MyHeritage och BillionGraves går samman för att digitalt bevara kyrkogårdar runt om i världen

MyHeritage och BillionGraves går samman för att digitalt bevara kyrkogårdar runt om i världen

Vi är glada att meddela att MyHeritage har inlett ett samarbete med BillionGraves för att lansera ett globalt initiativ där vi vill digitalt bevara världens gravstenar.

Gravstenar är en av de mest värdefulla resurserna för släktforskning. De erbjuder viktig information som personens namn, namn på nära släktingar, födelse- och dödsdatum. De beskriver ibland den avlidnes karaktär och personlighet, vilket ger en inblick i personens liv. Men miljarder gravstenar på tusentals kyrkogårdar världen över har aldrig dokumenterats och informationen finns inte heller tillgänglig online.

Tiden blir knapp då gravstenar blir svårläsliga med tiden. Tiden och exponering för väder och vind gör att det som står skrivet på stenen så småningom bleknar, och det blir svårare, i vissa fall omöjligt, att läsa vad som står på dem och veta vem som är begraven där.

I dag har vi verktygen – det är upp till vår generation att bevara dessa gravstenar och behålla dess värdefulla information online för framtiden.

Vi bjuder in dig att delta i vårt globala initiativ för att bevara världens gravstenar.

Här är ett kort videoklipp om projektet och om hur du kan delta:


Om BilionGraves


BillionGraves är en unik applikation tillgänglig för både iOS och Android. Den använder en patenterad teknik som gör det möjligt för användare att fotografera och dokumentera gravstenar. iOSversionen av appen är tillgänglig på svenska och stödjer gregorianska, hebreiska och julianska datum. Det tar upp GPS-information om varje grav för att göra det enkelt att hitta och för volontärer att enkelt se vilka områden av en kyrkogård som fortfarande är odokumenterad för att effektivisera och undvika dubbelarbete. Gravstensfotografierna transkriberas därefter av volontärer på BillionGraves webbplats, vilket resulterar i sökbar digital data.

Det är enkelt att använda BillionGraves app (klicka för inzoomning).

Det är enkelt att använda BillionGraves app (klicka för inzoomning).

På bara två år har BillionGraves redan samlat miljontals gravstensposter, upplagda av 70 000 volontärer.

En gravsten har fotograferats med hjälp BillionGraves app (klicka för inzoomning).

En gravsten har fotograferats med hjälp BillionGraves app (klicka för inzoomning).

Posterna som samlas är tillgängliga gratis på BillionGraves webbplats och MyHeritages sökmotor för historiska poster: SuperSearch. Varje post innehåller fotografier på gravstenar, GPS-koordinater och ett index av informationen.

En kartlagd gravstenspost i BillionGravesappen (klicka för inzoomning).

En kartlagd gravstenspost i BillionGravesappen (klicka för inzoomning).

MyHeritages Record Matchningstekniken kommer att gå lös på de nya postrarna och användarna kommer automatiskt att få meddelanden om nya kyrkogårdsposter som matchar individerna i deras släktträd. Användare kan spara nya kyrkogårdsposter och extrahera relevant information direkt till sitt släktträd vilket kan hjälpa dem att upptäcka nya detaljer om släkten och ta reda på mer om sina förfäder.

MyHeritages anställda världen över drar sitt strå till stacken!

Åttio MyHeritageanställda från huvudkvarteret i Israel besökte Segula-kyrkogården i staden Petah Tikva i Israel för att digitalisera gravstenar med hjälp av BillionGraves mobilapplikation. Vi kände att det var viktigt att vi själva deltar innan vi kan uppmuntra andra att göra desamma. Med hjälp av denna upplevelse har vi siktat in oss på att skapa den bästa produkten och finjustera metoden för att digitaliseringen av kyrkogårdar världen över ska göras på det mest effektiva sättet.

MyHeritage teamet på Segula-kyrkogården (klicka på inzoomning).

MyHeritage teamet på Segula-kyrkogården (klicka på inzoomning).

Vi har även besökt norra begravningsplatsen i Stockholm. Det var en mulen dag med stundtals regn. Vädret var passande för vår uppgift och förutsättningarna visade sig vara en bra bakgrund till videon.

