Att göra speciella tillfällen av minnen

Att göra speciella tillfällen av minnen

Våra liv är fyllda av händelser: en del glada, några ledsna, några vanliga nog, medan andra är extraordinära.

Dessa händelser formar oss och definierar vilka vi är, men de är också vad vi lämnar till våra familjer som minnen. Jag är säker på att du har sådana händelser och minnen. Men risken är att dessa förblir minnen enbart för dig och att de inte förs vidare. När vi inte längre finns, vem kommer ihåg dem?

Detta är ett av de vanligaste bekymren släktforskare och familjehistoriker har. Vi måste säkerställa ett sätt att inte bara bevara dessa minnen utan att överföra dem till kommande generationer. Ett sätt är att komma ihåg våra förfäder på ett visst datum, även om de flesta av oss minns våra nära och kära dagligen.

Vissa människor ber, andra tänder ljus eller tittar på bilder. Det viktiga är att vid varje tillfälle fortsätta att prata med de förfäder som fortfarande lever.

Min gode vän, Carol Hoffman, en pensionerad bibliotekarie, starkt engagerad i släktforskning i databasteamet på The Israel Geneology Association(IGRA), och president för LitvakSIG.

Carol har ett speciellt sätt att komma ihåg sina föräldrar. Hon skrev till mig om det härom dagen och jag tyckte hennes ord var så fängslande att jag bad om tillåtelse att dela dem på vår blogg.

Hon skrev: ”Varje år när minnesdagen för bortgången av mina föräldrar närmar sig, skriver jag en påminnelse till mina söner och mina fyra syskonbarn. Jag skickar även till min syster, fast hon och hennes barn inte observerar minnesdagen på samma sätt, så påminner jag dem ändå. Varje år har påminnelsen någon ursprunglig information och ett foto eller en godbit om mina föräldrar. Detta är en vacker tradition som jag rekommenderar att alla utövar när det är dags. Vi sölar alla i släktforskning och har lustiga småbitar av information på våra datorer, i våra huvuden och i våra hjärtan. Ikväll skickade jag följande påminnelse tidigt eftersom jag var så upphetsad av MyHeritages inkallelsekort till armén från första världskriget; en glimt av mina minnen följer.”

”I år faller morfars minnesdag på julen. Vi tänder ljus natten innan, den 24 december 2016.
Det kommer att vara 48 år som han inte har varit med oss. Många av er är kanske för unga för att minnas honom, men vad jag ber var och en av er är att varje år att sätta lite tid åt sidan den dagen och minnas vad ni kan. Mina minnen är oändliga, men jag tänker alltid på honom som snäll, lågmäld – en fåordig, mycket intelligent och alltid en mild herre.

Detta år skickar jag min påminnelse till er tidigt, eftersom jag för bara några minuter sedan hittade ett underbart bevis av morfars underskrift.
Jag läste tillkännagivandet att MyHeritage lagt till registret av USAs inkallelseregister från första världskriget, 1917-1918.
Jag loggade in och sökte i samlingen genom att bara skriva in morfars namn: Philip Hoffman. BINGO! Jag hittade:


Det visar att han föddes i april 1892 (ja, vi visste det) i Copciowo, Litauen. Han var apotekskontorist anställd vid University of Pittsburgh [morfar tog examen från Universitetet i Pittsburgh, School of Pharmacy efter att han lämnade det militära 1919]. Han var singel och bodde i Little California, PA. Titta längst ner på första sidan, så ser ni morfars underskrift – precis som han skrev den hela sitt liv i USA.

Och som en extra bonus, morfar Philip, i sin uniform, med sin familj.

Ni kanske skrattar, men när jag var en liten flicka trodde jag att han var en general eftersom han såg så viktig ut i sin uniform (han var menig)!

Kram, mamma/moster Carol”

Carol tycker, och jag håller med, att när vi delar minnen med våra nära och kära så är det viktigt att använda fler bilder än text. Detta är hur hon involverar barnbarnsbarn som kanske aldrig har träffat sin förfader. Hennes motto är: ”Om du inte vet var du kom ifrån, kommer du inte att veta vart du är på väg.”

Jag är säker på att ni också har många sätt att, dagligen eller vid speciella tillfällen, komma ihåg era nära och kära som inte längre är med oss. Var vänliga och dela med er några av era idéer; kanske det kommer att hjälpa andra att hitta nya sätt att komma ihåg sina förfäder.