Vi introducerar PhotoDater™, en exklusiv och kostnadsfri ny funktion för att uppskatta när gamla foton togs

Vi introducerar PhotoDater™, en exklusiv och kostnadsfri ny funktion för att uppskatta när gamla foton togs

Om du är som de flesta släktforskare har du förmodligen gamla familjefoton vars detaljer, till exempel när de togs, förblir ett mysterium. Kanske har du vänt på dem i hopp om att hitta mer information, bara för att upptäcka att dina förfäder som uppskattade dessa foton inte lämnade någon information efter sig. Fram till nu kunde saknade detaljer om dina foton ha förblivit ett mysterium för alltid, men här på MyHeritage bestämde vi oss för att hitta en lösning. Idag har vi glädjen att presentera PhotoDater™, en banbrytande och kostnadsfri ny funktion som med hjälp av artificiell intelligens (AI) uppskattar vilket år ett foto togs. 

PhotoDater™ är unik i sitt slag: MyHeritage är den enda släktforskningstjänsten som erbjuder datumuppskattning för historiska foton. Med hjälp av kraftfull teknik som utvecklats av vårt AI-team ger PhotoDater™ sin bästa gissning av när ett foto togs. Detta kan hjälpa dig att få fram ytterligare ledtrådar om vem som syns på bilden och vid vilken händelse den togs, för att lösa mysterier i din släktforskning. PhotoDater™ är helt gratis! 

Kolla in den coola videon nedan för att se vad PhotoDater™ kan göra:

PhotoDater™ har redan fått beröm av experter inom släktforskning. Maureen Taylor, känd i släktforskarvärlden som The Photo Detective™, säger: ”PhotoDater™ är ett fantastiskt tillskott till MyHeritages utbud av fotoverktyg. Det är ett bra första steg när man försöker förstå ett fotomysterium.” Thomas MacEntee på Genealogy Bargains säger: ”MyHeritage fortsätter att hitta fantastiska sätt att utnyttja kraften i AI för praktisk släktforskning. PhotoDater™ är en mycket användbar funktion som gör det enkelt att analysera odaterade foton.”

Prova PhotoDater™ idag

Hur det började

Vår grundare och VD, Gilad Japhet, kom på idén till PhotoDater™ och beskrev den första gången i sin presentation på RootsTech 2020.

Gilad at RootsTech

MyHeritages grundare och VD Gilad Japhet på RootsTech 2020

Hur det fungerar

PhotoDater™ använder en egenutvecklad maskininlärningsalgoritm som utvecklats av MyHeritage för att ge en uppskattning av året då ett foto togs. Algoritmen för datumuppskattning tränades på tiotusentals utvalda, definitivt daterade historiska foton för att hjälpa algoritmen att förstå nyanser som kläder, frisyrer, ansiktsbehåring, möbler och andra föremål som är karakteristiska för ett visst årtionde.

De historiska foton som användes för att träna modellen kom från arkiv med öppen källkod, t.ex. Library of Congress. Foton som laddats upp av MyHeritage-användare och lagrats på företagets servrar användes inte för att träna AI-modellen.  

Algoritmen ger datumuppskattningar för odaterade foton tagna mellan 1860 och 1990, för vilka den är rimligt säker på att den kan ge resultat med hög noggrannhet. Uppskattningar beräknas endast för foton som inte redan har ett datum i metadata, som inkluderar personer och som är faktiska fotografier, inte dokument eller gravstenar. Ett foto av bara en bil eller en skanning av ett historiskt dokument får ingen datumuppskattning. Datumuppskattningar kan granskas och sparas av dig i fotots metadata, eller avfärdas. Om du inte vill se några datumuppskattningar kan du stänga av PhotoDater™ i menyn för webbplatsinställningar. 

Omfattande tester av algoritmens noggrannhet, utförda med definitivt daterade foton som inte användes i den ursprungliga träningsuppsättningen, visade att uppskattningarna var extremt exakta, inte bara på decennienivå, utan ofta närmare ett faktiskt år. Analysen av testuppsättningen, som visas i diagrammet nedan, visar att PhotoDater™ för cirka 60 % av bilderna gav datumuppskattningar som låg inom 5 år från de faktiska datum då bilderna togs.

