Vikingar var ett sjöfarande folk från Skandinavien som gav sig ut på våghalsiga äventyr över haven. Nu DNA-testas benfynd från vikingagravar för att få fram mer om deras ursprung.
Vad vet du om dina förfäder? Beställ ett gratis prova-på-abonnemang hos MyHeritage.
Vikingar upptäckte världen
Vikingatiden sträckte sig från 800-talet till 1000-talet e.Kr. Vikingarna reste i sina långskepp till England, Irland, Frankrike och till och med östra Europa och Medelhavet. De var framstående krigare och hade en välorganiserad militärstruktur. De använde avancerade vapen och taktiker, vilket gjorde dem fruktade i strid. Men de var inte bara krigare. Vikingarna var också framstående handelsmän och kolonister.
Vikingatiden var en period av stor betydelse för Europas historia, på gott och ont. På många ställen härjade och plundrade de där de drog fram. De etablerade handelsnätverk över långa avstånd och grundade bosättningar i de områden de erövrade. De var skickliga hantverkare och tillverkade vackra smycken, vapen och skepp.
I arkeologiska utgrävningar av vikingagravar runt om i Europa och på Grönland har man hittat flera hundra människoskelett. Alla fynden har DNA-testats och resultatet kan på så sätt jämföras med andra DNA-testade personer – både levande och döda.
Det finns många myter och legender om vikingarna. Vad vi vet är i varje fall att de bidrog till att forma den politiska kartan genom sina erövringar och handelsförbindelser. Deras kulturella arv lever vidare än idag och de är ofta romantiserade som tappra och äventyrliga krigare som utforskade okända världar. Men ordet viking är ganska vagt – det används idag om allt från krigiska nordiska sjöfarare till att gälla i stort sett alla människor som levde i Norden under vikingatiden. Denna otydlighet gör att ordet numera ofta undviks av forskare.
Massgravar undersöks
DNA-testerna av ben från vikingagravarna är den största studien av den här typen som gjorts hittills. Syftet är att bättre förstå hur människor har levt och rört sig under olika tider. Studien kan bekräfta att vikingarna reste långt utanför Skandinavien och erövrade delar av Europa. Studien visar också hur människor utifrån reste in till Skandinavien.
Flera av de undersökta massgravarna finns i England. År 2009 hittade man till exempel 51 vikingaskelett i Weymouth, Dorset, i sydvästra England i samband med ett vägbygge. Det var kraftigt byggda män i åldern 12-40 år med en genomsnittlig längd på 176 centimeter – fyra centimeter längre än lokalbefolkningen. Tandanalyser visar att de kom från ett kallt klimat och att de fått i sig en proteinrik kost – jämförbart med liknande skelettfynd som gjorts i Sverige. Några hade också filade tänder som observerats på skandinaviska krigare.
Genom att studera skeletten såg man att alla i graven blivit brutalt mördade med spjut och svärd för ungefär 1 000 år sedan. Till arkeologernas förvåning fanns varken gravgåvor, vapen eller spår av kläder – så de måste fråntagits detta innan de höggs ihjäl. Man testar vikingarnas så kallade haplogrupper – både Y-DNA (ärvs från far till son) och mtDNA (ärvs från mor till barn). Det är de delarna av DNA som ärvs oförändrade från förälder till barn.
Vikingar syns i världsträdet
Det finns två släktträd för mänskligheten, ett för alla raka manslinjer och ett för alla raka kvinnolinjer. Man brukar säga att en haplogrupp är en gren på det stora världsomspännande släktträdet som innefattar alla människor. Och varje gren eller kvist som kartlagts i träden har fått en benämning, alltså en haplogrupp. En mer vetenskaplig definition av begreppet haplogrupp är att det är en benämning på en grupp av människor som alla delar en gemensam ana – och som alla har ärvt en särskild mutation från honom eller henne.
När man tar ett vanligt DNA-test (så kallat autosomalt test) får man inte reda på sin haplogrupp, utan för det krävs mer omfattande DNA-analyser. Men om du DNA-testar dig hos MyHeritage kan det hända att någon av dina träffar har gjort de här utökade DNA-testerna. Och om ni finns på varandras raka möderne- eller faderslinjer tillhör ni troligen samma haplogrupp.
Resultatet från undersökningen av vikingar
Vikingarnas resultat har gjorts offentliga, och man kan se exakt vilka haplogrupper de har. Därför kan nu de släktforskare som gjort någon av dessa tester själva jämföra om de är släkt med någon av de testade vikingarna. Man uppskattar att ungefär 10 procent av nu levande svenskar har DNA från vikingar.
Kanske har dina förfäder varit med i ett vikingatåg västerut för tusen år sedan. Om du vet vilka haplogrupper du tillhör för Y-DNA eller mtDNA kan du se om du är släkt med någon av dessa vikingar. Det finns det två bra länkar att använda, se bildtexterna här nedan.
Vikingatiden är runt 30-40 generationer tillbaka, och så långt räcker inte kyrkböckerna när man släktforskar. Men du kan komma en bra bit på vägen!
Börja med ett gratis prova-på-abonnemang hos MyHeritage så är du snart igång.
Registrera dig här!