MyHeritage DNA: frågor och svar

MyHeritage DNA: frågor och svar

Sedan vi lanserade MyHeritage DNA tidigare i veckan, har vi fått massor av positiv feedback och en hel del frågor om den nya tjänsten. Här ger, Gilad Japhet, som är grundare och VD för MyHeritage, dig svaren på de frågor som vi har fått.

Gilad Japhet, grundare och VD för MyHeritage.

Vilket laboratorium använder vi oss av för att analysera DNA-testen?
Vi använder Gene by Gene labb som ligger i Houston, Texas. Detta är samma laboratorium som bearbetar Family Tree DNA-test. Gene by Gene valdes som resultat av en noggrann process där vi värderade flera prestigefyllda laboratorier i USA. Och vi valde de labbet vi var mest imponerade av.

Vilken typ av DNA-test används?
Vi använder ett så kallat Autosomalt DNA-test.

Kommer MyHeritage att erbjuda mtDNA och Y-kromosomtest?

Just nu finns det inga planer på detta, men vi utesluter inte att vi skulle kunna komma att erbjuda detta vid ett senare tillfälle.

Vilket chip använder sig MyHeritage DNA av?

För närvarande använder vi OmniExpress-chip, producerade av Illumnia. Detta omfattar cirka 700 000 SNPs. Det är inte uteslutet att vi kommer att välja andra chip i framtiden.

Är inte detta samma chip som används av Family Finder, som erbjuds av FamilyTree DNA?

Detta stämmer, men det är viktigt att förstå att Family Finder är en helt annan produkt. Vi utför vår egen analys av data från testerna, och förbereder våra egna rapporter, så resultatet av testerna kommer inte att vara lika, och vi har en dedikerad användarbas som vi använder för jämförelse. Det faktum att vi använder samma chip är faktiskt en fördel för släktforskare eftersom rådata från våra tester kommer att vara kompatibla med Family Finder.

DNA Matcher är gratis, men är det också gratis att ta kontakt med de kopplingar som görs?
För användare som laddar upp DNA-uppgifter till MyHeritage, är kontakten med dina kopplingar gratis. Just nu är det helt gratis att ladda DNA-uppgifter till MyHeritage, men detta kan ändras i framtiden. I detta fallet förblir det gratis att ta kontakt för dem som överfört sin data nu, medan det fortfarande är gratis. Kontakt med en match måste då tas från listan över DNA matchar. Detta beror på att kontaktknappar som du hittar annanstans (t.ex. Smart Matches) kan bara kan brukas under förutsättningen att du har en betald prenumeration. För användare som köper ett MyHeritage DNA-kit kommer DNA Matcher ingå, men att ta kontakt med dem kommer förmodligen att kräva en prenumeration. Om du blir kontaktad av en DNA-match kommer du att kunna kommunicera med den personen utan kostnad.

Måste jag köpa en prenumeration för att bygga ett släktträd och titta på resultaten av DNA-testet?

Nej, det är gratis att se resultaten av DNA-test. Det är också helt gratis att bygga ett släktträd med upp till 250 personer. Släktträd med fler än 250 individer kräver en betald prenumeration. Det är också möjligt att bygga större träd än detta med vår Family Tree Builder programvara. Med denna lösning kan du bygga träd på upp till 500 000 personer gratis, så länge du inte synkroniserar det online. Vi rekommenderar dock att synkronisera ditt släktträd eftersom detta kommer att fungera som en backup, utöver det ger det tillgång till Smart Matches, Record Matches och Instant Discoveries.
Vi kommer snart att föra fram ett paket som kommer att innehålla en full teckning i ett år och ett DNA-test som kommer att vara till runt halva priset av våra konkurrenter. Mer information om detta kommer senare.

Kommer MyHeritage att avslöja mina testresultat till andra företag?

