Möt vetenskapsteamet på MyHeritage

Möt vetenskapsteamet på MyHeritage

Vetenskapsteamet på MyHeritage består av talangfulla forskare som har en extrem passion för genetiken och de påverkar världen. De forskar och utvecklar vår teknik, vilket skapar genombrott inom DNA-dataanalys. Deras mål är att hjälpa våra användare att förstå vem de är och var deras familj härstammar ifrån, genom att hitta länkar mellan deras DNA och deras familjehistoria.

Vi vill presentera dig för dessa fantastiska personer i vårt team, så att du kan lära känna dem bättre.

Yaniv:

Professor Yaniv Erlich, högste chefen för vetenskapsforskningen på MyHeritage, är en stjärna när det gäller DNA. Han är chef för MyHeritage vetenskapsteam. Samtidigt som han studerade inför doktorsexamen, bodde han med Dr James Watson – som tillsammans med Dr. Francis Crick upptäckte att DNA-strukturen var en dubbelhelix. Yaniv anade då inte att han också skulle bli en DNA-pionjär och göra framsteg inom genetiken, inte så många år senare.

Yaniv har en fil.kand. i Computational Neuroscience med den högsta distinktionen, från Tel Aviv University, en fil.kand. i genforskning från Cold Spring Harbor Laboratory, och han har varit docent i datavetenskap vid Columbia University. Under sina år av forskning har Yaniv gjort banbrytande upptäckter inom genetik och han har haft en global påverkan inom DNA. Han har publicerat ett flertal artiklar i prestigefyllda natur- och vetenskapstidningar och hans verk har haft stor mediarapportering. Han kallas ofta ”genetisk hacker”. Yanivs tidigare projekt fokuserade på genetiska förhållanden, genetisk integritet, DNA-lagringsarkitektur och mycket mer.

Yaniv är gift och har två barn i åldrarna 6 och 3. Hans barn älskar DNA, och de talar ofta om det hemma. Häromdagen fick han ett mail från en vän vars son har en genetisk sjukdom. När Yaniv hjälpte honom att utvärdera mutationen, frågade Yanivs son honom vad han gjorde. Yaniv förklarade för sin son att han försökte hjälpa sin vän, vars barn har problem med sitt DNA, och hans son blev fascinerad och började ställa frågor. DNA kanske går i arv, men just nu vill Yaniv bara att hans barn ska vara öppna och nyfikna.

Som bioinformatör värdesätter han särskilt att hans forskning faktiskt förändrar livet för människor som behöver hjälp. Till exempel så har Yaniv kunnat hjälpa människor som har ett speciellt sällsynt genetiskt tillstånd, som heter Goldenhar syndrom, där väldigt lite forskning har gjorts tidigare. Genom att isolera och lokalisera den muterade genen, kunde han bestämma vem i familjerna som var bärare och han kunde skapa framtida tester kring denna genetiska mutation. Han har också bekräftat vilka gener som orsakar följande två sällsynta sjukdomar: Joubert syndrom hos Ashkenazi-judar och ärftlig Spastic Paraparesis hos en palestinsk familj. Han är fortfarande förvånad över att bara en liten förändring i DNA, kan skapa tragedier för familjer och få människor att drabbas av sällsynta sjukdomar.

Yaniv hade också ett speciellt projekt i sitt labb, som för alltid kommer att sitta kvar i hans minne. Han arbetade med en ung flicka på en hälsoklinik, en flicka som hade en svår missbildning i ansiktet.

Flickans mamma, mormor och kusin hade små asymmetrier i ansiktet, och som den genetiker han är,  visste han att något var på gång. Flickan hade också utvecklat en typ av barndomscancer, och han ville hjälpa henne. Yaniv och hans labb använde sig av olika tekniker för att hitta variationen hos den här unga flickan och hos andra berörda familjemedlemmar. De upptäckte sedan att samma muterade gen som orsakade hennes missbildade ansiktsformning också var kopplad till den typ av cancer som hon hade. Dessa observationer påverkar inte bara enskilda familjer, då de gör banbrytande upptäckter inom genetisk forskning, utan de påverkar också kommande generationer.

