Mors Dag

Mors Dag

”Ibland är moderskapets styrka större än naturlagarna.” – Barbara Kingsolver

På Mors Dag vill vi framhäva mammor som är exceptionella människor. De inspirerar oss att vara våra bästa jag, uppvisa modighet inför svårigheter, ge oss de värderingar de håller kära och visa oss deras ovillkorliga kärlek.

Vi gick igenom våra arkiv och hittade fem fantastiska mammor som är förebilder för sina barn och för mammor överallt. De visar en märklig styrka inför enorma utmaningar, samtidigt som de gör sitt yttersta för att utmärka sig som mammor.

Marie Skłodowska Curie

Marie Skłodowska Curie var den första kvinnan som vann Nobelpriset. Hon fick denna stora ära för sina innovativa upptäckter inom radioaktivitet, en term som hon myntade. Ursprungligen från Polen, var hon den första kvinnan som blev professor vid universitetet i Paris och hon var mor till två barn. Förutom hennes innovationer inom kemi och fysik, gjorde Curie en stor ansträngning för att förmedla sina döttrar betydelsen av sitt arv. När hon bodde i Frankrike såg Curie till att hennes döttrar studerade det polska språket och hon tog dem på frekventa besök i Polen.

Indira Gandhi

Som den första och enda kvinnliga premiärministern i Indien, liksom en av de som tjänade längst i rollen, förkroppsligade Indira Gandhi definitionen av ledarskap. Gandhi försökte bemyndiga kvinnor och hon hade Joan of Arc som förebild. Hon inrättade kongresspartiets kvinnosektion för att vidta åtgärder i frågor som barns välfärd och kvinnors rättigheter. Med alla dessa resultat hördes dock Gandhi ofta säga, att uppfostran av hennes två barn var den viktigaste delen av hennes liv.

Sojourner Truth

Trots att hon föddes till slaveri 1797 blev Sojourner Truth en modig afroamerikansk förkämpe och kvinnlig aktivist. Hon blev ihågkommen för sina väl emottagna tal som förespråkade för avskaffandet av slaveri och till förmån för kvinnors rättigheter. Hon var mor till fem barn och blev den första afroamerikanska kvinnan att vinna ett rättsfall mot en vit man då hon kämpade för sin rätt att ha vårdnaden om sin egen son.

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg, VD för Facebook och den första kvinnan som har gått med i styrelsen, har givit kvinnor överallt stora möjligheter. Hon har också uppvisat enorm styrka när hon plötsligt blev ensamstående mamma till två barn, efter sin mans tragiska bortgång.

Serena Williams

Serena Williams har haft en imponerande karriär av rekordbrytande uthållighet. Hon är vinnare av 36 Grand Slam-titlar, liksom den första tennisspelaren i historien – man eller kvinna – att ha vunnit 10 Grand Slam-titlar över två separata årtionden. Hon skapade också historia då hon åtta månader gravid vann Australian Open. Hennes styrka sträcker sig uppenbart även utanför banan, eftersom hon har inspirerat en ny generation av tennisspelare genom sin positivitet och karisma. Efter att ha blivit  mamma år 2017 tackade hon offentligt sin egen mamma för att hon hjälpte henne att nå sina mål.

J.K Rowling

Den underbart kreativa och fantasifulla Harry Potter-serien gav JK Rowling miljardärstatus. Istället för att hålla fast vid sin rikedom, donerade hon majoriteten av sina inkomster till olika välgörenhetsorganisationer. Hon bildade till och med sin egen välgörenhetsorganisation som heter Lumos, som bidrar till att hjälpa miljontals föräldralösa att hitta adoptivfamiljer. Rowling är ingen främling för motgång: Innan framgången av Potter-bokserien  förlorade hon sin mamma, gick igenom en skilsmässa, blev  ensamstående mamma och levde i fattigdom.

Dessa kvinnor har blivit synliga, men vi vet att varje mor har sina egna styrkor!

Dela din mors unika styrka genom att kommentera på vår Facebooksida.