Vinn chansen att få lösa dina familjemysterier!

Vinn chansen att få lösa dina familjemysterier!

Har du ett mysterium i din familj som du verkligen skulle vilja lösa? Kanske har du hittat en krigsmedalj i en gammal låda och du undrar vem den tillhörde. Eller du kanske har hittat ett mystiskt lås med initialer som du inte känner igen.

Många människor kommer till en återvändsgränd i sin släktforskning. När du stöter på dessa familjemysterier, kommer du förmodligen ha huvudet fullt av brinnande frågor och ingen att vända dig till för att få svar. Vi vill hjälpa dig att hitta svaren och lösa det okända.

Skicka oss ditt mysterium på stories@myheritage.com och få en chans att lösa det!
Vårt fantastiska forskarteam kommer att hjälpa ett fåtal av er att lösa sina mysterier i släkten!

Här är en lista över möjliga mysterier du kan ha i din familj:

 • Har dina släktingar förlorat kontakt med en familjemedlem under ett krig och du vill nu spåra efter ättlingar?
 • Vill du lära dig sanningen om en familjelegend som har gått från generation till generation?
 • Finns det krigsmedaljer som en gång var i din familjs ägo, som du skulle vilja hitta?
 • Har du gamla handskrivna brev skickade till eller skickade från någon du inte känner till?
 • Har din familj förlorat konst under krigstid?
 • Har du hittat en gammal dagbok som skrivits av någon du aldrig hört talas om tidigare?

Vi uppmanar alla familjer att dela med sig av sin familjs mysterium! Det kan likna något av ovanstående eller det kan vara något helt annat.

MyHeritage har hjälpt många familjer att lösa historiska mysterier. Här är några exempel:

 

MyHeritage hjälper till att lämna tillbaka konst som nazisterna tagit

New York Times-reportern Doreen Carvajal arbetade med MyHeritage`s VD och grundare Gilad Japhet, för att hitta de rättmätiga konstnärerna av konst som nazisterna tagit. Tillsammans med Gilad spårade Doreen de levande släktingarna till ägarna av många konstverk i Frankrike, inklusive en Albrecht Dürer-kritritning från Hermann Goings samling av plundrad konst.

En kritritning av Albrecht Dürer, en gång plundad av nazister. Foto med tillstånd av The New York Times, 1996 Musée du Louvre / Arts Graphiques

En kritritning av Albrecht Dürer, en gång plundad av nazister. Foto med tillstånd av The New York Times, 1996 Musée du Louvre / Arts Graphiques

Målningen tillhörde Gabrielle Tuffier, en fransk motståndsfighter som deporterades 1943, efter att Gestapo arresterade henne för att i hemlighet sända radiosignaler från ett slott i norra Frankrike.

Tuffiers bror, Nemours, ägde också en målning av Kristus på korset av Rubens.

Rubens guld-nyanserade altarskåp visar Kristus på korset. Photo med tillstånd av New York Times, Angèle Dequir – Réunion Des Musées Nationaux.

Rubens guld-nyanserade altarskåp visar Kristus på korset. Photo med tillstånd av New York Times, Angèle Dequir – Réunion Des Musées Nationaux.

Doreen och Gilad använde genealogiska källor online, MyHeritage och Yad Vashem-samlingar för att hitta levande släktingar till ägarna av de plundrade målningarna.

När de äntligen fann Nemours Tuffiers sonson – som många släktingar till plundrad konst – hade han ingen aning om att hans familj en gång hade ägt sådana kända målningar.

Med Gilad Japhets ord: ”Det finns verkligen en mängd information om du försöker lösa ett mysterium. Jag kan bara säga att det inte är svårt, och alla kan göra det.”

MyHeritage returnerar krigsmedalj till soldatens familj

MyHeritage hjälpte till att returnera en brittisk medalj från första världskriget till en soldatfamilj. För 40 år sedan hittades medaljen i Australien av Rob McCaw, då man använde en metalldetektor i ett fält. Sedan dess har Rob försökt hitta medaljens rättmätiga ägare.

Med hjälp av MyHeritage hittade Rob soldaternas ättlingar och han kunde äntligen returnera medaljen till dem.

Se den inspirerande videon nedan:

Vi vill höra om era familjemysterier!

Skicka oss ditt olösta familjemysterium till stories@myheritage.com och du kanske kan få ditt mysterium löst av vårt begåvade forskarteam!

Vi väntar på er med spänning!

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Ulla Eriksson

  januari 10, 2018

  söker efter släktingar till Albert Ollonqvist född 18610930 i Skövde och utvandrad till USA 1882. Funnen i Rhode Island 1920.

 • Maria Berglund

  januari 10, 2018

  Är så undrande om min mammas släkt.
  Min mormor hade uppgivit en man vid namn Max Janivier som pappa till hennes ofödda barn, till barnavården, de letade efter honom men hittade honom inte. Han skulle vara från Tyskland. Men namnet låter inte så tyskt. Tucker jag. Vet inget om någon släkting på mammas sida.

 • Tea Andersson

  januari 10, 2018

  Min morfar försvann i Ryssland på 1930-talet. Jag har många gånger önskat få reda på vad som hände med honom. Hans namn var Vilho Peltola född 31.1.1896 i Karvala by i Säkkijärvi kommun.
  Det skulle vara intressant om någon skulle kunna ta reda på vad som hände med honom.

 • Rita Sparrefors

  januari 10, 2018

  Jag vill jättegärna vara med i utlottningen att lösa en gåta runt min farmors mamma.

 • Sture Nilson

  januari 10, 2018

  Min släkting Carl Nilson försvann efter år 1930. Det sista dokument jag funnit honom i är en folkboksräkning från Jamestown New Jork Chantangua 1930 som inneboende stålverksarbetare, troligen
  i ett ungkarshärberge.
  Han finns inskriven på rad 20 i detta dokument:

  Jag har sökt kontakt bland kyrkor i den staden, men fått till svar att de inte har några uppgifter.
  Enligt rykten som kom i samband med att han dödsförklarades i sverige på 50-talet så blev han ihjälslagen i ett krogbråk.

  Vore tacksam för vidare information om hans öde.

 • Sven-Olof6 Haglun.d

  januari 10, 2018

  Jag vill veta vem min biplogiska farfar var.

 • Gerd Klang

  januari 10, 2018

  Hej! Vi har ett problem med min mammas kusin som är försvunnen i Ryssland!
  Familjen, Otto (för i Pajala 1897) och Aili Fors med sonen Julius emigrerade till Ryssland och bosatte sig i Petrosavodsk. Allt gick bra till Stalin tillträdde, 1939/1940 hämtades först Otto och sedan Aili och båda dödades i fångenskap! Julius placerades på barnhem i Petrosavodsk där man ändrade hans namn till Julius Ottowa Fors och krånglade även med hans födelsedata 1930 12 25 som är den korrekta, men här finns även en uppgift om 1931 som födelsetid. Har sökt via Röda Korset men efter barnhemmet vet ingen vad som hänt honom. Vore fantastiskt roligt att få hans historia.

 • Kerstin Sörstrand

  januari 11, 2018

  Bland min fars efterlämnade saker fann jag en psalmbok tryckt 1819. På första bladet stod skrivet ”Denna bok tillhör Maria Ers Dotter född i Lagga 1768”. Jag har hittat en Maria född 7 dec 1768 Lagga, död 4 apr 1840 Husby-Långhundra, men där är det stopp. Även försökt från min farfarsfar som bodde i Lagga men inte hittat något ännu som kan tyda på att Maria och jag kan vara släkt.

  • Daphna

   januari 18, 2018

 • Sonny Lindberg

  januari 15, 2018

  Har skickat en kort redogörelse till Till Ämne Skickat Storlek Kategorier
  ’stories@myheritage.com’ Ej hittad 14:47 6 KB