Nej. Bloggeren ”the Legal Genealogist” har en bra diskussion om detta som du kan läsa här (OBS, den här artikeln är på engelska). När du laddar upp dina DNA-uppgifter till MyHeritage ber vi om tillåtelse att dela resultat för vetenskapliga ändamål, dessa kan innefatta utbyte av summerad data, men det är frivilligt, och du kan enkelt tacka nej i dina inställningar. Däremot kräver vissa av våra konkurrenter att du ger samtycke till att dina DNA-uppgifter delas. Några av dem kräver en så kallad ”evighets och överförbar licens” till dina DNA-uppgifter. När du testar med MyHeritage DNA och accepterar våra användningsvillkor, ger du oss ingen evig licens. Du kan radera din data och säga upp avtalet när som helst, och raderingen är permanent. Du ger oss ingen rätt att överföra DNA-datan till någon. Dina DNA-uppgifter är säkrare med MyHeritage.

Kommer MyHeritage att ge bort gratis prov till befintliga användare?
Endast i liten utsträckning. Vi kommer att ge bort 1000 tester som en del av ett humanitärt projekt i Israel, förutom att vi redan har gett bort 5000 tester som en del av vårt ursprungsbefolkningsprojekt. Det kan också hända att vi ger bort ytterligare gratis prov till framtida projekt, särskilt om vi talar om humanitära projekt. Utöver detta kommer vi att erbjuda möjligheter att vinna gratis DNA-test på bloggen, webbseminarier och andra sociala medier, så håll ögonen öppna!

Kommer ytterligare konkurrens på marknaden att leda till lägre priser på lång sikt?
Det är ganska typiskt att detta händer när det finns en ökad konkurrens, och vi räknar med att detta kommer att ske på marknaden för DNA-test. Vi räknar med att vårt inträde på marknaden kommer att leda till lägre priser, förutom att det kommer att leda till ett starkare fokus på att utveckla fler och bättre verktyg och snabbare utveckling av ny teknik. MyHeritage kommer att främja våra tester för den globala marknaden, tack vare vår globala närvaro med 85 miljoner befintliga användare och stöd för mer än 40 språk. Detta innebär att vi kan erbjuda flera träffar för användare som har släktingar i andra länder. Dessutom samarbetar vi med andra ledande leverantörer av DNA-test, som 23andMe och Family Tree DNA. Vi kommer också att ingå fler sådana samarbeten i framtiden för att skapa nya gemensamma fördelar för både våra egna och andra användare, utöver hela DNA-samhället.

Kan jag överföra rådata från andra leverantörer som 23andMe eller AncestryDNA, så jag inte behöver ta ett till prov?
Ja, just nu kan du överföra rådata från 23andMe, AncestryDNA och Faily Tree DNA utan kostnad. Du kommer då att få matcher med andra som har laddat upp data från liknande tester, förutom alla de som har köpt ett MyHeritage DNA-kit. Det är inte nödvändigt att köpa ett nytt test från oss om du vill ha fler matcher. Men ett test från MyHeritage ger dig tillgång till våra etnicitetrapporter, utöver andra funktioner som vi kommer att lansera i framtiden. Du kommer också att få tillgång till prioriterad support.

Hur kan MyHeritage hitta DNA-matcher mellan användare som har använt tester från olika leverantörer?
MyHeritage tar alla data som skickas och extrapolerar SNPet till ett gemensamt format. Detta är en process som kallas imputering. Genom att använda denna metod kan MyHeritage jämföra resultat från alla DNA-test på marknaden idag, inklusive 23andMe V4 och Ancestry V2 chip (samt tidigare versioner) och naturligtvis MyHeritage DNA. Imputering kan dock orsaka misstag i procentsatser, så vi är i färd med att förfina processen.

Kommer MyHeritage DNA ha ett släktträdsgränssnitt likt det som Ancestry har, och förmågan att identifiera gemensamma släktingar mellan släktträd?

