MyHeritage spårar de levande efterkommande till fadern av elektriska julgransljus

MyHeritage spårar de levande efterkommande till fadern av elektriska julgransljus

Det är svårt att föreställa sig en jul utan julbelysning … men har de alltid varit en sån central del av julen? Vi har grävt lite i den fascinerande historien med elektrisk julbelysning och upptäckte till och med en levande ättling till mannen bakom ljuset!

De första julbelysningarna var vaxljus som användes för att dekorera julgranar i 1700-talets Tyskland, och seden spred sig över hela Europa och Amerika. Men som ni kan föreställa er, var de ganska brandfarliga! 1882 dekorerade Edward Hibberd Johnson – en uppfinnare som arbetade nära med Thomas Edison – sin julgran med en sträng av röda, vita och blå elektriska glödlampor … och så föddes julgransljusen.

Christmas Tree lights: National Christmas Tree lighting on the Ellipse in Washington, D.C., Dec. 4, 2014. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Julgranbelysning på Ellipse i Washington, D.C., 4 december, 2014. (Officiellt foto från Vita Huset av Lawrence Jackson)

Med hjälp av de forskningsverktyg som finns tillgängliga på MyHeritage kunde vi bygga ett släktträd och spåra Edward’s linje hela vägen ner till en direkt levande ättling – James Newburn, 67, från Nashville, Tennessee, som vi sedan kontaktade för att dela våra upptäckter!

Christmas Tree Lights: James Newburn, the great-great grandson of Edward Hibberd Johnson, the inventor of the Christmas tree lights

Julgransbelysningens uppfinnare Edward Hibberd Johnsons barnbarnsbarn, James Newburn

James hade ingen aning om att han var en direkt ättling till den stora uppfinnaren och var mycket glad över att få reda på det.

”Jag var chockad och förvånad och stolt, allting samtidigt,” säger han. ”Jag har alltid varit kreativ och drivit många egna företag, så det bekräftade att kreativiteten går i familjen. Det kan också förklara varför jag är så otroligt festlig,” skrattar han till.

James, en pensionerad företagare, säger att julen blev mycket roligare då han fick sina två barn. Han säger att hans 10-åriga barnbarn fortfarande tror på jultomten, och det betyder mycket för honom.

”Nu förstår jag,” fortsätter han. ”Det är därför jag älskar att uppfinna saker och starta företag.”

James var fascinerad av nivån av detaljer som MyHeritage kunde avslöja om hans förfäder. ”Jag är mycket nöjd och imponerad av grundigheten i er forskning”, sa han till oss. ”Jag måste nu leva upp till det.”

Den här fantastiska historien blev till och med omskriven av the Daily Mail!

En ödmjuk men stolt början

Edward Hibberd Johnson kom från en ödmjuk men stolt början. Han föddes i Philadelphia den 4 januari 1846. Hans far, som var en skomakare och arbetade i en livsmedelsbutik, tjänade i inbördeskriget.

Bara en generation senare är Alberts son, Edward, registrerad som elektrotekniker. I folkräkningen från 1910 listas han som 64 år gammal. Hans fru nämns också, hennes namn var Margaret Virginia Kenny Johnson.

Christmas tree lights: U.S. census record of Edward and Margaret Johnson in 1910

Folkräkningsregister från USA över Edward och Margaret Johnson år 1910

Christmas Tree lights: World War I draft registration card of Edward Hibberd Johnson

Inkallelseorder under första världskriget för Edward Hibberd Johnson

Vi fann också en inkallelseorder till första världskriget för Edward:

Edward hade tre barn: Edna Earl Palmer, Lilian Adele Hoyt, och Edward Hibberd Johnson Jr.

Edwards dotter, Edna

Edna föddes den 14 juli 1874 och dog 11 april 1935. Hon gifte sig med George Quintard Palmer, som bodde på Fifth Avenue i New York City.

Enligt folkräkningen från 1900 listas Ednas make George, som järnhandlare. Paret har också en dotter – Lilian A. Palmer.

Edwards barnbarn, Lilian

Lilian – Edvards barnbarn – föddes januari 1897 i New York och dog 19 december 1957. En artikel i New York-tidningen The Sun rapporterade hennes äktenskap med Henry Coster Steers den 11 augusti 1916:

Marriage announcement of Lillian and Henry, The Sun, 1916

Äktenskapsannons för Lillian och Henry, The Sun, 1916

I artikeln anges att bröllopet ägde rum i Christ Church, Rye, New York, följd av mottagning på Alden gård.

Upptäckten av en levande ättling

Lilian visas också i USAs folkräkning från 1930. Då var hon skild och bodde med sina tre döttrar: Priscilla, Phebe Ann och Anthea.

1930 census record details that Lilian is divorced and has three kids, Priscilla, Phebe Ann, and Anthea

Folkräkningen från 1930 registrerar detaljer om att Lilian är skild och har tre barn, Priscilla, Phebe Ann och Anthea

Den 8 september 1949 gifte sig Lilians dotter Anthea med James C. Newburn. Deras son, även kallad James Newburn, är barnbarnsbarnet till Edward Hibberd Johnson!

Christmas Tree lights: James Newburn’s family tree traces his lineage to Edward Johnson

James Newburns släktträd visar linjen till Edward Johnson

James berättelse är bara ett exempel på de typer av otroliga upptäckter du kan göra om din släkthistoria med MyHeritage. Du vet aldrig vad du kan hitta! Börja bygga ditt träd idag för att lära dig om din egen familj.