Yanivs team inkluderar Daphna, Regev, Tal, Daniel, Miri, Yoav, Luis och Oron.

Här är lite mer om de andra medlemmarna i vetenskapsteamet:

Yoav:

Yoav är DNA-chef, och han hjälper Yaniv att prioritera projekt och hålla teamet på rätt spår. Yoav avslutade sin fil.kand. vid Hebrew University i kemi och biologi och han utexaminerades med cum laude. Han älskar att hjälpa MyHeritage-användare att lära sig mer om sig själva och sina familjer. Han är ursprungligen från Israel och har tillbringat nio år i Kalifornien. Hans fru är läkare på Ichilov-sjukhuset i Tel Aviv, och de har två döttrar. Han har också en vacker boxerhund som heter Bruno, och på sin fritid tycker han om att leka med sina döttrar, simma, jogga, lyssna på musik, gå på vandringar och åka på tältsemester.

Daphna:

Daphna är en senior bioinformatör och hennes passion har varit genetik så länge hon kan minnas. Då hon var yngre förundrades hon av hur brunögda barn kunde ha blåögda föräldrar. Hon tänkte för sig själv, ”Är de adopterade eller har de en somatisk mutation?” När hon blev äldre bestämde hon sig för att utveckla sitt intresse för genetik och studerade till en fil.kand i biovetenskap och bioinformation. Efteråt flyttade hon från Israel till soliga Kalifornien för att avsluta sina doktorandstudier i human genetik vid UCLA. Hon var också en doktorand i kardiovaskulär genetik vid UCLA. Hon älskar att arbeta på MyHeritage eftersom det ger henne möjlighet att introducera genetisk forskning till alla som är intresserade. Tidigare var DNA bara ett ämne diskuterat i vetenskapliga tidskrifter och information om DNA var endast tillgänglig inom ett liten grupp av forskare och läkare. Nu kan alla som vill utvärdera sitt eget DNA och man kan upptäcka mer om vem man är. Daphna är stolt över att hon kan hjälpa till att tolka sådan viktig och komplex information åt MyHeritage-användare. Daphna är också mor till tre flickor, inklusive tvillingar. Hon älskar att spendera tid med sin familj, med deras hund Luka, och på fritiden går hon på dans, yoga och Zumba-lektioner.

Luis:

Luis växte upp i Brasilien och USA, och fullföljde sin fil.kand. och masterexamen vid MIT, specialiserat på matematik och datavetenskap. Under sin doktorandutbildning vid MIT tilldelades han stipendium för bästa datorvetenskapliga masterexamen, för sin forskning om maskininlärning. Han flyttade nyligen till Tel Aviv och älskar staden och allt som den har att erbjuda. Han gillar verkligen att jobba på MyHeritage eftersom han känner att han alltid är omringad av begåvade, trevliga och omtänksamma medarbetare. Alla han jobbar med delar samma passion för genetik, och alla hänger sig åt företagets uppdrag. Han är expert på maskininlärning och utvecklar spännande verktyg för att analysera DNA-data. Han hoppas att hans arbete gör det möjligt för användarna att förstå sig själva bättre än någonsin tidigare.

Miri:

Miri är bioinformatör på MyHeritage och har en doktorsexamen i Computational Biology från Bar-Ilan University, där hon har studerat mänskligt immunsvar för cancer och inflammation. En del av hennes forskning bestod av att hon skrev och publicerade flera datorprogram, som möjliggjorde bearbetning och analys av massiva datamängder. Hennes nuvarande fokus på MyHeritage är etnicitetsuppskattningen, som hon hjälpte till att bygga upp och utveckla. Det hon älskar mest med att arbeta på MyHeritage är att varje familjeåterförening behandlas som en personlig framgång, och att lösa släktförfrågningar tas på fullaste allvar. Hon och hennes man förväntar sin förstafödda dotter i slutet av året, och de har också en katt. De ser fram emot att expandera sin familj med fler barn och katter!

