Allt om svenska namn – förr och nu

Allt om svenska namn – förr och nu

Konsten att välja ett namn, av alla svenska namn, till ditt barn

Att välja ett svenskt namn bland alla svenska namn tillgängliga, till ditt barn är inte det lättaste, med tanke på att denna lilla person ska leva med sitt namn resten för alla framtid. Därför gäller att du som förälder väljer ett eller flera passande namn till det lilla livet. Detta med tanke på att vissa namn är populära eller trendiga just för tillfället och då är frågan funkar namnen även när ditt barn blir vuxen. Likaså gäller det att ni båda två som föräldrar är överens eller inte bryr dig om vad andra tycker och tänker om ditt barns namn. Till syvende och sist gäller det att välja ett namn som barnet kan känna sig bekväm med oavsett ålder.

Alla namn blir inte godkända av Skatteverket och om du känner för att ge din bebis ett unikt namn. Det finns vissa föräldrar som vill ge sina barn både förbjudna och konstiga namn såsom Kaninen, Filur, Veranda och Pappa. Dessa namn är exempel på namn som kan väcka anstöt eller leda till obehag. Dessutom får inte barnets namn förväxlat med ett efternamn eller vara olämpligt av någon anledning. Däremot finns det barn som heter Potatis, Balle och Anus. Dessa namn är visserligen unika men inte särskilt gångbara. Det är således verkligen en konst att välja det rätta namnet, speciellt om du är ute efter att namnet ska betyda något särskilt.

Vilka svenska namn var de mest populära under 1950-talet i Sverige?

Heter du Birgitta, Karin, Gunnar eller Krister är du förmodligen född på 1950-talet eftersom var de typiska namnen som pojkar och flickor fick, inspirerade av kändisar och speciellt namnen bland kvinnorna. Ett av de mest populära namnen på 50-talet som tjejer fick var Margareta, Elisabet, Kristina och Eva. Killarna blev döpta till Lars, Erik, Anders och Karl. Även dubbelnamn av den franska typen var också mycket vanligt att ge de små. Namn såsom Britt-Marie, Ann-Christin, Claes-Åke och Stig-Arne var det många barn som fick heta. Influenser från USA visar sig också bland pojknamnen då småpojkarna fick namn som slutade på -y, som exempelvis Conny, Ronny och Johny.

svenska namn

Forska i dina förfäders namn – klicka här för en gratis provperiod på MyHeritage.

Vilka svenska namn är mest populära idag?

Något som är mycket specifikt bland de namnen som är mest populära idag är att de ska fungera på många olika språk. Det hänger ihop med att sociala medier och internet har en stor spridning världen runt. Tillika väljer föräldrar gärna unika namn eller vid ett vanligt namn får det en särskild stavning. Något som också har börjat dyka upp är dubbelnamn, men inte som de traditionella namnen såsom Maj-Britt eller Per-Ola. Det är i stället typ flicknamn som har Li eller Lo i slutet av namnet. Några nya namn som håller på att bli alltmer trendiga är Freja, Elsa och Björn.

Vilka svenska namn har kommit tillbaka?

Årets trend inom namn är att allt fler väljer att ge barnen traditionella och klassiska flick- och pojknamn. Flicknamnen Alice, Alva och Elvira känner du säkert igen och förknippar dessa namn med äldre personer som exempelvis din mor- och farmor. Faktum är att dessa flicknamn är faktiskt omåttligt trendiga och populära i vårt land nu för tillfället. Alice har legat på topplistan sedan 2005. Maja finns också med på listan bland de mest populära namnen på tjejer ända sedan 2000 Bland namnen för pojkar hittar du till exempel Noah, Adam, Benjamin och Dennis. William har funnits med på tio i topp-listan 1999 och Hugo har klättrat på listan och blivit alltmer populärt sedan 2005. Det går alltså att se att vissa pojk- och flicknamn återkommer med några årtionden i mellan.

Hur uppstår namntrender?

Trender i val av svenska namn till små barn går att jämföra med klädmode. Namn går således i trender precis som mat, mode och hälsa. Det finns några frågor som dyker upp: På vilket sätt en namntrend skapas?  Vad beror det på att du och alla andra följer de trender som finns gällande ett namn som ditt barn ska bära med sig resten av sitt liv? Under 1900-talet början var det tvåstaviga namn såsom Ida och Emil populära. På 30-talet blev dubbelnamn mest trendiga och under 1990-talet var modet att bebisarna skulle få långa namn. Därför är det ganska enkelt att knyta vissa namn till en speciell generation.

Att en namntrend uppstår är inte konstigt eftersom det beror på att människor blir påverkade av allt de hör och ser omkring sig. Dessutom är det inte alls ovanligt att ett pojk- eller flicknamn som finns i släkten används eller att du blir influerad av film, musik och böcker. Alla namn som du hör lägger du märke till helt omedvetet och tack vara alla hör samma namn kommer det att skapas en namntrend. Att namn knyts ihop med vissa generationer är alltså helt naturligt. Trenderna bland namn går i cyklar och dessa må vara ofrivilla, men cyklarna går likväl efter ett distinkt mönster. Föräldrarna får således en känsla av att namnet känns helt rätt i tiden.

Påverkar betydelsen av namn namntrender i olika tider?

Ja, vissa namn har en viss betydelse och påverkar det trenderna inom barnnamn. Oavsett vad ditt namn betyder ger det dig en identitet, men kan väcka associationer hos andra. Ett tydligt exempel på detta är pojknamnet Kenneth som är keltiskt och har betydelsen skön eller vacker. Namnet kom till Sverige i slutet av 1800-talet, men om en kille hette Kenneth under 50- och 60-talet blev han stämplad som en raggare från arbetarklassen. Däremot det franska kvinnonamnet Louise som betyder berömd, kämpe eller hjältinna men namnet sammankopplar med att Louise pluggar till jurist och kommer från en finare familj.

Louise låg på plats nummer 19 bland de mest trendiga under 1993 och blev en modevåg då namnet var mer populärt än vid någon tidpunkt tidigare. Flicknamnet Tova härstammar ända sedan vikingatiden då namnet har hittats på runstenar. Namnet betyder den sköna på fornnordiska, samt bra på hebreiska. På 70-talet förknippades namnet Tova med att hennes föräldrar förmodligen var mycket engagerade i miljön och var miljöpartister. Därför bör du begrunda valet av ett svenskt namn till ditt barn innan du som föräldrar bestämmer dig eftersom det kommer påverka ditt barn för all framtid.

Ta reda på dina förfäders namn – släktforska med MyHeritage! Klicka här för en 2-veckors gratis provperiod.