En 12-årig lång färd avslutas i lycklig och glädjefull återförening med biologisk familj

En 12-årig lång färd avslutas i lycklig och glädjefull återförening med biologisk familj

Följande berättelse bidrogs av Linda Carol Trotter, ordförande för Eftychia Project, en ideell organisation som hjälper grekiska adopterade att söka efter sina rötter och grekiska familjer som söker efter bortadopterade barn, vilken vi är stolta över att stödja. Mer information om organisationen följer nedan.

Grekiskfödda adopterade Merrill Jenkins, från Cedar Hill, Missouri, förväntade sig inte mycket när resultaten av hans senaste DNA-test var klara. När allt kom omkring hade han inte kommit något närmare än avlägsna kusiner med andra populära DNA-tester han hade gjort under de senaste 9 åren, inklusive att ladda upp en av dem till MyHeritage-plattformen. Men han var verkligen inte beredd att hitta ett kusinbarn!

”Jag var mållös”, minns Merrill. ”Jag bara satt där och stirrade på datorskärmen. Jag kunde inte tro det.”

Det verkade nästan för bra för att vara sant. Grekiska familjer hade tidigare trätt fram vid flera tillfällen, bland annat efter hans framträdande på Fos Sto Tounel med Angeliki Nikolouli 2018, flera artiklar i Patras tidningar och en präst vid en långfredagsgudstjänst i Pantanassa-kyrkan i Patras 2019. Men inget av DNA-testerna stämde överens, och varje gång fick han de enda ledtrådar han redan hade: en rapport från Patras-polisen om att han hade blivit lämnad på Pantanassas kyrktrappa och en lapp där det stod att han hette Mitsos. Denna nya DNA-matchning var den närmaste hittills och hans bästa chans att hitta de svar han sökt i över ett decennium.

Att hitta deras röster

Merrill är bara ett av de tusentals grekiska barn som adopterades av amerikaner under de skandalomsusade kalla krigets decennier på 1950- och 1960-talen. Dessa adoptioner, även om de fick en beläggning av laglighet av de grekiska domstolarna, gjordes ofta inom några få månader med tvivelaktiga förfaranden och med liten eller ingen tillsyn av vare sig den grekiska eller amerikanska regeringen. Således kom dessa grekiska barn ofta till Amerika med mycket lite dokumentation och lite hopp om att någonsin hitta tillbaka till sitt ursprung. Nu finner dessa adopterade sina röster i ett ständigt växande antal för att kräva sina födelse- och identitetsrättigheter från den grekiska staten. Och många, som Merrill, söker febrilt efter sina rötter.

Merrill tog kontakt med DNA-matchningen och slog fast att matchningens far troligen var Merrills första kusin; han var dock död. Spåret stannade upp och över ett år gick. Merrill är styrelsemedlem och kassör för Eftychia-projektet – så han hade själv hjälpt andra adopterade att leta efter sina rötter. Han bad sina kollegor på organisationen om hjälp.

”Eftychia är i Grekland ungefär sex månader om året och Toula bor där,” sa han om Linda Carol Trotter, president, och Panagiota Vrisiotis, vice ordförande för organisationen. ”Så jag bad dem se vad de skulle kunna göra med den lilla information jag hade. Att ha förbindelser i Grekland är nyckeln till ett sådant här projekt.”

Med inte mer att gå på än namnet på en by som tillhandahölls av DNA-matchningen, besökte Eftychia-projektet byn och ett relaterat område på jakt efter potentiella biologiska familjer som kunde vara villiga att göra ett DNA-test. Projektet distribuerar gratis DNA-tester till grekiska adopterade och familjer i samarbete med MyHeritage, som är hem för den största DNA-databasen i Europa. Genom en verkligt mirakulös uppsättning omständigheter hittade de två förmodade första kusiner, Niki och Efthymios, som gick med på att ta DNA-tester och var entusiastiska över möjligheten att få en kusin i Amerika.

