Vi introducerar AI Record Finder™, världens första AI Chatt-baserade sökmotor för historiska poster

Vi introducerar AI Record Finder™, världens första AI Chatt-baserade sökmotor för historiska poster

Vi är glada över att kunna presentera AI Record Finder™, en ny funktion som förenklar släktforskning med hjälp av artificiell intelligens (AI). AI Record Finder™ innebär samma omvälvning för släktforskningen som ChatGPT inneburit för sökningar på internet: det är en interaktiv, intelligent fritext-chatt som hjälper dig att hitta historiska uppgifter om en specifik förfader eller släkting med hjälp av MyHeritages enorma databas med nästan 20 miljarder poster. Om du någonsin känt dig överväldigad av det stora antalet sökresultat för historiska poster, eller det motsatta, känt dig besviken över att inte ha hittat några poster alls, kanske AI Record Finder™ är precis vad du väntat på!

Fram tills nu har sökningar efter historiska poster på släktforskningssidor som MyHeritage i mångt och mycket liknat vanliga sökningar på internet. Man skriver in namn eller andra ord i särskilda fält och sökmotorn svarar med att ge dig ett stort antal sökresultat. Sedan måste du gå igenom resultaten för att hitta relevant information. AI Record Finder™ förändrar detta genom att du kan chatta med en AI-assistent för att snabbt hitta uppgifter om dina förfäder, släktingar eller andra avlidna personer. Vi är väldigt glada över att AI Record Finder™ nu kan hjälpa släktforskare på alla nivåer att utforska sin släkthistoria på ett mer effektivt sätt än någonsin förr.

AI Record Finder™ finns för närvarande som betaversion på MyHeritages hemsida för datorer och webbläsare för mobila enheter, och den kommer snart även läggas till i MyHeritages mobilapp.

Testa AI Record Finder™ nu

Så fungerar det

AI Record Finder™ använder automatiserad teknik från tredje part som drivs av OpenAI, samma företag som har utvecklat ChatGPT. Chatten fungerar som ett samtal med en trevlig rådgivare. AI Record Finder™ bearbetar informationen du skriver in och förstår vilka ytterligare uppgifter som behövs för att begränsa sökresultaten. Den guidar dig genom att ställa relevanta frågor utifrån det sammanhang och den information du har lämnat för att hitta de mest relevanta uppgifterna om personen du söker efter. När du fått fram posterna kan du granska dem och spara uppgifterna i ditt släktträd på MyHeritage.

Komma igång

Det finns två sätt att få åtkomst till AI Record Finder™: från vår sökmotor för historiska poster, och från huvudmenyn på MyHeritages hemsida.

Om du är ny på MyHeritage

Om du ännu inte har något konto på MyHeritage och vill testa AI Record Finder™ kan du gå till myheritage.se/ai-record-finder.

Om du redan har ett konto på MyHeritage

Om du redan använder MyHeritage loggar du in på ditt konto och väljer ”AI Record Finder™” i menyn Forskning i navigeringsfältet.

MyHeritages navigeringsfält

Åtkomst till AI Record Finder™ från MyHeritage navigeringsfält (klicka för att zooma)

På sidan för AI Record Finder™ kan du välja samtalsstil: informell eller formell. Informell är standard. Detta anger vilken ton AI:n ska ha när den chattar med dig. Informell är vänskaplig med vissa humoristiska inslag, medan Formell är mer avskalad och mindre pratig.

Välj samtalsstil för AI Record Finder™

Välj samtalsstil för AI Record Finder™ (klicka för att zooma)

AI Record Finder™ finns som en del av MyHeritages sökmotor för historiska poster, under en ny flik med rubriken ”Chatta”. Fliken ”Sök” öppnar den traditionella sökningen.

AI Record Finder™ visar först ett meddelande om att du ska lägga till så mycket information som möjligt om den person du söker efter. Skriv in allt du vet i chattfältet, precis hur du vill. Du kan skriva hela meningar och beskriva så mycket du vill. Sedan trycker du på skicka-knappen för att starta chatten. Om du hellre vill kan du helt enkelt bara skriva in ett namn, men ju mer information du lämnar, desto bättre blir resultatet.

Chatta med AI Record Finder

Skriv in information för att påbörja sökningen (klicka för att zooma)

Innan du påbörjar chatten ombeds du godkänna användningen av AI Record Finder™.

Baserat på den information du skrivit in, påbörjar AI Record Finder™ en sökning i de närmare 20 miljarder historiska posterna på MyHeritage för att hitta information om den person du söker efter. Den svarar med de bäst matchande posterna utifrån den information du angett i chatten. Använd de orange pilarna för att bläddra igenom resultaten.

 Använd de orange pilarna för att bläddra igenom sökresultaten

Använd de orange pilarna för att bläddra igenom sökresultaten (klicka för att zooma)

Du kan förfina resultaten genom att lägga till mer information i chatten. Vi rekommenderar starkt att du gör det. Du kan t.ex. skriva ”han föddes 1907 och hade en syster som hette Margareta”, eller ”hon dog före 1950 och hennes far hette Göran”. När du lagt till den extra informationen fortsätter AI Record Finder™ att ge dig de mest relevanta uppgifterna utifrån den information du angett. Den fortsätter samtalet med dig och minns den information du redan angett tidigare i samtalet. Den hjälper dig sedan med att föreslå ytterligare information för att förfina sökningen, till exempel namnen på nära släktingar eller personens födelseår. Eftersom du pratar med AI:n är det ingen fara om du uppger någon felaktig uppgift. Du kan bara säga till AI:n vad som behöver rättas, och AI Record Finder™ ger dig ett bättre resultat. Om resultaten inte verkar relevanta kan du styra AI:n på rätt spår igen genom att ge lite mer information om personen du söker efter.

