Grattis på nationaldagen Sverige!

Grattis på nationaldagen Sverige!

Idag firar vi Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag, som är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. 

Nationaldagen firas delvis till minne av att Gustav Vasa den 6 juni år 1523 valdes till Sveriges kung, då Sverige åter blev ett fritt rike och dels till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809.

Den 6 juni 1893 hade Skansen avslutning av årets vårfest, och valde att högtidlighålla dagen i nationalistisk anda. Initiativet till detta kom från Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare. I Skansens årsbok för 1893 skriver Hazelius att ”såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”. Året därpå -1894 – nämnde Svenska Dagbladet att på Skansen den 6 juni ”liksom förlidet år skall firas såsom svensk nationaldag”. Men dagen fick inte någon formell status som nationaldag då, det dröjde en tid innan detta skedde

Svenska Flaggans Dag

Idén till firandet av svenska flaggans dag kom från grosshandlaren Nils Ljunggren 1915. Tanken var först att den skulle firas i Stockholm och med olika festligheter men att ha fest utomhus på senhösten ansågs inte praktiskt och istället anknöts helgen till 6 juni, det datum då Gustav Vasa 1523 valdes till kung.

En särskilt tillsatt kommitté kom fram till ett festprogram som skulle bestå av högtidligheter vid Stockholms stadion och Skansen. Den 10 april 1916 bildades ”Styrelsen för Svenska Flaggans Dag” och de bidrog till att festligheter genomfördes i Stockholm och i över hundra orter runtom i Sverige 6 juni 1916. I Stockholm hade flaggstänger rests på allmänna platser och banker och en del andra affärsverksamheter stängde redan klockan 12. Stockholms stadion var fullsatt och kungahuset fanns på plats samt en ”6 juni-kör” som sjöng ”Sveriges flagga”, en sång som var komponerad speciellt för tillfället av Hugo Alfvén med text av Karl Gustaf Ossian-Nilsson. Den första flaggdagen etablerade ett mönster för firande som förblev detsamma i många decennier och som även började radiosändas 1945. 

Till att börja med var firandet av svenska flaggans dag inte medvetet tänkt att skapa en formell ”nationaldag” med då det blev aktuellt att införa en sådan dag, var den 6 juni redan ett inarbetat och självklart datum. Svenska flaggans dag blev formell nationaldag år 1983. År 2005 blev denna en arbetsfri helgdag med motiveringen att på så sätt ge ”tillräckligt utrymme för att markera nationaldagens betydelse i det svenska samhället”.

Nationaldagen

Sveriges Nationaldag firas inte alls i samma omfattning som till exempel Norges nationaldag och i analyser av nationaldagens betydelse genom århundradena, har man funnit att den lösa historiska kopplingen till dagen är anledningen till detta. Den inofficiella danska nationaldagen 5 juni, Grundlovsdagen, har en liknande lös koppling till historien och inte heller den firas i någon stor omfattning. I Sverige firar ca 30% av befolkningen nationaldagen.

Bland nyare traditioner som har uppstått sedan nationaldagen blivit röd dag finns en inbjudan från kungen för allmänheten att gratis besöka stora delar av Stockholms slott hela dagen.

Traditionell mat är starkt förknippad till många högtider i Sverige, såsom skinka till jul, ägg till påsk och sill till midsommar, men Sveriges nationaldag har ingen direkt etablerad mattradition. Vanligt är dock smörgåsbord och färskpotatis med örter, sill, ägg (eller omelett), lax, knäckebröd och jordgubbar (eller bär).Det är vanligt med picknick den 6 juni och det är även vanligt att grilla.

Vi önskar er alla en fin nationaldag, och hoppas att ni kan njuta lite, trots restriktioner vi behöver hålla på dessa tider.