Merrill with his newfound cousins

Merrill (tredje från vänster) med sina nyfunna kusiner

Beviset finns i puddingen… eller i DNA

Eftychia-projektet arrangerade ett möte med de två i Patras, som åtföljdes av andra familjemedlemmar som var ivriga att veta mer om Merrills historia. DNA-tester samlades in med MyHeritage DNA-kit, och Merrill och hans potentiella kusiner njöt av en videochatt. När de chattade med lite översättningshjälp kunde Merrill och familjen inte hålla tillbaka sin spänning. Niki och Efthymios frågade upprepade gånger: ”När kommer du till Grekland?” Efter chatten utbrast Efthymios att han hade ett foto på sig själv som soldat i den grekiska armén som såg ut exakt som Merrill. Merrill var hoppfull och tyckte att det lät lovande, men han hade blivit besviken tidigare.

”Beviset finns i puddingen,” säger Merrill. ”Eller, i det här fallet, i DNA:t.”

Några korta veckor senare kom DNA-resultaten och det rådde ingen tvekan – Niki och Efthymios var Merrills första kusiner. Och de var bara två av sju kusiner, för att vara exakt.

Merrill slösade inte på tiden och köpte direkt en biljett till Grekland och möttes av Eftychia på Atens flygplats på Halloween. Efter mer än sex decennier av separation skulle han äntligen återförenas med sina biologiska släktingar. Eftychia-projektet koordinerade kommunikationen med familjen när de planerade ett storslaget firande för att välkomna Merrill till sin familj.

Den natten, på Perivola Taverna i Patras, samlades mer än 40 familjemedlemmar för att välkomna sin förlorade son tillbaka till hemlandet som han skickades från för cirka 67 år sedan. Det var kramar och handslag, leenden och tårar, god mat och gott vin, och kärleken i rummet var påtaglig. Det var en otrolig kväll full av lycka och, viktigast av allt, familj. Se deras lyckliga återseende i videon nedan:

Under resan tog några av Merrills syskon DNA-testet och med denna information kunde de fastställa identiteten på Merrills pappa.

”Det var mycket mer än jag någonsin hade hoppats på,” sa Merrill och blev känslosam. ”Om det inte hade varit för Eftychia-projektets närvaro i Grekland, så hade jag kanske strosat runt i månader utan att hitta något. Min resa är ett bevis på att det alltid finns hopp, så adopterade ska aldrig ge upp, för mirakel händer när man minst anar det.”

The family raises a toast together

Familjen skålar tillsammans

Ja, verkligen, mirakel händer. Välkommen hem, Mitsos. Välkommen hem till ditt älskade Grekland.

*

Eftychia-projektet är en ideell organisation som gratis hjälper grekiskt födda adopterade som söker efter sina rötter och grekiska familjer som söker efter sina bortadopterade barn.. Deras ordförande, Linda Carol Trotter, en grekiskfödd adopterad som hittade sin biologiska familj i Grekland 2017, grundade organisationen 2019 för att hjälpa andra grekiskfödda adopterade att hitta sina biologiska familjer och uppleva samma glädje av att återknyta kontakten med sina kulturella rötter, samt en känsla av lugn och avslutning. Hittills har Eftychia-projektet återförenat 19 adopterade med familjemedlemmar. Förutom hjälp med sökande och återförening, försöker Eftychia-projektet på uppdrag av alla grekiskt födda adopterade att påverka förändringar i viktiga frågor som transparens, tillgång till register och återställande av medborgarskap. I juli 2020 lanserade Eftychia-projektet ett distributionsprogram för DNA-kit, som syftar till att öka antalet greker i Grekland i DNA-poolen genom att tillhandahålla DNA-kit till grekiska adopterade och grekiska familjer utan kostnad. Några månader senare, efter att ha fått veta om Eftychia-projektets ansträngningar för att återförena adopterade och biologiska familjer med DNA, samarbetade MyHeritage med Eftychia-projektet och gav MyHeritage DNA-kit och annat stöd. Sedan juli 2020 har Eftychia-projektet distribuerat cirka 200 DNA-kit.

För mer information eller för att kontakta The Eftychia Project, besök www.theeftychiaproject.org eller maila theeftychiaproject@gmail.com.

Om du har gjort en fantastisk upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Skicka det till oss via det här formuläret eller maila oss på historia@myheritage.com.