Histogram PhotoDater

Histogram som visar noggrannheten i PhotoDater™: nästan 60 % av uppskattningarna ligger inom 5 år från det faktiska året (klicka för att zooma)

Att använda uppskattningar av fotodatum i släktforskning

Datumuppskattningar är värdefulla ledtrådar som kan bidra till din släktforskning. Genom att ta reda på när ett mystiskt foto togs blir det lättare att identifiera vem som syns på bilden och avgöra vid vilken händelse det togs, t.ex. ett bröllop eller någon annan milstolpe. Om datumuppskattningen till exempel tyder på att mormor och morfar gifte sig 1931, baserat på deras bröllopsfoto, och du minns att mormor sa att hon gifte sig när hon var 23, eller om du kan bedöma hennes ålder utifrån hennes utseende på fotot, kan du begränsa hennes födelseår till cirka 1908. Det är dock viktigt att komma ihåg att datumuppskattningar är just det: uppskattningar. Även om PhotoDater™ kan ange årtalet med mycket hög noggrannhet, kan det vara flera år fel. Om du väljer att spara det uppskattade datumet i fotots metadata visas det därför som ett uppskattat datum i GEDCOM-format, snarare än ett exakt datum. Vi förklarar mer om detta nedan.

Öppna PhotoDater™

För att använda PhotoDater™, besök MyHeritage och klicka på ”Foton” i huvudmenyn. Om du har odaterade foton som ännu inte finns på MyHeritage, ladda upp dem först för att få PhotoDater™-beräkningar.

Accessing your photos to use PhotoDater™

Åtkomst till dina foton för att använda PhotoDater™ (klicka för att zooma)

Sidan Mina foton visas. Klicka på knappen ”Ladda upp” i det övre högra hörnet för att ladda upp fler foton.

My Photos page

”Mina foton”-sidan på MyHeritage-webbplatsen (klicka för att zooma)

Klicka på en miniatyrbild för att visa fotosidan

Photo Page: Date estimates will automatically appear for undated photos, as marked in red

Bildsida: Datumuppskattningar visas automatiskt för odaterade foton, som markeras med rött (klicka för att zooma)

När du visar fotosidan, om fotot är odaterat, kommer PhotoDater™ att arbeta automatiskt i bakgrunden för att generera en datumuppskattning. Om tillförlitligheten är tillräckligt god visas uppskattningen automatiskt efter några sekunder ovanför fotot, vilket markeras med rött i ovanstående skärmdump. I annat fall visas ingen datumuppskattning. Ibland kan PhotoDater™ inte ge en uppskattning för ett visst foto på grund av fotots kvalitet eller andra faktorer. Datumuppskattningar sparas inte automatiskt i fotots metadata; eftersom de är uppskattningar måste de bekräftas manuellt. Det tar några sekunder för en uppskattning att beräknas och visas för första gången, men från det ögonblicket kommer den att visas direkt.

Du kan klicka på kalkylen för att öppna ett popup-fönster där du kan spara kalkylen (markerat med rött nedan) eller förkasta den. Om du vill veta mer om uppskattningen klickar du på ”Mer information”, markerat nedan i grönt.

Save or reject an estimate, or view more details

Spara eller förkasta en uppskattning, eller visa mer information

Om du klickar på ”Mer information” öppnas ett histogram som förklarar mer om datumuppskattningen för fotot, och visar konfidensnivån för uppskattningen samt ett genomsnittligt felintervall. I exemplet nedan visar histogrammet att det är 90% säkert att fotot togs 1953, med ett genomsnittligt felintervall på 5 år, vilket innebär att det sannolikt togs mellan 1948-1958. Enligt histogrammet finns det också en liten möjlighet att fotot togs på 1940-talet. Uppskattningen för 1953 ligger ganska nära – det bröllopsfoto som visas i detta exempel togs faktiskt 1951.

More details: Histogram of decades and the confidence level of PhotoDater’s estimate

Mer information: Histogram över årtionden och konfidensnivån för PhotoDaters uppskattning (klicka för att zooma)

Histogrammet är mycket användbart eftersom det ger dig mer information om skattningen. I exemplet ovan visar det att om fotot inte är från 1950-talet så är det förmodligen taget på 1940-talet. 

I exemplet nedan uppskattar PhotoDater™ att fotot togs 1935. Om datumuppskattningen verkar trovärdig, eller om du kan bevisa den med andra källor, klickar du på knappen ”Spara” i popup-fönstret för att spara det uppskattade året i fotots metadata. Året kommer att märkas som en uppskattning i metadata, i ett standard GEDCOM-format för ett uppskattat datum. Om det exakta datumet för fotot upptäcks vid något tillfälle kan du enkelt ersätta uppskattningen med det faktiska datumet. Du kan också redigera datumet när som helst, när det är en del av fotots metadata.

Date estimates are saved in a GEDCOM format

Datumuppskattningar sparas i GEDCOM-format (klicka för att zooma)

PhotoDater™ fungerar även på foton som ursprungligen tagits i färg. I exemplet nedan anger uppskattningen 1973 som det år då fotot togs. Fotot togs i själva verket bara ett år tidigare, 1972.

PhotoDater™ also works on color photos

PhotoDater fungerar också på färgfoton (klicka för att zooma)

Histogrammet för detta foto är ännu mer talande och visar en 95% konfidensnivå för att fotot togs på 1970-talet, med ett felintervall på bara 4 år, men lutar åt 1960-talet och inte 1980-talet.

Histogram över decennier och konfidensnivån för PhotoDaters uppskattning (klicka för att zooma)

Histogram över decennier och konfidensnivån för PhotoDaters uppskattning (klicka för att zooma)

Filtrera dina foton för att bara se odaterade foton

Om du redan har lagt till datum i dina foton (som alla goda släktforskare borde göra!) kanske du vill filtrera dina foton så att bara de odaterade visas, och sedan se vad PhotoDater™ kan berätta om dessa foton. Detta är valfritt. Gör så här för att använda ett sådant filter: Klicka på listikonen längst upp till höger på sidan för att öppna Listvy för foton

Accessing Photo List View

Öppna fotolistvyn (klicka för att zooma)

List View for Photos

Listvy för foton (klicka för att zooma)

I listvyn klickar du på filtret ”Year range” längst upp till vänster i listan, markerat i skärmdumpen ovan.

Filtering photos to show only those without a date

Filtrering av foton för att endast visa foton utan datum (klicka för att zooma)

Välj ”Saknat datum” och klicka sedan på ”Verkställ”.

Klicka på ett foto i den filtrerade listan för att öppna det och PhotoDater™ kommer automatiskt att försöka datera det. Om du vill stänga av filtret ”Year range” klickar du på ”Reset” längst ned till vänster i filterfönstret.

Turning off filters in List View

Avaktivera filter i listvyn (klicka för att zooma)

Datumuppskattningar i listvy

När du har sparat en datumuppskattning kommer den att visas i fotots metadata i listvyn, förutom på fotosidan. När du filtrerar foton efter år, kommer resultaten även att inkludera foton vars sparade datum uppskattning faller inom det årtiondet.

Date estimates in List View

Datumberäkningar i listvy (klicka för att zooma)

Inom en snar framtid planerar vi att även lägga till PhotoDater™-beräkningar i listvyn, så att användarna kan få datumberäkningar för sina foton och spara dem därifrån också. Detta innebär att du, för första gången och exklusivt på MyHeritage, kommer att kunna sortera nästan alla dina foton efter datum, baserat på definitiva och uppskattade datum.

Integritet

Foton som laddas upp till MyHeritage av användare användes inte för att träna AI-modellen. När PhotoDater™ bearbetar ett foto för att ge en datumuppskattning, görs detta på MyHeritages servrar och fotot delas inte med någon tredje part.

Många användare kommer säkert att uppskatta att få nya insikter genom denna funktion, medan andra kanske föredrar att undvika uppskattningar och bara förlita sig på hårda fakta. Om du inte vill få datumuppskattningar för dina foton kan du inaktivera PhotoDater™ från webbplatsens inställningsmeny genom att klicka på Min integritet > Innehåll och avmarkera rutan för PhotoDater™.

Tillgänglighet

PhotoDater™ är en kostnadsfri funktion som för närvarande är tillgänglig på MyHeritage-plattformen på datorn. PhotoDater™ kommer snart att vara tillgängligt från din mobila webbläsare, och inom en snar framtid kommer vi att lägga till det i både MyHeritage-appen och den nya fotoappen Reimagine.

Prova PhotoDater™ redan idag!

Historiska foton ger oss en påtaglig koppling till våra förfäder och berikar vår familjehistoria. Med PhotoDater™ är foton mer än arvegods som kan beskådas och uppskattas – de är också verktyg för nya upptäckter. Även om datumuppskattningar bör tas med en nypa salt, kan de leda till genombrott i din forskning.

Sedan 2020 är MyHeritage den obestridda branschledaren när det gäller att utveckla innovativa funktioner för familjefoton, och som alltid finns det mycket mer att komma med. Vi uppmanar dig att ladda upp dina foton till MyHeritage och dra nytta av PhotoDater™ redan idag!