Året 1827 stod norra begravningsplatsen klar. Begravningsplatsen ligger i Solna och har en katolsk del och en judisk del och en minneslund. Kända personer som Ingrid Bergman, Per Albin Hansson, Vilhelm Moberg, Jenny Nyström och självaste August Strindberg ligger begravda där.

Segula-kyrkogården

App

MyHeritages medarbetare drar sitt strå till stacken

Gravstenar innehåller viktig information om den avlidne, som födelse- och dödsdatum, namn på föräldrar och födelseplats. Ibland även foton, handskriva dikter och andra fysiska objekt på själva gravstenen.

Intressanta gravar fotograferas

Intressanta gravar fotograferas

Våra anställda gjorde sitt bästa för att ta foton av hög kvalité. De behövde flytta undan grenar, tillfälligt ta bort stenar, fixa till smutsiga ytor och justera ljuset för att få ett så bra foto som möjligt. Ibland är det inte enkelt att ta ett tydligt foto på en gravsten så vi har använt fotolänksfunktionen i BillionGravesappen. Den är särskilt användbar om det finns text på en upprätt sten och även på en nedre sten, eller när en man och hustru har en gemensam grav. Fotolänksfunktionen gör det enklare att ta flera fotografier och länka dem samman i en post.

MyHeritages vd Gilad Japhet fotograferar gravstenar.

MyHeritages vd Gilad Japhet fotograferar gravstenar.

Vi tillbringade tre timmar på kyrkogårdarna och lyckades under den tiden att fotografera 51 000 gravstenar! Varje anställd tog i genomsnitt 700 fotografier, ungefär 280 foton per timme. Vissa anställda tog över 1 000 fotografier! Vi täckte mer än 72 % av hela Segula-kyrkogården och markerade resterande delar, som kommer att fotograferas av oss vid ett senare tillfälle.

Det var en otrolig upplevelse att kickstarta detta globala initiativ för att bevara kyrkogårdar världen över med hjälp av våra egna medarbetare. Vi arbetade motiverat tillsammans med hög energi. Vi hjälpte till att digitalisera gravstensposter för hundratusentals människor i Israel och runt om i världen som har förfäder begravda på Segula-kyrkogården. Projektet blev en succé och teamet tyckte att det var kul att kunna bidra och hjälpa till att bevara information för framtida generationer.

Genom vårt samarbete med BillionGraves fortsätter MyHeritage att lägga till ytterligare digitalt globalt innehåll och erbjuda ett enormt värde till miljoner av användare.

Hur du kan delta:

Detta globala initiativ är ett grymt sätt för MyHeritages användare att bidra till framtidens släktforskning och hjälpa till att bevara sitt egna släktarv, liksom andras. Med hjälp av den kostnadsfria BillionGravesappen på svenska kan vemsomhelst enkelt fotografera och dokumentera gravstenar. Och det är ett stort plus att appen bevarar varje gravstens exakta GPS-koordinater.

Vi bjuder in er alla att delta i detta globala projekt och börja digitalisera världens kyrkogårdar. Oavsett om det är ett par foton från den lokala kyrkogården eller foton på dina egna förfäders gravstenar, spelar varje foto som bevaras en viktig roll i att göra släkthistoria tillgänglig för alla.

Vi har skapat ett team som kommer organisera arbetet och vi kommer att hålla kontakten med volontärer och hjälpa dem med råd, guider och resurser. Vi kommer också att hjälpa till att organisera de som är intresserade så att de tillsammans kan ta sig an ett kyrkogårdsprojekt, vilket gör aktiviteten mer social och rolig – och på sätt digitalisera kyrkogårdar världen runt, en kyrkogård efter den andra!

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Ulf

  maj 9, 2014

  Jag har en Windows Phone och vill vara med. Hur gör jag?

  • Sara

   maj 13, 2014

   Hej Ulf,

   Du kan släktforska via en webbläsare på din Windows Phone.

   / Sara

 • Bo Almquist

  maj 9, 2014

  Jag klickar och klickar men får inte upp den websida där man registrerar sig!?
  Sökmotorn söker och söker men inget händer!

  • Sara

   maj 12, 2014

   Hej Bo,

   Använd den här url-adressen om du vill registrera dig:

   / Sara