Hon hittade sin biologiska pappa och en halvsyster med ett MyHeritage DNA-test

Hon hittade sin biologiska pappa och en halvsyster med ett MyHeritage DNA-test

Teresa Scharf adopterades från Madera Baby Center i Aten av ett amerikanskt par när hon var 7 månader gammal. Det amerikanska paret som adopterade henne vid den tiden var båda i den amerikanska flottan och tjänstgjorde i Kénitra Port Lyautey, Marocko.

”Min adoptionspappa var i militären tills jag var 12 år gammal”, säger Teresa. ”Jag hade förmånen att resa väldigt ofta, för det var under det kalla kriget. Han fick order på en ny tjänstgöringsstation var 18:e månad, så vi åkte till Midway Island i södra Stilla havet och därifrån åkte vi till Japan och där jag gick i första klass. Därifrån flyttade vi till Turkiet och andra platser. När jag var åtta år gammal flög vi till Aten och de visade mig barnhemmet där jag placerades som bebis.”

Men diskussionen om Teresas förflutna och adoptionen gick inte längre än så. Under åren pratades det knappt hemma om hennes rötter. ”Jag respekterade mina amerikanska föräldrar så mycket att jag inte ställde många frågor”, säger Teresa. ”De var inte varma, bekväma människor. Så det skulle ha uppfattats som trotsigt och förolämpande om jag hade ställt många frågor.”

Efter att hon gifte sig och fick barn dök frågan om identitet upp igen och det upptog hennes tankar. ”För att det var underbart att vara gravid och underbart att vara mamma. Jag undrade, varför skulle någon lämna bort sin bebis sådär?” säger Teresa.

1 av 12 kusiner

En vän till henne, som också har grekiskt ursprung, uppmanade henne i flera år att söka efter sina rötter. Men det dröjde tills för tre år sedan, för Teresa att bestämma sig för att driva frågan. ”Han skickade en tidningsartikel till mig om Eftychia-projektet, som hjälper grekiska adopterade att hitta sin biologiska familj.” Teresa bestämde sig för att köpa ett DNA-kit. ”Jag matchade med min första kusin, som bor i Chicago,” säger hon. ”Förra året i maj flög jag till Chicago och träffade honom och hans fru och familj och spenderade lite tid med dem. Vi visste att vi delar samma morföräldrar, och nu måste vi bryta ner det. Vi förstod att hans mamma och min biologiska pappa är syskon. Men vi visste inte vem av hans mammas syskon som var min pappa.”

Detta var den mest komplexa delen av forskningen, eftersom det inte fanns något sätt att veta vem av bröderna som var den biologiska fadern, med den informationen som de hade. ”Det kunde ha varit den här farbrorn eller kunde ha varit den där farbrorn; vi visste inte”, säger Teresa. ”Så jag tog kontakt med Linda från Eftychia-projektet och vi bestämde oss för att åka till Grekland och DNA-testa mina nya kusiner. Jag bodde hemma hos min andra kusin — systern till min DNA Match, som bor i Aten. Hon tog mig till byn där våra morföräldrar kom ifrån och där större delen av familjen fortfarande bor. Jag lärde mig att jag är en av 12 kusiner på den här sidan av familjen!”

MyHeritage är stolta över att samarbeta med Eftychia-projektet. Vi tillhandahåller gratis MyHeritage DNA-kit för att hjälpa organisationen att återförena grekiska adopterade med sina familjer. Teresa och Linda Carol Trotter, som leder projektet, reste till byn med MyHeritage DNA-kit i handen och testade många av kusinerna. Testerna visade att de alla var kusiner – men ingen av dem delade samma pappa med Teresa.

”Hon såg exakt ut som mig i den åldern”

Två månader senare, tog en kusin som inte hade varit närvarande vid familjesammankomsten i byn, Angeliki (Angie) Palaeologou, ett DNA-test. I början av januari 2024 kom resultaten och visade att hon och Teresa är halvsystrar – vilket betyder att de delade samma pappa.

