8 överraskande saker om Barbies historia

Den nya Barbie-filmen gör en stor buzz på bio, och många tycker att den är en överraskande och uppfriskande version av den ikoniska dockan. Älska den eller hata den, det går inte att förneka att Barbie-dockan har haft en enorm kulturell inverkan sedan den först kom ut på marknaden 1959.

Vårt forskarteam gick in i de historiska dokumenten på MyHeritage och hittade följande 8 fascinerande fakta om leksaken och människorna som utvecklade den.

Sök i historiska dokument på MyHeritage

1. Barbie och Ken är egentligen bror och syster

Ruth Handler, skaparen av Barbie-dockan, kallade sig med rätta ”Barbies mamma”. Barbie är uppkallad efter Handlers dotter Barbara Joyce Handler (född 1941). Barbies eviga pojkvän, Ken, är uppkallad efter Barbaras lillebror – Handlers son – Kenneth Robert Handler (född 1944).

Här är de i 1950 års amerikanska folkräkning:

The Handler family in the 1950 U.S. Census

Familjen Handler — inkluderat de riktiga Barbie and Ken — i 1950 års amerikanska folkräkning:

Så här såg den riktige Ken ut när han gick ut Hollywood High School 1961:

Kenneth Robert Handler, Hollywood High School årsbok, 1961. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage
Kenneth Robert Handler, Hollywood High School årsbok, 1961. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage
Kenneth Robert Handler, Hollywood High School årsbok, 1961. Fotot är förbättrat och färglagt av MyHeritage

2. Barbies föräldrar, Ruth och Elliot Handler, var grundarna av det gigantiska leksaksföretaget Mattel

Mattels första produkter grundades 1945 och var tavelramar och sedan dockskåpsmöbler gjorda av tavelramar. Namnet ”Mattel” är en kombination av efternamnet Harold Matson, en tillfällig partner till Handlers, och Elliot Handlers förnamn.

Det stämmer: ”Barbies mamma” var helt utesluten, trots att hon var både medgrundare och VD för företaget.

Clip from the Youngstown Vindicator, December 19, 1971, on the founding of Mattel

Urklipp från Youngstown Vindicator, 19 december 1971, om grundandet av Mattel

3. Barbies föräldrar blev ihop redan på gymnasiet, då de var 16 år

Ruth Marianna Mosko (Moskowitz, 1916–2002) var det yngsta av 10 barn som föddes av judiska polska invandrare som bosatte sig i Denver, Colorado. Isadore Elliot Handler (1916–2011) föddes i Chicago av judiska ryska immigranter som senare flyttade till Denver. De två gifte sig 1938 och flyttade till Kalifornien. Denna amerikanska folkräkning från 1940 visar att Elliot arbetade 18 timmar i veckan som designer, medan Ruth arbetade 40 timmar i veckan som sekreterare på Paramount Pictures, filmproduktionsbolaget.

Isadore Elliot and Ruth Hendler in 1940 US Census

Isadore Elliot och Ruth Hendler i 1940 års amerikanska folkräkning (klicka för att zooma)

4. Barbie blev ett populärt flicknamn i USA under 1960-talet

Strax efter dockans debut 1959 började amerikanska föräldrar döpa sina döttrar till Barbie.

Enligt officiella uppgifter från U.S. Social Security Administration var Barbie bland de 1000 mest populära flicknamnen mellan 1961 och 1968, med den högsta toppen 1964. Före 1960 och efter 1969 dök inte namnet Barbie upp bland de 1000 bästa, om det dök upp överhuvudtaget.

Popularity of the name Barbie according to the SSA

Källa: USA Social Security Administration

5. Barbie utsattes för hård kritik från kvinnoorganisationer, men hennes ”mamma” förblev oberörd

Med början på 1970-talet, tillsammans med betydande sociala omvälvningar och uppkomsten av den andra feminismvågen, blev Barbie en samlingspunkt för kritiska debatter om kroppsuppfattning, könsroller och konsumtion. Dockans kroppsbyggnad påpekades vara orealistisk och ouppnåelig, om den översattes till mänskliga proportioner; hennes persona var modefokuserad, superprivilegierad och pojkgalen; och små flickor som älskade dockan uppmuntrades ständigt att köpa nya kläder, accessoarer och lekset.