Vi arbetar med att lyfta fram DNA-matcher mellan profiler som delar samma efternamn (även om stavningen varierar, men det fonetiska namnet är det samma) eller i samband med samma geografiska område, på båda sidor av matchande släktträd. Detta kommer att vara tillgängligt inom kort. När det gäller att identifiera gemensamma förfäder i släktträdet, är detta något som vi hoppas på att införa – men det kommer att kräva lite mer tid.

Kan jag få en etnicitetsrapport från MyHeritage genom att överföra rådata från ett annat företag till MyHeritage.se, eller måste jag köpa ett helt nytt test?

För närvarande erbjuder vi inte gratis etnicitetsrapporter till användare som laddar upp rådata från andra DNA-test. Du kommer dock att få gratis DNA-matcher. Dock kan det vara så att detta kommer att förändras i framtiden, och det kan vara så att vi så småningom kommer att erbjuda enkla, gratis etnicisitetsrapporter åt användare som laddat upp sin rådata från andra leverantörer – medan vi reserverar de mer avancerade etnicitetsrapporterna (de som är baserade på vårt Founder Population projekt) till användare som köpt MyHeritage DNA-kit.

Kommer MyHeritage att ge en översikt över haplogroups?

Detta är något som vi vill göra. Men för tillfället kan vi inte säga när detta kommer att finnas tillgängligt.

Varför ska jag ladda upp resultat som redan har analyserats av en annan leverantör till MyHeritage?

Först och främst, de låga priset, vår matchningsfunktion och uppföljningsprocess. Om du redan har tagit ett prov från en annan leverantör, rekommenderar vi att du exporterar rådatan och överför den till MyHeritage. I motsats till våra konkurrenter, kräver vi inte att du tar ett nytt prov för att göra detta.

Jag är adopterad och jag har redan laddat upp mina DNA-uppgifter till GEDmatch. Varför ska jag ladda upp dem till MyHeritage också?

MyHeritage har ett stort antal DNA-användare som inte finns på GEDmatch. Detta är särskilt fallet med användare som har testat med 23andMe. MyHeritage har samarbetat med 23andMe i över två år, även när det gäller integration. Samarbetet innebär att väldigt många 23andMe användare har släktträd och DNA-uppgifter på MyHeritage, men inte på GEDmatch. Vilket i sin tur innebär att det finns större chanser att du kan hitta något om du laddar upp din DNA-data till MyHeritage. Detta är helt gratis.

Vem har utvecklat MyHeritage DNA-matching algoritmen? Har ni forskare som arbetar med dem?

Algoritmerna är utvecklade av MyHeritageingenjörer och bioinformatiker. Vi är mycket stolta över vad vi har åstadkommit på så kort tid och vi arbetar ständigt med att fullända dem. När man jämför vår teknik med företag som har funnits på marknaden i flera år, kunde vår betafas uppfattas som otillräcklig. Men nu, när vi är ur beta, förbättras tjänsten varje dag. Vi stolt kan säga att vi mer än väl tål jämförelse med andra företag som försöker utveckla DNA-testning. Vi är mycket nöjda med kopplingsprocessen, och många användare säger att de uppskattar att få unika Smart Matcher, Record Matcher, Bok Matcher och Tidnings Matcher. Vi planerar att använda denna expertis med DNA-matcher också. Som en del av utvecklingsprocessen kan du förvänta dig många stora förbättringar av tjänsten i framtiden. Vi planerar också att använda DNA-match för att förbättra Smart Matches och Record Matches på innovativa sätt.

I vilka länder är MyHeritage DNA tillgängligt?

MyHeritage DNA finns för närvarande över hela världen utom i Frankrike, Polen, Israel och i den amerikanska delstaten Alaska.

När jag testat med MyHeritage, kan jag lasta ner mina rådata?
Ja, det kan du. Om du behöver hjälp är det bara att ringa eller skicka ett mejl till vår kundtjänst.

