Namnsdagens betydelse och utveckling

Namnsdagens betydelse och utveckling

NamnsdagskalenderI slutet av förra året publicerade dagstidningen Dagens Nyheter en intressant artikelserie om namnsdagar och trender när det kommer till val av namn på nyfödda barn. En av artiklarna i serien tog upp det faktum att de namn som finns med i namnsdagskalendern inte överensstämmer med hur många som heter namnen. 19 av dagens 100 populäraste barnnamn saknar namnsdag. Detta fick mig att börja fundera. Hur ska vi kunna hålla denna, enligt mig, mycket fina tradition av namnsdagar vid liv om populära namn inte finns med i kalendern?

I samband med vår nya prinsessas födelse i förra veckan började jag tänka på namnsdagar igen, då det har varit mycket skriverier om prinsessan namn. Hertiginnan av Östergötlands fullständiga namn är Estelle Silvia Ewa Mary. Sessans alla namn är representerade i vår namnsdagskalender. Dock firas Mary den 28 februari, alltså i dag, på Marias dag.

Det är Namnlängdskommittén som avgör vilka namn som ska finnas med i namnsdagskalendern. Och i Dagens Nyheter-artikeln Ansgar kan fira – men inte Maja och Olle förklarar namnforskaren och representanten i Namnlängds- kommittén, Eva Brylla, att kommittén har valt att blanda ny och gammal tradition. Hon förklarar även att namnlängden ska avspegla en längre tradition och att det kan dröja innan nya namn kommer in i namnlängden. Och att nästa revidering av namnvalen till namnsdagskalendern antagligen inte kommer att ske förens om tio år.

Vad har du för förhållande till namnsdagar? Håller du med Namnlängds- kommitténs inställning till val av namnsdagsnamn? Eller borde de uppdatera namnen i kalendern oftare? Dela med dig av dina åsikter i kommentarfältet nedan, eller på Facebook eller Twitter.