Att resa tillbaka i tiden

Att resa tillbaka i tiden

Lillasyster tvättarNär vi söker våra rötter leder spåren oss ofta tillbaka till tider och platser som är helt främmande för oss. Det kan vara både fascinerande och skrämmande att få en inblick i hur man levde för några generationer sedan.

När jag var liten fick jag och min lillasyster pröva på hur det kunde vara att leva i en svunnen tid. Under somrarna på Callanderska gården, Mariefreds hembygdsmuseum, var nämligen barn välkomna att komma och få ett smakprov på hur det var att leva ”förr i tiden”. Man fick göra en tidsresa bakåt i tiden, ledd av en lekledare. Upplevelsen började med att vi barn radade upp oss bredvid varandra och sedan gick vi tillsammans tillbaka i tiden, bokstavligt talat. Ett kliv var ett decennium och helt plötsligt var man framme vid 1900-talets början.

Vi fick sätta på oss tidsenliga kläder och pröva på att tvätta kläder för hand, väva ull och göra annat handarbete som vi inte ens visste fanns. Vi gjorde den här resan ett par somrar i rad och det jag minns mest var den mat som vi fick äta. Det bjöds på osockrad saft och bröd. Och smaken av den osockrade saften kommer jag ihåg än i dag. Men kanske inte med så glada associationer.

En resa tillbaka i tiden

Det var en minnesvärd upplevelse att få besöka Callanderska gården och resa tillbaka i tiden på det där sättet under flera somrar. Att få en inblick i hur man levde för några generationer sedan gav starka intryck som sitter kvar än i dag.

Mina somrar på Callanderska gården är bland de starkaste barndomsminnen jag har. De har hjälpt mig att skapa en bättre förståelse för hur livet såg ut innan jag ens fanns. Det hjälper mig även när jag släktforskar, det blir enklare att visualisera olika sammanhang.

För när jag tänker tillbaka på mina äldre släktingar kan jag få en tydlig bild av hur min gammelmormors mor Johanna Paulina Collin levde under sitt 90-åriga liv. Jag kan föreställa mig hur min mormor levde som barn. Hon föddes som yngst av nio syskon 1924.

Hennes äldsta syster Gärda, född 1904, fick sitt första barn samma år som mormor föddes. Och mormor fick dra sitt strå till stacken redan i tidig ålder; det var mata kor och hjälpa till i köket som gällde. Ingen elektricitet fanns i hemmet under mormors första levnadsår.

Hur gör du för att försöka visualisera och skapa förståelse kring de olika tidsepokerna som du släktforskar om? Har du något bra tips att dela med dig av? I så fall kan du göra det nedan i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.