Är MyHeritage testet kompatibelt med GEDmatch?
Ja, det är det. Alla användare kommer att kunna ladda ner sina rådata och ladda upp dem på vilken sida de vill, inklusive GEDmatch. Tack vare chip typen vi använder bör de kunna bearbeta resultaten direkt.

Kommer MyHeritage att ha en kromosomutforskare?

Ja. Detta planeras inom de närmaste tre månaderna. Vissa företag anser att kromosomutforskare är för tekniska och det är därför det inte prioriteras hos dem. Hos oss är det annorlunda. Vi tycker att en kromosomutforskare skulle vara ett mycket viktigt verktyg. Vi strävar därför efter att åstadkomma detta. Faktum är att många kommer att dra nytta av detta. Och att det är tekniskt omfattande ser vi inte som ett hinder!

Kommer ni att ha attraktiva priser på DNA-kit?

MyHeritage DNA-testet är faktiskt redan till försäljning. Vi har ett introduktionserbjudande. Provet kostar nu $ 79 (plus porto). Normala priset är $ 99 plus porto. Inledningserbjudandet är dock endast tillgängligt under en period, och priset kommer att vara $ 99 efter introduktionsperiodens slut. Vi planerar dock en rabatt för dem som köper ett DNA-test tillsammans med en prenumeration på MyHeritage.

När kommer MyHeritage att ta betalt för att överföra DNA-rådata?
Detta är inte en fråga om ”när”, utan snarare ”om”. Vi vet inte om  när och om vi kommer att ta betalt för att överföra rådata. Men vi garanterar att användare som laddar upp sin data nu för alltid får grattis kopplingar – detta gäller även om DNA-matchning skulle bli en betaltjänst. Vi rekommenderar att du laddar upp din data medan det fortfarande är gratis.

Hur lång tid tar det att bearbeta DNAet?
Vi har skrivit om detta tidigare, men vi upprepar det gärna! När vi först byggde en så komplex funktionalitet, tog första behandlingen nästan tre månader. Det var för lång tid! Så vi förbättrade processerna och har förkortat tiden till två veckor. Nu arbetar vi dygenet runt med att beräkna matcher – och processen tar bara några dagar. Snart kommer processen att ske omedelbart.

Kommer Family Tree DNA att fortsätta att arbeta med MyHeritage?
Ja. Vi kommer att fortsätta att sälja Family Tree DNA, särskilt Y och mtDNT test på Geni.com, som vi äger och driver. Var observant på att du också kommer att kunna köpa MyHeritage DNA på Geni.com. Du hittar även produktintegration med Family Tree DNA på Geni.

Jag har redan fått DNA matcher på MyHeritage, men antalet träffar har blivit färre. Varför?
Den tredje november gick vi ut ur beta, och vi omberäknade alla matcher med hjälp av bättre algoritmer. Detta gjorde att matcherna som baserades på falska positiva togs bort. Om du har varit i kontakt med någon av dessa matcher genom MyHeritage-inboxen tas träffen inte bort. Men vi har markerat dem som ”obesläktade”. Vår matchningsteknik är mycket bättre nu, även om den ännu inte är perfekt. Vi arbetar konstant för att förbättra den, och det kommer därför att gradvis komma fler förbättringar.

Vad är nästa steg för MyHeritage DNA?
Vi har en mycket spännande processkarta som vi arbetar med att genomföra för MyHeritage DNA – och vi är övertygade om att ni släktforskare kommer att uppskatta resultaten av dessa när de är klara och lanseras. Vi har ett antal funktioner som vi ser fram emot. Vi har också några bra idéer för DNA-verktyg som ni inte har sett förut! Vi berättar givetvis mer så snart vi kan, så håll ett öga på bloggen!

Vi hoppas att detta har gett dig svar på dina frågor om MyHeritage DNA. Om du har fler frågor skriv bara till oss i kommentarerna nedan, kontakta oss på Facebook eller via vårt hjälpcenter. Om du vill beställa ett MyHeritage DNA-kit, gå till MyHeritage DNA. Tack!