Släktforskningstips: trimma ditt träd

Släktforskningstips: trimma ditt träd

MyHeritage tycker som ni säkert redan vet att släktträd är viktigt. Det ger en tydlig överblick av ens släkthistoria, ens senaste upptäckter och viktiga uppgifter.

Som släktforskare är man alltid ivrig att lägga till nya uppgifter, men glömmer ibland att se tillbaka på sina tidigare poster och fylla i saknade delar av sin forskning.

För att hjälpa dig med just detta kommer här tre enkla tips om hur du kan trimma ditt släktträd och se till att det är uppdaterad med den senaste släktinformationen.

1. Ta bort dubbletterMarian och Vivian Brown

Dubbletter uppkommer lätt. Om du använder vårt program Family Tree Builder, kan du klicka på ”kontrollera om dubbletter finns” för att få en överblick över trädets dubbletter. Att sedan ta bort dessa är en manuell syssla, eftersom bara du vet vilken information som ska bevaras och vilken som inte ska det.

Om du har dubbletter i trädet, gå då till profilen du vill ta bort, koppla bort alla relationer och ta sedan bort profilen.

2. Fyll i dödsdatum

cc Roland Zumbühl

cc Roland Zumbühl

Det kan vara så att det finns personer i släkten som har gott bort och detta bör markeras i trädet. Om inte kan detta skapa obehagliga konsekvenser, som födelsedagspåminnelser. Detta eftersom programmet uppfattar personen som fortfarande levande. Känner du inte till det exakta dödsdatumet? Lägg i så fall bara till året i profilen så att personen inte fortsätter att vara listad som ”levande”.

3. Lägg till nyfödda barn

Lägg till ett barn (klicka för större bild).

Lägg till ett barn (klicka för större bild).

Ett nyfött barn innebär ett nytt tillägg till släktträdet! Fråga runt i släkten om det finns några nyfödda barn som fötts som ännu inte är inskrivna i släktträdet. Öppna trädet och klicka på plustecknet i den ena förälderns profil och välj att lägga till en son eller dotter. Du kan också använda funktionen för att lägga till nya äktenskap.

Det är lämpligt att med jämna mellanrum besiktiga sitt släktträd för att undvika felaktiga uppgifter.

Har du några andra tips på hur man kan trimma sitt släktträd för att undvika felaktiga uppgifter? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida!