9 Udda Bröllopsseder

När du föreställer dig ett bröllop, kanske du kommer att tänka på en väldoftande bouquet, eller en underbar vit brudklänning. Kanske är det den mummsiga tårtan din fantasi först lockar fram.  Det som kommer först är dock säkert inte en anka eller brudparet svettigt böjda över en stock de försöker såga itu.

De finns dock många udda brällopstraditioner runt om i världen. Här är bara några av de roligaste:

1) I Syd Korea gav traditionelt brudgummen sin svärmor en anka eller en gås efter bröllopet som en symbål för hans trohet. Både ankor och gäss parar sig för livet och är därför en symbol för evig trofasthet. Nu för tiden är det mer vanligt att brudgummen ger en ankfigur istället för en levande anka.

2) I Indien tar brudparet av sig skorna innan de möts under, ”mandapen”, vigselbaldakinen. Det är då tradition att brudens syskon eller kusiner stjäl hans skor och att han betalar en lösen för att kunna lämna vigseln med samma skor som han kom.

3) I Danmark hissas brudgummen upp under bröllopsfesten och som tradition klipps en del av hans sockor av. Detta symboliserar hans trohet genom att hans ’friefötter’ (den fot han friade med) klipps.

4) I Peru är det sedvana att alla kvinnor sammlas runt bröllopstårtan innan den skärs. De som ännu är ogifta får sedan ta varsin vita remsa och dra ut den ur tårtan. En utav remsorna har en ring fastbunden i sig. Den kvinna som får ringen sägs vara den som gifter sig nässt.

5) Malasien har kanske en ut av de uddaste traditonerna. Efter bröllopet sätts de som tillhör Tibongfolket under husarrest av sina vänner och släktingar. I tre dagar hindras de från att besöka toalletten, eftersom det sägs föra med sig otur.

6) Har ni hört att i Sverige finns det en traditon att man får stjäla en kyss av en ut av brudparet om den andra halvan lämmnar rummet under bröllopsfeten. Glöm inte att borsta tänderna nästa gång ni ska på bröllop!

7) I Syd Afrika inkluderar man 12 symbolfyllda objekt i bröllopsceremonin: salt, peppar, havre, vin, bittra örter, en helig bok, en kvast, ett spjut, en sked, honung, en sjöld och en kastrull. Var en ut av dessa objekt symboliserar en utmaning paret måste övervinna under sitt äktenskap.

8) I västra Irland klär pojkar ut sig i halmdräkter med mössor och kommer för att skämtas och dansa med bruden. Deras närvaro ska bringa tur till brudparet och traditionen har återupplivats under senare tid.

9) I Tyskland sätts brudparet i arbete. Med en tvåhandtagad såg ska paret såga igenom en stock. Detta representerar den första prövningen paret segrar över tillsammans. Påhejade av släkt och vänner bevisar det nya paret sitt lagarbete och sin förmåga att övervinna livets utmaningar.

Har er familj någon bröllopstradition?