Regev:

Regev har bott i Israel i över 10 år och fullföljer för närvarande sin fil.kand. i datavetenskap vid Tel Aviv University, specialiserat på statistisk genetik. Han trivs på ett företag som påverkar människors liv på ett personligt sätt genom släktforskning och DNA.

Daniel:

Daniel arbetar på sin doktorand vid Bar-Ilan University, i kognitiv neuropsykologi, där han fokuserar på naturens vårdaspekter mot vårddebatten. Han var den första datavetenskaparen som anslöt sig till vetenskapsteamet i DNA, på MyHeritage. Han trivs med utmaningen dom akademisk forskning utgör, och han fortsätter att uppleva denna utmaning på MyHeritage där han skapar en produkt som starkt påverkar människors liv. Hans första DNA-projekt på MyHeritage var att utveckla etnicitetsbedömningarna. När han inte är på jobbet, tycker han om att se på TV, och är besatt av Bojack Horseman, Atlanta, and Game of Thrones.

Tal:

Tal har älskat datorer så länge han kan minnas! Han avslutade sin fil.kand. och masterexamen i datavetenskap vid Technion – Israel Institute of Technology, och han är en bioinformationsforskare på MyHeritage. Han gillar att resa runt om i världen och han talar fyra språk – hebreiska, engelska, tyska och japanska. När han inte använder sina utomordentliga programmeringsfärdigheter på kontoret, arbetar han med att programmera projekt med sina vänner för skojs skull.

Oron:

Oron avslutade sin fil.kand. vid Ben Gurion University i bioinformation och fortsatte att studera till mastersexamen på Tel Aviv University. Han arbetar med en blandning av datavetenskap och teknik, på stora genetiska datasgrupper. Han tycker att detta är en fascinerande tid inom genetiken, eftersom vi alla växte upp nästan utan att känna till någonting om vår personliga arvsmassa, men detta har förändrats mycket snabbt och dramatiskt. Visserligen har det betydande konsekvenser, inte bara för individer, utan för samhället som helhet. MyHeritage är en del av en liten grupp företag och institutioner som är inblandade i denna revolution, och Oron är väldigt exalterad att han kan delta i detta. På fritiden gillar han att spendera tid med sin familj, spela piano och gitarr, och han älskar också allt som är relaterat till mat!

MyHeritage vetenskapsundersökningar för användare

Teamets senaste projekt är det mest omfattande forskningsprojekt som någonsin har genomförts på MyHeritage. Det undersöker förhållandet mellan genetik och beteende, personliga egenskaper och kultur, och gör det möjligt för oss göra flera spännande genetiska upptäckter tillsammans.

Vi arbetar för att avslöja vad det är som gör människor likartade och vad som gör oss olika, baserat på våra gener. Vi behöver din hjälp för att detta ska ske! Det finns ingen annan där ute som är precis som du, så dina svar kommer garanterat att berätta något för oss som vi helt enkelt inte kan känna till utan din hjälp.

Frågorna kommer att omfatta demografi, fysiska egenskaper, hobbyverksamheter, yrken, personlig hälsa, familjens hälsa, kost, lycka, politiska åsikter, vänster- eller högerhänthet, sömn och humor. Vi tar bort personlig information, såsom ditt namn och din e-postadress, innan du lämnar in svar tillsammans med många andra MyHeritage-användare. Undersökningarna kommer att lanseras inom kort och det är möjligt att du kommer att få en inbjudan att delta.

Vi hoppas att du tyckte det var roligt att lära känna vårt Team.

Håll ögonen öppna inför deras kommande innovationer!