Jag identifierade släktingar i ett bleknat foto tack vare MyHeritages fotoverktyg

Jag identifierade släktingar i ett bleknat foto tack vare MyHeritages fotoverktyg

MyHeritage-användaren Eliška Potužníková, 24 år, från Tjeckien, hade ett genombrott på ett tidigare oidentifierat foto tack vare fotoverktygen på MyHeritage. Hennes erfarenhet illustrerar vackert hur Fotoförbättraren och MyHeritage In Color™ är mer än bara roliga sätt att få kontakt med dina förfäder – de kan också vara värdefulla släktforskningsverktyg. Det här är Eliskas berättelse.

Jag växte upp på den plats där min morfar kom till världen: Slavošovice, en liten by nära Klatovy i Tjeckien. Mina föräldrar, min bror och jag älskade att höra min farfars berättelser om sin familj och sitt liv. Min mamma visade mig ett handskissat släktträd när jag var 10 år – bara tre generationer på båda hennes föräldrar, och min farfar började dela berättelser om sitt liv också vid den tiden. Han visade oss hundratals bilder av sina förfäder och släktingar och platserna där de bodde.

Året efter att min farfar dött bestämde jag mig för att göra min egen resa och jag började forska i mitt släktträd. Tack vare min morfars berättelser hade jag mycket information från hans sida. Men mina mormödrar hade inte samma berättarkultur i sina familjer, så jag visste väldigt lite om deras sidor av familjen och det har varit mer än en utmaning att hitta information om dem. Jag tycker dock om det – jag känner mig som en detektiv!

När jag började bygga mitt släktträd försökte jag hitta en krönika över byns lokala historia, men ingen fanns ännu. Så jag bestämde mig för att skriva det själv och valde detta som ämne för min kandidatexamen. Projektet hjälpte mig att lära mig så många saker om min morfars familj, som har bott här sedan 1650-talet. Tack vare mitt 2 år långa, hårda arbete blev invånarna i vår by intresserade av vår historia och några av dem började också bygga sina egna släktträd.

Att släktforska i min familj har förändrat mitt liv på så många sätt. Jag lyckades till och med lösa en sekelgammal konflikt mellan syskon i min familj! En viss skog som tillhörde en förfader överlämnades till bara den äldsta systern, och de andra syskonen förstod inte varför de inte fick någon del av detta arv. Jag lyckades räkna ut att den äldsta systern faktiskt var deras halvsyskon – hon hade en annan far än resten av syskonen, och det verkar som att hon ärvde skogen av honom. Denna teori förenade dessa grälande släktingar efter mer än 100 år.

Nyligen möjliggjordes en ny upptäckt genom MyHeritage fotoverktyg. Jag hade det här fotot från min mors sida av familjen, taget 1928, som visade att cirka 30 familjemedlemmar stod tillsammans utanför ett av sina hem, men eftersom fotot var så gammalt och blekt och ansiktena så små var det omöjligt att identifiera alla på fotot.

Men när jag tog bilden genom Fotoförbättraren och MyHeritage In Color™ och visade resultaten för min mamma kände hon genast igen sin far Jan Bayer och hans 6 syskon på fotografiet.

Min farfar föddes 1924 och han är 4 år gammal på det här fotot. Det äldsta fotot jag hade av honom innan, var vid 25 års ålder. Min mamma kunde inte tro sina ögon när jag visade detta för henne, då hennes far som 4-åring ser ut som om han kunde ha varit hennes tvilling!

Min favorithistoria om min farfar Jan är från andra världskrigets mörka dagar. Min farfar blev tvångsarbetare under nazisterna och den 15 februari 1944 transporterades han till Leipzig, Tyskland för att arbeta för ett tyskt företag. Under denna tid bombarderades Leipzig många gånger, och han minns att när bomberna visslade genom luften bad alla till Gud – även ateisterna. Företaget förstördes så småningom i en flygattack, men min farfar överlevde och transporterades till Raguhn. Han fick vänner där från några andra länder, inklusive Frankrike och Belgien. Efter några månader beslutade han och några av hans vänner från Böhmen att fly. De riskerade sina liv och lyckades smyga sig in på ett godståg som tog dem hem. Tyvärr togs min farfar två dagar senare av polisen och skickades i fängelse. Hans bror säger att han återvände från fängelset i ett ledset tillstånd, men min farfar var inte förstörd. Han var en optimistisk, glad man med ett gott sinne för humor.

Min farfar Jan Bayer i Klatovy, ca 1940

Min farfar Jan Bayer i Klatovy, ca 1940

Här är några av mina gamla familjebilder som väckts till liv med MyHeritage In Color™ och Fotoförbättraren:

Bröderna Bayer (min gammelfarfar och hans bröder), omkring 1900. Min farfar, Josef III, sitter. Bakom honom, från vänster till höger, finns Jan, Emanuel från Amerika och Adolf, som stannade i Wien.

Bröderna Bayer (min gammelfarfar och hans bröder), omkring 1900. Min farfar, Josef III, sitter. Bakom honom, från vänster till höger, finns Jan, Emanuel från Amerika och Adolf, som stannade i Wien.

Familj till Josef Bayer III., Min farfarsfar (bakre raden längst till höger), cirka 1912, inklusive min gammelfarmor, hans andra fru Anna Bayerová, född Vacovská, och hans föräldrar (min farfarsfars-och morföräldrar), Josef Bayer II. och Petronilla Bayerová.

Familj till Josef Bayer III., Min farfarsfar (bakre raden längst till höger), cirka 1912, inklusive min gammelfarmor, hans andra fru Anna Bayerová, född Vacovská, och hans föräldrar (min farfarsfars-och morföräldrar), Josef Bayer II. och Petronilla Bayerová.

Min mormors mormor Filomena Hnojská och hennes barnbarn Milada, 1932

Min mormors mormor Filomena Hnojská och hennes barnbarn Milada, 1932

Jag är så tacksam mot MyHeritage-teamet för dessa underbara verktyg! Jag blev medlem på MyHeritage vid 15 års ålder och jag älskar allting där. Jag hade provat några andra program tidigare, men Family Tree Builder, MyHeritages gratis programvara, är så lätt att använda. Min familj och jag njuter av varje ny uppdatering av MyHeritage – från fotokolorisering till Deep Nostalgia™ till MyHeritage DNA.

Min kärlek till familjehistoria ledde mig mot min nuvarande karriärväg. Jag fick min kandidatexamen i utbildning från University of West Bohemia och studerar för närvarande min magisterexamen för att bli lärare i historia och tjeckiska.

Om du forskar i din egen släkthistoria, är detta mitt råd till dig: ha tålamod; ställ många frågor till din familj och dina släktingar; bevara dina familjefoton och skriv ner familjehistorierna.

Och prova MyHeritage Fotoförbättrare och MyHeritage In Color™! Du kanske upptäcker något på ett fotot som du inte har känt till innan.