Jag har varit i en hel del länder förutom Norden, bland annat Skottland, Burma, Indien, Ghana, Saudi-Arabien, Kanada och USA.

Just nu forskar jag på min morbrors flickväns familj. Jag är snart klar med den då detta enbart görs via de uppgifter jag själv kan slå upp i alla de kyrkoböcker som man har tillgång till online.

När detta är klart skall jag börja om med min familj på min fars sida och gå igenom alla namn och verifiera allt genom böckerna och se till att all den data jag har stämmer.

Storfamiljen på pappas sida. Fotografiet är taget omkring 1920 i Racksund.

Storfamiljen på pappas sida. Fotografiet är taget omkring 1920 i Racksund.

Det som är så fascinerande med att släktforska genom att personligen leta upp en familj i kyrkböckerna är att man kommer dem så nära. Man kan följa dem genom deras vandringar och se när första barnet lämnade boet, vad de gjorde och hur de sedan skapade sin egen familj för att sedan börja om igen med nästa generation och deras syskon. Man ser hur de som är bönder eller soldater bor på gårdar och arbetar som pigor och drängar. Och jag som känner till lite om Sveriges historia undrar hur de kan ha levt sina liv i de små husen med alla barnen. Man kan lätt måla upp en bild om hur det kunnat vara och det gör det hela så mycket mer levande.

Jag minns en familj som grep tag i mig speciellt, det var på min mosters mans sida och jag började följa familjen från början av 1800-talet och framåt. De fick fem barn och alla bildade egna familjer när de blev vuxna, men efter att fadern dog hamnade modern på fattighuset och bodde där i över tio år för att sedan bara försvinna ur böckerna. Det fanns inget dödsdatum på henne, eller en utflyttningsnotering. Jag tänkte mycket på hennes öde och hur hon kunde hamna där på fattighuset och leva där så länge.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Birgitta Akvilejasson

    augusti 14, 2014

    Intressant och en verkligt meningsfull sysselsättning!
    Lycka till med fortsatt forskning.

  • Britt Karlsson

    augusti 14, 2014

    hej!
    Jag viste ingenting om min farfars farmor som kom från Karis i Finland. Men plötsligt så kom hennes anor långt tillbaka i tiden fram med många intressanta människor. Så det är verkligen intressant att följa upp.

  • Britta Karlsson

    augusti 15, 2014

    Skulle gärna vilja veta mer om min farmors sida,hon var född 1848,men jag kan inte så mycke på datorn ännu så jag vet inte om jag kan.

    • Sara

      augusti 25, 2014

      Hej Britta,

      Ett första steg är att skriva in den information som du känner till i ditt släktträd på MyHeritage, din information kan sedan ökas i takt med att andra släktforskare skriver in information om gemensamma anor.

      / Vänligen Sara

  • Ann Arvidsson Renström

    augusti 17, 2014

    Vad spännande. Jag har fått reda på så mycket om min farmor som ingen har kunnat berätta för mig om hon vill själv aldrig berätta och det kan jag förstå nu när jag hittat hennes livsbana. Jag frågade henne så många gånger men inte, och pappa har inte vetat något heller. Tyvärr jobbar jag heltid och har barn och hus så tiden räcker inte tll men jag letar då och då. Tack för att du delade med dig. Ann

  • Birgitta Törnblom

    november 15, 2014

    Har du kunnat forska i kyrkböcker via MyHeritage? Jag har blivit lovad det, men kan inte komma in i Östergötlanda kyrkoböcker som är aktuellt för mig.

    • Sara

      november 17, 2014

      Hej Birgitta,

      Här är alla de svenska samlingarna vi erbjuder:

      Vänligen Sara