Släktforska med hjälp av tidningar

Släktforska med hjälp av tidningar

Lokala anteckningar från den amerikanska tidningen Spanish American (sidan 12, 6 februari 1905, Roy, Mora-län, New Mexico)

Lokala anteckningar från den amerikanska tidningen Spanish American (sidan 12, 6 februari 1905, Roy, Mora-län, New Mexico)

Gamla tidningar är som skattkistor fyllda med släktinformation. Om din släkt bodde på en och samma ort under en längre tid är det sannolikt att den lokala tidningen har information om dina släktingar.

Där kan du hitta information som födelse-, äktenskaps- och dödsannonser. Om dina släktingar ägde ett företag kan det finnas juridiska register och annonser, men även andra tillkännagivanden om fastigheter, skolavslutningar och sportevenemang. Samt priset på konsumtionsvaror från den tiden som kan erbjuda en inblick in i din släkt och ge en bakgrundsbild om hur deras liv såg ut vid en viss tidpunkt i historien.

I den amerikanska tidningen Spanish American (publicerad i Roy, New Mexico) på sidan 12 den 6 februari 1906 erbjuds en sådan inblick (se bilden till vänster). Vi kan läsa oss till vem som reste vart och varför, affärsmeddelanden, och vem som var sjuk. Om din familj är en av dem som nämns finns här en väldigt personlig inblick till vad som skedde runt den tiden.

Oavsett var du lever i världen erbjuder lokala tidningar fascinerade information som inte finns tillgänglig någon annanstans.

Även om aktuella händelser och stora historiska skeenden är intressanta, är det de personliga och kulturella rapporteringarna som är de mest intressanta för släktforskare. Konsumtionsvaror är ett ämne som omskrevs i tidningar förr. Tidningar vid större hamnar publicerade information om ankomster för fartyg, lastrapporter och passagerare.

För 15 dollar kunde en modern kvinna – kanske en av dina släktingar – köpa en dräkt som beskrevs som 81 centimeter lång, skräddarsydd med krage, manschetter och fickor trimmade med sammet och flätning, med matchande knappar. Den hade en lös rygg, fodrad med satin och flätad kjol. Den fanns tillgänglig i blått, rött, grönt och plommon, i storlek 40 och uppåt. Dräkten till höger på bilden kostade 18,50 dollar.

Vad välklädda kvinnor bar 1905 (San Francisco, 10 december 1905)

Vad välklädda kvinnor bar 1905 (San Francisco, 10 december 1905)

Digitaliseringsprogram för äldre tidningar pågår på många platser runt om i världen. Du kan hitta tidningsartiklar i MyHeritages sökmotor SuperSearch och med hjälp av Record matchningar.

Har du använt äldre tidningar i din forskning? Vilka uppgifter om dina förfäder har du hittat? Dela dina upptäckter i kommentarsfältet nedan.

Dagens inlägg är en förkortad översättning av en text skriven av vår amerikanska släktforskningsexpert Schelly Talalay Dardashti.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Ewa Ljung

    september 18, 2014

    Mycket intressant