Släktforskningstips: Udda ställen att leta efter släktklenoder

Släktforskningstips: Udda ställen att leta efter släktklenoder

Min mormor letade nyligen efter några gamla smycken som hon hade fått av sin mamma, men glömt bort var hon lagt dem. Hon ville ge dem till mig i födelsedagspresent för att se till att smyckena går i arv.

Släktklenoder Hon öppnade alla garderober, letade bland kastruller, till och med bland skolådorna tog hon sig en titt! Så var hittade hon smyckena? I en ficka på en kappa hon inte har använt på länge.

Fotografier, smycken, möbler och dokument kan berätta en hel del om vår släkthistoria och ge oss en länk till vårt förflutna.

Läs vidare: Pappa hittar hjärtskärande brev från sin döda dotter

Ofta glömmer vi bort var vi lagt föremål vi ärvt av släktingar, eller så upptäckter vi dem när vi flyttar eller när en släkting går bort. Det är viktigt att veta var man ska leta efter dessa sentimentala minnessaker för att undvika att du förlorar dem för alltid. Därför ger vi släktforskningstips på hur du kan hitta gömda skatter.

Här är 7 platser som ofta förbises när man börjar leta:

  • Titta på insidan av böcker efter handskrivna meddelanden eller gå igenom hela boken och se om fotografier, vykort eller andra dokument har använts som bokmärken.
  • Kolla igenom gamla handväskor och resväskor om något har glömts kvar från tidigare resor. Gamla handväskor kan även innehålla släktingars resehandling som aldrig setts tidigare.
  • I plagg som jackor med fickor kan små smycken, papperslappar – till och med pengar hittas.
  • Leta under och bakom soffkuddar, öppna kuddfodral och bland lakan för att se efter vad som kan ha hamnat där.
  • Titta bakom målningar, speglar och annat som hänger på väggarna för att se om något har fastnat bakom.
  • Gamla skolådor och andra typer av lådor och skrin kan ofta vara förvaringsplatser för släktklenoder.
  • Kolla grytor, kastruller, skålar och annat kökstillbehör för bortsprungna recept och smycken.

Oavsett vad du hittar är det viktigaste att du stoppar undan och bevarar klenoden så att den inte försvinner igen. Digitalisera dokument och fotografier och stoppa undan dem på en säker plats som du inte kommer glömma bort.

Vilken är den konstigaste platsen som du hittat en släktklenod? Berätta gärna!