Återförening och solskenshistoria – Maria och Henrik

Återförening och solskenshistoria – Maria och Henrik

Detta är fortsättningen på berättelsen om en återförening och ett mirakel. Om syskonen Maria och Henrik som fann varandra genom att de båda tog ett varsitt MyHeritage DNA-test.

Den 15 februari 2018 satt Henrik på Ikeas lunchrestaurang med sin fru. Han visade henne MyHeritage -appen och hon utbrast; Henrik, det står här att du har en syster!

Henrik tog genast kontakt med Maria och sedan dess har de båda helsyskonen haft daglig kontakt. De träffades för första gången i Stockholm den 24:mars. En återförening av en bror och en syster.

Maria och Henrik - en återförening

Maria och Henrik – en återförening

Sökningen

Henrik blev som spädbarn lämnad på ett barnhem i en by i Sydkorea. En svensk familj kom till barnhemmet och adopterade Henrik som växte upp i en kärleksfull familjeatmosfär inte långt ifrån Stockholm. Familjen hade tidigare adopterat en flicka, även hon från Sydkorea så Henrik hade en storasyster från samma födelseland som han själv. Men då Henrik kom upp i vuxen ålder började en nyfikenhet gro och han funderade på sin biologiska familj, var fanns de, hur såg de ut, vad levde de för slags liv? Många obesvarade frågor som inte ville släppa.

En lång sökning påbörjades som inte fick några resultat. De koreanska dokumenten gav inga svar, svenska myndigheter och adoptionscenter kunde inte hjälpa och på Social Welfare Society fanns ingen lösning. Han lade sökningen åt sidan och livet fortsatte sin gilla gång. Men vintern 2017, runt Lucia,  såg Henrik en annons på ett DNA-test från MyHeritage. Han bestämde sig för att köpa ett kit och tänkte att kanske kunde han hitta några avlägsna släktingar någonstans i världen, kanske i USA. Förväntningarna var låga men han tog testet och skickade in till labbet på MyHeritage. Ett par månader senare förändrades Henriks liv.

Meddelandet

Maria fick ett meddelande på MyHeritage-appen i mitten av februari. Meddelandet lydde: Det verkar som att du är min syster!
Hon var precis på väg att hämta sina barn på dagis och fick sitt livs chock. Maria hade tagit ett MyHeritage DNA-test något år tidigare, även hon med tanke på att det kanske skulle dyka upp någon avlägsen släkting någonstans i världen.

Maria blev som spädbarn lämnad på gatan inlindad i en filt. En polisman hittade henne och tog henne till ett barnhem. Ett annat barnhem än det som Henrik blev lämnad på.

Att även Maria blev adopterad just till Sverige, att de båda tog ett DNA-test på MyHeritage, att de båda befann sig i samma databas.. att de hittade varandra i ung ålder då de fortfarande kan ha så mycket glädje av varandra.. att de båda har barn i liknande ålder.. allt detta kan inte beskrivas som annat än en underbar solskenshistoria och ett mirakel. En återförening som denna hade ingen av syskonen kunnat föreställa sig.

När Maria och Henrik träffades i Stockholm för första gången, var det ett känslosamt och magiskt möte. Efter 37 åtskilda år så var de i varandras famn med med ögonen fyllda av glädjetårar.

Se videoklippet där Henrik intervjuas och deras första magiska möte:

 

”Det var så underbart att äntligen få krama om henne` berättar Henrik. `Att titta varandra i ögonen och diskutera alla möjliga saker. Vi var väldigt öppna mot varandra och vi båda kände att vi hörde ihop, direkt från början`. Det kändes som att det här är en axel som vi kan luta varandras huvuden på, i vått och torrt. Vi är lika på många sätt, har samma typ av personlighet. Vi är båda lugna, vi är öppna, vi är nyfikna, vi pratar gärna om våra känslor. Det kändes helt enkelt fantastiskt!”

Återförening – mötet

När Maria och Henrik senare pratade om deras första möte, sa de båda att det finns några situationer i livet som har varit helt fantastiska: När de träffade sina respektive, när de fick barn och så nu det här ögonblicket när de hittade varandra på MyHeritage.

Henrik förklarar:

”Denna återförening är ett av de största ögonblicken i mitt liv. Och i Marias”.

De planerar nu en resa till Sydkorea tillsammans. En resa till sina rötter för att se om de tillsammans kan få fram något mer om sin familj. En spännande resa där allt kan hända.