När Ruth Handler tog upp frågan i mitten av 1970, klargjorde Ruth Handler att ”Barbie har inga omedelbara planer på att fästa en kvinnofrigörelseknapp på sina falska pälsar”, som noteras i denna Toledo Blade-artikel:

Toledo Blade, June 25, 1970

Toledo Blade, 25 Juni, 1970

I artikeln säger Ruth att ”det är mycket individuellt om en kvinna ska ha en karriär. Naturen – eller åtminstone samhället – har utformat en kvinna för att vara fru och mor – och det är inte nödvändigtvis förenligt med en karriär. ” När reportern påpekade att Ruth själv framgångsrikt fostrade två barn samtidigt som hon var en aktiv affärskvinna, svarade Ruth att ”en kvinna måste vara dubbelt så bra som en man för att behålla sitt jobb”, och att när en karriärskvinna kommer hem behöver hon att ”laga mat, städa, leka med barnen och le. Hon måste vara glad och vänta på sin man och ge av sig själv som fru och mor, och ignorera det faktum att hon har varit verkställande direktör hela dagen.”

Men under åren gick Barbies mamma igenom en ganska betydande personlig och fysisk resa.

6. ”Barbies mamma” åtalades för konspiration och bedrägeri

1978 åtalades Ruth Handler och flera andra tidigare Mattel-officerare för bedrägeri och falsk rapportering till Securities and Exchange Commission. Hon sa upp sig från Mattel 1974, under utredningarna, och fick senare böter på 57 000 dollar och dömdes till 2 500 timmars samhällstjänst.

Toledo Blade, February 16, 1978

Rapport om händelsen i Toledo Blade, 16 februari 1978

7. Hon öppnade då ett nytt kapitel i sin karriär – som tillverkare av bröstproteser i silikon

Efter att ha diagnostiserats med bröstcancer och genomgått en mastektomi, förstod Ruth Handler att det var nästan omöjligt att hitta en välsittande bröstprotes. För att möta detta behov grundade hon 1976 en bröstproteslinje i silikon som heter Nearly Me.

Sarasota Herald Tribune, July 3, 1977

En artikel i Sarasota Herald Tribune, 3 juli 1977, om Ruths nya satsning

8. Barbie gör egentligen inte någon comeback eftersom hon aldrig gick ur modet

Till Barbies 30-årsdag, till exempel, hölls en ”Pink Jubilee”-gala för henne på Lincoln Center i New York City:

Artikel om Barbies 30-årsdagsgala i the Reading Eagle den 14 februari 1989

Artikel om Barbies 30-årsdagsgala i the Reading Eagle den 14 februari 1989

Enligt den här artikeln, ”även om hennes popularitet har avtagit då och då, har Barbie aldrig fallit helt i onåd. Hon har varit en av de mest konsekventa leksakerna i en bransch ökända för snabbt övergående modeflugor.”

När Barbie fyllde 35 år ägnades en specialutställning enbart för henne i utställningshallen Martin-Gropius-Bau i Berlin:

Article about Barbie's 35th birthday exhibition in Berlin in The Vindicator, March 25, 1994

Artikel om utställningen i The Vindicator, 25 mars 1994

”Det har aldrig funnits något liknande Barbie”, lyder artikeln i The Vindicator om utställningen. Enligt artikeln genererade Barbie-dockan 1 miljard dollar i intäkter; den genomsnittliga flickan i åldern 3–10 i USA ägde 8 Barbies; och dockan såldes i mer än 140 länder. Trots hennes skapares reservationer mot feminism, återspeglas det förändrade tidvattnet när det gäller kvinnors karriärmöjligheter i populariteten för olika karriärer med Barbiedockor. Medan flickor på 50- och 60-talen gillade Barbie-dockorna som ballerinor, sjuksköterskor och lärare, inkluderade de mest populära Barbies i början av 90-talet piloter, militärer och poliser, politiker, idrottare och läkare. Artiklarna skriver att det fanns 30 ”etniska” Barbies då när de publicerades; idag finns det Barbies med 35 hudtoner, 97 frisyrer och 9 kroppstyper samt Barbies med funktionshinder.

Det har verkligen varit en lång resa för Barbie, och det är tydligt att hon är lika aktuell som alltid, mer än 60 år efter att den första dockan kom upp på hyllorna.

Upptäck mer fascinerande historier i vår tidningssamling!