MyHeritage lägger till en miljon emigrationsregister från Norge

MyHeritage lägger till en miljon emigrationsregister från Norge

Vi är glada att meddela att vi nyligen lade till en miljon utvandringsregister från Norge från 1867–1973. Under 1800- och 1900-talen lämnade uppskattningsvis 800 000 norrmän sitt hemland till stor del av ekonomiska skäl. Många som arbetade på gårdar förlorade sina jobb på grund av industrialiseringen av jordbruket, och många människor sökte bättre möjligheter någon annanstans. Majoriteten av dessa emigranter bosatte sig i USA, även om ett betydande antal också åkte till Kanada, Australien och andra länder. Om du har norska förfäder som emigrerade från Norge under denna tidsperiod, kan den här samlingen erbjuda en ovärderlig bild om deras liv.

Sök i Norges emigrationsregister, 1867–1973

Denna samling av register skapades mellan 1867 och 1973 av lokala polisavdelningar med uppgift att hjälpa emigranter som lämnar Norge till utländska hamnar. Följaktligen kallas dessa register ibland för den norska polisens emigrationslistor (Emigrasjonsprotokoll på norska).

Dessa register inkluderar, för varje emigrant, hans eller hennes namn, kön, avresedatum eller år och senast kända bostad. Andra detaljer kan också dyka upp, beroende på tidsperiod: emigrantens födelsedatum och födelseort, civilstånd och deklarerad destination, samt fartyget eller rederiet som skulle transportera dem från Norge. De flesta av fartygen under denna tidsperiod fungerade som ”matarfartyg” som transporterade passagerare till större hamnar i Europa eller de brittiska öarna, där emigranterna skulle gå över till andra fartyg för sin transoceaniska resa.

Från och med 1867 fick polisen i Norge i uppdrag att se till att emigranter behandlades rättvist, eftersom oetiska metoder hade utvecklats bland några av företagen och deras agenter som sålde biljetter för att transportera passagerare utomlands. Emigranter placerades på farligt överfulla fartyg och en del lurades att skriva på kontrakt för att täcka en del eller hela kostnaden för sin biljett genom skrupelfria och kränkande arbetskraftskrav vid ankomsten till sin destination. De reformer som infördes av den norska regeringen mellan 1867 och 1869 var utformade för att förhindra sådana rovdrifter mot emigranter som avgår från norska hamnar.

Dessa register är inte ”passagerarlistor”, utan snarare register över personer som deklarerar sin avsikt att emigrera genom att köpa biljetter och visar de medföljande kontrakt som krävs enligt norsk lag sedan 1867. Processen för att köpa en biljett innefattade att infinna sig på polisstationen med en godkänd agent och ett godkänt kontrakt, som granskades av polisen. Emigranter fördes in i dessa register när de dök upp på polisstationen, så de är inte grupperade efter de fartyg de skulle ta, det exakta datumet för avresan eller den angivna destinationen; de är helt enkelt listade efter utseende. Vanligtvis reste emigranter inom några dagar efter att de registrerats i dessa register.

Ungefär 25 % av migranterna återvände så småningom hem, eftersom inte alla emigranter hade framgång utomlands. Ändå har de allra flesta norrmän åtminstone en förfader som rest och etablerat sig i USA eller utomlands.

Exempel

Emigration Norge

Emigrationsregister över Oline och Amalie Evenstad [Kredit: MyHeritage Norway, Emigration Registers, 1867–1973]

Ett register över skådespelerskan Linda Evans farmor och farmor, Amalie och Oline Evenstad, finns i denna historiska dokumentsamling. Registret listar Oline Evenstad vid 44 års ålder med sin dotter Amalie. De planerade att lämna sitt hem i Oslo i Norge för att emigrera till Ada, Minnesota, ombord på ett fartyg som heter Angelo.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna värdefulla samling kommer att öppna nya vägar i din släktforskning. Att söka i den här samlingen på MyHeritage är gratis. För att se dessa register eller för att spara poster i ditt släktträd behöver du ett data- eller komplett abonnemang.

Om du har ett släktträd på MyHeritage kommer vår Record Matching-teknik att meddela dig automatiskt om poster från dessa samlingar matchar dina släktingar. Du kommer sedan att kunna granska posten och bestämma om du vill lägga till den nya informationen i ditt träd.

Njut av den nya samlingen!