Historien om Elvira Madigan och Sixten Sparre

Historien om Elvira Madigan och Sixten Sparre

Den sorgliga kärlekshistorien om löjtnanten Sixten Sparre och cirkusprinsessan Elvira Madigan väckte en enorm uppmärksamhet för 133 år sedan. Än i dag fortsätter den att fascinera och förundra, och kanske var historien ännu mörkare än många tror. Alla släkter har sina hemligheter – olika öden som man kanske inte pratar om längre.
Är du nyfiken på din släkts historia?
Börja släktforska med oss!
Beställ ett gratis prova-på-abonnemang hos MyHeritage!

Elvira Madigan

Elvira Madigans riktiga namn var Hedevig Jensen

Elvira Madigan föddes i Tyskland

Elvira Madigan hette egentligen Hedevig Antoinette Isabella Eleonore Jensen och föddes den 4 december 1867 i Flensburg, norra Tyskland. Båda hennes föräldrar var cirkusartister – fadern var akrobat och hette Frederik Jensen, född 1845 i Köpenhamn, och modern var lindansare och hette Eleonora Olsen, född av norska föräldrar i Finland 1849. Cirkusen turnerade i Europa och i ett av föräldrarnas mest kända nummer dansande de tillsammans uppe på två hästar som travade sida vid sida.

Pappan försvann ur bilden och mamman fortsatte att uppträda på olika cirkusar och har dottern med sig. Så småningom slog hon sig ihop med den amerikanske cirkusartisten John Madigan. När lilla Hedevig börjar uppträda tar hon artistnamnet Elvira Madigan. På Tivoli i Köpenhamn hösten 1876 får hon för första gången uppträda i hästnumret. Den söta flickan med sitt långa fladdrande hår gör en stormande succé. Elvira lärde sig också att jonglera – och några år senare i Sankt Petersburg debuterade hon som lindansös på slak lina.

Elvira Madigan släktträd

På MyHeritage finns många släktträd där Elvira Madigan är med

Sixten Sparre sitter i publiken

Den unga Elvira uppträdde på Europas största scener och väckte stor uppmärksamhet för sin elegans på linan. Sommaren 1886 är det dags för henne att inta Köpenhamn, och där får hon till och med ett guldkors av den danska kungafamiljen för sina prestationer. Tack vare Elviras växande berömmelse vågade hennes styvfar satsa på en egen cirkus 1887. I januari året därpå kommer cirkusen till Fisktorget i Kristianstad I publiken sitter Sixten Sparre – en löjtnant vid Kungliga skånska dragonregementet. Bengt Edvard Sixten Sparre af Rossvik var född i Malmö 1854.

Trots att Sixten Sparre var gift och hade två barn blev han blixtförälskad i Elvira Madigan. Han tog kontakt och övertalade henne till att de skulle börja brevväxla. Han bombarderad henne med kärleksbrev och det sägs att hon försökte avsluta brevväxlingen flera gånger. Men Sixten Sparre gav sig inte och hotade med att ta sitt liv om hon inte svarade på breven. 

Sixten Sparre och Elvira Madigan

Den 33 årige löjtnanten Sixten Sparre blir handlöst förälskad i den 20-åriga lindansösen Elvira Madigan år 1888.  

Elvira Madigan och Sixten Sparre rymmer

Elvira Madigan vågade inget annat än att svara på breven. Sixten Sparre påstod att han var frånskild, och dessutom välbärgad, när han i själva verket var svårt skuldsatt. Han hade till och med plundrat sina barns sparbankskonton på 170 000 kronor. I maj 1889 valde Elvira Madigan ändå att lämna familjen i smyg för att träffa Sixten Sparre. Han deserterade då från regementet i Kristianstad och reste efter Elvira Madigan. I Kristianstad blev det en stor skandal när man förstod att Sixten Sparre övergivit sin familj. Hustrun Luitgard Adlercreutz fick ta barnen och fly till sin far i Vetlanda för att komma bort från allt skvaller.

elvira madigan

I Kristianstads husförhörslängd ser vi familjen som Sixten (här Sigge) Sparre övergav

 Sixten Sparre och Elvira Madigan förenades i Bollnäs och efter några veckor på flykt tog de sig till Danmark. De bodde i tornrummet på Hotel Svendborg i flera veckor, och smet därifrån när pengarna tog slut. Kvar på hotellrummet fanns hotellräkningen och allt deras bagage. Elvira Madigan och Sixten Sparre tog färjan till ön Tåsinge där de tog in på pensionat. Sixten bad köket om en rejäl matkorg att ta med på utflykt. Paret begav sig till Nørreskov nära Valdemars slott, och där i en solig skogsglänta vilade de på marken under ett stort parasoll. De njöt av sin sista måltid och övernattade under bar himmel. På morgonen den 19 juli 1889 lyfte Sixten sin revolver och sköt ihjäl sin älskade Elvira och strax därefter riktade han revolvern mot sig själv och tryckte av. 

Begravdes sida vid sida

Polisen fann en avskedsdikt som Elvira hade skrivit på ett smörgåspapper. Elvira Madigans prästbetyg med hennes riktiga namn hittades i packningen, så dödsattesten kunde upprättas och släktingarna underrättas. Sixtens och Elviras död väckte en enorm uppmärksamhet, och tidningar världen över skrev om det sorgliga morddramat. De båda begravdes i en gemensam grav på Tåsinge i närvaro av flera hundra personer. 

Miljontals människor världen över har blivit gripna av den tragiska kärlekshistorien mellan den svenska löjtnanten och den danska cirkusprinsessan. Ett älskande par som inte kunde få varandra i livet och därför valde döden. Men var detta verkligen en så vidunderlig kärlekssaga som den har framställts i skillingtryck, romaner, teaterpjäser, sånger och filmer? Eller tvingade den manipulerande Sixten Sparre i själva verket den unga Elvira Madigan in i ett destruktivt förhållande som slutade med att han tog med henne in i döden? Ingen kan veta säkert – och omständigheterna kring deras förhållande och död är fortfarande mycket omdiskuterade. 

kärleksfilmen ”Elvira Madigan”

1967 kom kärleksfilmen ”Elvira Madigan” med Pia Degermark och Thommy Berggren i huvudrollerna, som blev Bo Widerbergs största internationella succé.

Efter begravningen fördes både Sixten Sparre och Hedevig Jensen in i de danska kyrkböckerna i församlingen Landet.

Med MyHeritage kan du släktforska i hela världen. Med enkla sökfunktioner kommer du snabbt igång med att utforska din egen släkt. Beställ ett gratis provabonnemang redan idag!