AI Record Finder™ hjälper dig att begränsa din sökning

AI Record Finder™ hjälper dig att begränsa din sökning (klicka för att zooma)

För varje post som visas kan du klicka på ”Se hela posten” för att se den i sin helhet:

Hela posten öppnas i ett popup-fönster, enligt nedan:

 Visa hela posten från AI Record Finder

Visa hela posten (klicka för att zooma)

Du kan klicka på ”Spara post” på sidan med hela posten för att spara en post för en person i ditt släktträd.

 Spara posten i ditt släktträd

Spara posten i ditt släktträd (klicka för att zooma)

Skapa en AI-biografi™ med AI Record Finder™

När du har hittat en intressant post med AI Record Finder™ kan du använda vår nya spännande funktion AI Biographer™ för att skapa en Wikipedia-liknande artikel om personens liv.

För att göra detta klickar du på ”Skapa AI Biography™” på sidan med den fullständiga posten. Du kan bara skapa en AI Biography™ över avlidna individer, och enbart med hjälp av poster där det finns tillräcklig information för att kunna skapa en fängslande levnadshistoria.

 Skapa en AI-biography™ från AI Record Finder™

Skapa en AI-biography™ från AI Record Finder™ (klicka för att zooma)

AI Biographer™ sammanställer fakta från den post du just hittat, plus andra historiska poster och trädprofiler som MyHeritage bedömer passar in på samma person, och lägger till ytterligare relevant information från internet. Resultatet blir en detaljerad berättelse om en persons liv som sätts in i ett bredare historiskt sammanhang vid tiden då personen levde, och även annan intressant information som exempelvis ursprunget till personens efternamn. Du kan skapa en AI Biography™ med AI Record Finder™, och den finns också som en fristående funktion i det vänstra fältet vid ditt släktträd. Du kan läsa mer om AI Biographer™ i det här blogginlägget.

Att sammanställa en AI Biography™ kan ta ett par minuter. Så snart PDF-filen med biografin är klar kommer den upp i chatten. Du kan se PDF-filen i din webbläsare och ladda ner den och dela den med släkt och vänner. Du får också ett e-postmeddelande där biografin bifogas.

Återuppta en chatt

När du använder AI Record Finder™ kan du gå till andra delar på MyHeritages hemsida och gå tillbaka till AI Record Finder™ senare för att återuppta det senaste samtalet exakt där du slutade (även om du kommer tillbaka en annan dag).

När som helst under chatten kan du starta en ny sökning genom att klicka på de tre punkterna längst upp till höger och sedan klicka på ”Sök en annan person”.

 Du kan när som helst påbörja en ny sökning

Du kan när som helst påbörja en ny sökning (klicka för att zooma)

Vi funderar på att lägga till möjligheten att se alla dina föregående dialoger i chatten, återuppta dem och exportera dem till en separat fil för framtida referens.

Integritet

Den information som du anger under dina sökningar med AI Record Finder™, inklusive personuppgifter, behandlas av MyHeritage och OpenAI för att ge dig sökresultat och allt registreras för att skapa kontinuitet mellan chattillfällena, dock inte längre än sex månader.

Det är förbjudet att tillhandahålla känslig personlig information (t.ex. ras och etniskt ursprung, politiska åsikter och religiös övertygelse) i chatten.

Poster som du kan hitta med hjälp av AI Record Finder™ är samma poster som finns i MyHeritages sökmotor för historiska poster. Uppgifter som inte är sökbara på grund av integritetsskydd (t.ex. uppgifter om personer som fortfarande är i livet) är inte heller sökbara med AI Record Finder™.

Tillgänglighet och språk

AI Record Finder™ kan för närvarande användas på datorer och i webbläsare för mobila enheter. Vi kommer inom kort lägga till stöd för funktionen på MyHeritages mobilapp.

Vid lanseringen finns AI Record Finder™ tillgänglig på engelska. Du kan chatta med AI Record Finder™ på flera olika språk, men vid lanseringen svarar den bara på engelska. Stöd för ytterligare språk tillkommer längre fram.

Kostnad

Om du har ett MyHeritage Data-abonnemang eller ett Komplett-abonnemang kan du använda AI Record Finder™ obegränsat. Andra användare kan testa AI Record Finder™ gratis, med begränsad användning. Utöver gratiskvoten behöver du ett Data-abonnemang eller ett Komplett-abonnemang för att fortsätta använda funktionen och för att se och spara de poster som hittas.

Användare med ett Komplett-abonnemang kan använda AI Biographer™ obegränsat. Övriga användare kan testa AI Biographer™ gratis, med begränsad användning. Utöver gratiskvoten behöver du ett Komplett-abonnemang om du vill skapa fler AI Biographier™.

Du kan läsa mer om våra abonnemang här.

Sammanfattning

AI innebär enorma möjligheter för tekniska förbättringar inom praktiskt taget varje område, inklusive släktforskning. MyHeritage, som är ett innovativt företag som ständigt försöker ta hjälp av teknik för att förbättra släktforskningen, är det första större släktforskningsföretaget att ta tillfället i akt och utveckla AI Record Finder™ – världens första sökmotor för historiska poster baserad på en AI-chatt. AI Record Finder™ förändrar upplevelsen av att söka i historiska arkiv. Vi bjuder in dig att testa AI Record Finder™ idag och ha den i åtanke när du släktforskar. Med den utökade AI-funktionen kan du lättare hitta svåråtkomlig information som du inte lyckats hitta tidigare. Vi uppskattar din feedback och du får gärna skicka förslag till oss via kommentarsfältet nedan. Mycket nöje!