Att börja släktforska

Att börja släktforska

Du har kanske funderat länge på var du kommer ifrån, vem dina anfäder var, vad de gjorde och hur de levde. Du vill gärna veta mer om din släkt, men hur ska du gå tillväga?

Att komma igång och börja släktforska kan verka svårt i början: Har jag verkligen tid till detta, vem kommer jag att hitta, vem vill jag hitta och vad vill jag egentligen ha reda på? Frågor och funderingar kan komma upp och de främsta frågorna är kanske: Var börjar jag någonstans och hur kommer jag igång?

Det bästa är att börja med att skriva ner det du redan vet. Allt du vet och kommer ihåg. Du kommer att kunna förstå hur du går vidare sen och vilka frågor du först vill få svar på. Skriv även upp människor som du minns från barndomen, som kanske är lite diffusa men du kommer kanske senare att kunna hitta namnen på dessa personer. De kan bidra till ditt släktträd.

Ta reda om någon har forskat om din släkt före dig

Släktforskning har blivit ganska vanligt, och det kan hända att du har en kusin eller en farbror som har forskat lite förut. Det kan vara väldigt givande att sätta sig ner och prata med en äldre faster, mormor eller även en jämnårig kusin. Titta i gamla fotoalbum tillsammans och lyssna på berättelser. Det bästa är att spela in mötet, det kan vara lätt att glömma detaljer och att anteckna under tiden kan vara stressigt. Det kan för vissa människor kännas obekvämt  att spelas in, men om du förklarar syftet med inspelningen och att du inte kommer hinna skriva ner allting, så brukar de flesta förstå och sen glömma att de blir inspelade efter några minuters samtal. Ta med datorn och en scanner om du har möjlighet, då gamla och värdefulla fotografier kan komma fram under ett samtal om släkten, och du vill spara och dokumentera allting som senare kan vara av värde för din släktforskning. Fråga gärna enkla frågor som kan väcka minnen och få fram berättelser, till exempel; Var träffade du farfar någonstans? eller Vad gjorde du på sommarloven? Frågorna kan väcka minnen och berättelser, och du kan få reda på saker som du inte tidigare visste om.

Skapa ett släktträd

MyHeritage kan du börja bygga ditt släktträd gratis och dina möjligheter öppnas upp då du blir ihopkopplad med andra släktträd och kan på så sätt hitta släkt. Tänk på att du själv måste kontrollera alla uppgifter som du hittar hos andra människor, inte alla är noggranna och skriver in rätt information. Utgå inte från att den information som står alltid är sann. I programmet Family Tree Builder kan du även lägga till fotografier och historiska dokument.

Begränsa din släktforskning och ta en sak i taget när du forskar. Att släktforska är ett spännande och roligt äventyr, stressa inte. Dokumentera allting som du får reda på och ange även källorna till informationen. Skriv upp varifrån fotografierna kommer ifrån, vem som berättade vad, var uppgifterna uppkom ifrån. Det kommer att hjälpa dig att spara tid senare när du vill gå tillbaka och kolla upp någon uppgift. Då kan det vara bra att veta var uppgiften kom ifrån.

Ta kontakt

Många tvekar att ta kontakt med släktingar som de hittar genom släktträdet, men de flesta blir väldigt glada när en släkting tar kontakt så tveka inte. Ta absolut kontakt. Förutom att det är roligt att träffa sin nyfunna släkting, kan denna person också ha värdefull information om släkten. Gamla brev, fotografier eller minnen och berättelser.

DNA-test

När du vill gå vidare i släktforskningen och vidga möjligheterna eller om du vill bekräfta ett släktskap kan du göra ett DNA-test. Det är enkelt att ta, och du får resultat efter ca 8 veckor. När du har fått dina resultat, lägger du upp uppgifterna på ditt konto och kan på så sätt hitta matchningar och ytterligare släktingar.

Om du har frågor och funderingar kring släktforskning eller om du har släktforskat och hittat en förlorad släkting och vill berätta, kontakta oss gärna!

Lycka till på ditt spännande äventyr!