Nytt! Husförhörslängder 1880-1920 tillgängliga på MyHeritage

Kommentarer8

Nu kan du som använder MyHeritage söka i över 46 miljoner poster ur husförhörs- längderna som sträcker sig mellan 1880-1920. Posterna hittar du i SuperSearch™, vår databas för släkthistorisk information. Alla som har förfäder som bodde i Sverige mellan 1880-1920 har nu möjlighet att hitta dem i samlingen, vilket ger alla våra användare med svenska rötter en otrolig hjälp i jakten på sin släkthistoria.

Husförhörslängderna, en slags kyrkbok med uppgifter om alla personer i en församling, finns nu tillgängliga, indexerade och sökbara online hos oss för första gången. Det är en unik samling och bilderna är i färg och av hög kvalitet, vilket gör det ännu enklare att läsa sig till informationen. Posterna ger en unik inblick i våra förfäders liv vid varje given tidpunkt, med information om födslar, dödsfall, äktenskap, adresser och förändringar i hushållssammansättningen.

Vill du ta reda på mer om dina anor? Gör en egen sökning i husförhörs-längderna här: www.myheritage.se/husforhorslangder

Husförhörslängder
Vad vet du om dina anfäder? Gör en egen sökning i husförhörslängderna och ta reda på mer.

Unik inblick i dina förfäders liv

Husförhörslängderna är den primära källan för utforskandet av personer och familjer i det förflutna. Böckerna fördes i församlingarna av svenska kyrkans präster, som var ansvariga för det officiella dokumenterandet av landets befolkning fram till 1991. Uppgifter finns med i databasen från så långt tillbaka som 1838, men majoriteten av uppgifterna omfattar perioden 1880 och framåt.

Eftersom husförhörslängderna uppdaterades varje år kan familjer följas år för år, och ofta från plats till plats i hela landet. Fram till 1894 skulle församlingsprästen varje år hålla förhör i sin församling för att betygsätta och dokumentera varje vuxen persons kunskap i kristendom.

Prästen bokförde även födelsedatum, giftermål, dödsfall, vart människor hade flyttat eller varifrån de kom, och tillade ibland ett par andra uppgifter. Varje år skulle prästen uppdatera informationen från föregående år och notera förändringar inom hushållet. Efter 1894 blev anteckningarna mindre fokuserade på kristendomskunskap och mer inriktade på dokumentation av människorna i församlingen.

Familjen är samlad

MyHeritage hittar ny information åt dig

Förutom att du kan göra egna manuella sökningar i SuperSearch™, kommer MyHeritages matchningsteknologier kunna göra det möjligt att matcha poster från den här samlingen med personer i användarnas släktträd. Användarna kan sedan spara matchningarna, importera data direkt till sina egna släktträd och till och med skapa nya profiler från själva posten.

Samlingen består av indexerade färgbilder som tillhandahålls av MyHeritages samarbetspartner, ArkivDigital. Alla kan söka bland posterna i husförhörs-längderna och se sökresultatet, men för att titta på en enskild post krävs ett dataabonnemang. Har du inget? Läs mer om det årliga dataabonnemanget som inkluderar obegränsad tillgång till alla husförhörslängdsposter, och de övriga 6 miljarder historiska posterna i SuperSearch, samt Record Matches.

Läs mer: Vad är Record Matches?

Så vad kan du hitta om dina anfäder i denna nya spännande samling? Gör en sökning och ta reda på svaret. Du gärna dela med dig av vad du hittar.

Gör en sökning i husförhörslängderna här: www.myheritage.se/husforhorslangder

Vi ser fram emot att höra om dina spännande upptäckter.

Mycket nöje,

MyHeritage-teamet

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Mats Berglund


  november 4, 2015

  Jag sökte på min fader med alla förnamn och efternamn, kryssade för i rutan exakt och fick ett tjugotal träffar. Bara två stämde med sökkriterierna. Massor med andra förnamn! Sökningen ger alltså en massa felaktiga träffar!

  Dessutom ser erbjudandet ut som det ingår, men det tillkommer en avgift, om man inte har det dyraste abonnemanget.

 • Åke Mandell


  november 4, 2015

  Samma sak för mig. Hur kan ni ge ett ”generöst” erbjudande som kostar ytterligare pengar?

 • Mia Öman


  november 4, 2015

  Den 23 01 1843-1915 föddes min farfars far Olof Andersson Öman i Leråkrar församling Edesta Blekinge. Han var med på båten Vega genom ostpassagen med Nordenskiöld. Skulle önska få lite mer om honom och min släkt.
  Med vänliga hälsningar
  Mia Öman

 • Sara


  november 4, 2015

  Hej Mats,

  Detta ingår om man har ett dataabonnemang. Men det går som sagt bra att botanisera i samlingen och se sökresultatet utan ett.

  / Sara

 • Kajsa Roberts


  november 4, 2015

  Jag sökte på Johan Sahlin född 1779, född och bosatt i Sköllersta men alla tusentals namn som kom upp var födda efter 1800 och bosatta någon annan stans. Inte särskilt positivt.
  Kajsa

  • Sara


   november 4, 2015

   Hej Kajsa,

   Det var tråkigt att höra att du inte har funnit ”den rätta” Johan Sahlin. Men misströsta inte, vi lägger hela tiden upp nya uppgifter och förhoppningsvis kommer Johan Sahlin att dyka upp i vår datasamling framöver.

   Vänligen Sara

 • Marianne Landén


  november 4, 2015

  Man skulle ju få göra en sökning?