Teresa (right) with her half-sister, Angie

Teresa (höger) med hennes halvsyster, Angie

”Hon är 5 år yngre än mig”, säger Teresa. ”Hon växte upp med sin pappa och vi har olika mammor. Han hade varit gift med hennes mamma i fem år när min mamma blev gravid med mig. Så han hade ett mycket aktivt socialt liv.”

De två pratade via videosamtal kort efter upptäckten. ”Hon visade mig bilder på sig själv med vår pappa när hon var liten i videochatten, och hon såg precis ut som mig när jag var i den åldern. Hon växte upp som enda barn, men sa att hon alltid kände att det måste finnas andra barn där ute.”

Angie shows Teresa a photo of their father on a video call

Angie visar Teresa en bild på deras pappa i ett videosamtal

”Vår far hade ett rykte om att vara en flirtig man”, säger Angie. ”I flera år efter att han gifte sig med min biologiska mamma, hade vi ett stående skämt. Jag kunde säga till honom: ”Pappa, en dag kommer någon att knacka på min dörr och säga ”Hej, syster”.” Hon säger att han var en stilig man och att hans militärtjänst tog honom till många olika städer.

Söndagen den 17 mars landade Teresa i Aten och träffade sin biologiska syster personligen för första gången.

Se ögonblicket när de träffades här:

”Det var bortom allt jag kunde tänka mig. Vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt, vi stannade uppe ända in på småtimmarna för att prata varje kväll, vi tillbringade nästan 24 timmar sju dagar i veckan tillsammans.”

”Jag är exalterad över att vi hittar både externa och interna likheter med min far ”, säger Angie. ”Våra släktingar kände omedelbart igen något i hennes utseende, i hennes leende, som är väldigt likt min far. Jag är överväldigad på det mest positiva sätt. Vi fick reda på att vi tänker på samma sätt.”

Teresa and Angie wearing matching shirts designed by Teresa’s daughter

Teresa och Angie har matchande tröjor designade av Teresas dotter

”På bilden kan du se oss båda bära identiska lila tröjor”, säger Teresa. Jag tog med dem från USA, det här är en skjorta som min dotter designat. En av våra dagar tillsammans frågade Angie mig om vi kunde bära våra matchande tröjor, systertröjorna.”

”Jag vet äntligen var jag kommer ifrån”

”Jag vet äntligen var jag kommer ifrån, jag vet lite mer om min pappa som jag aldrig kände. Jag har en identitet som jag aldrig haft förut”, säger Teresa. ”Min son gick nyligen i pension från den amerikanska armén som major och han blev så exalterad när jag berättade för honom att jag fick reda på att hans farfar var överste i den grekiska armén.” Hon säger att hennes son är exalterad över sitt grekiska arv och att han gav båda sina barn grekiska namn. ”När han och hans partner kom till oss för att meddela den tredje graviditeten, för några veckor sedan, sa de att det skulle bli en flicka och att de skulle döpa henne efter min syster”, säger hon.

Se den här videon av systrarna som delar sin historia via ett videosamtal med vårt team:

”Jag var alltid en outsider, det var inte ett lyckligt sätt att växa upp på”, säger Teresa. ”Jag minns att mina kusiner från min adoptivfamilj brukade fråga mig var jag kommer ifrån och var min riktiga familj är och att de vet att jag inte är en av dem. Så när vi sitter runt bordet med alla dessa kusiner i Grekland, innan vi upptäckte vem min far var, och de säger till mig: ”Vi bryr oss inte om vem av våra farbröder som är din far, du är en del av familjen nu” — Då kände jag att jag var helt accepterad, det var fantastiskt! Jag är vanligtvis inte en person som saknar ord. Men jag kan inte riktigt formulera det. Det var fantastiskt!”

Teresa njuter av en trevlig middag med Angie och vänner

Teresa njuter av en trevlig middag med Angie och vänner

När Teresa frågade Angie vad hon trodde att deras pappa skulle göra om han levde idag, svarade Angie: ”Jag är säker på att han, i djupet av min själ, skulle dött på plats, för han skulle ha insett att han hade inte låtit en själ vara under hans vingar. Nu är jag säker på att han tittar på oss från ovan och firar vår återförening i himlen.”

Det var svårt att skiljas i slutet av resan, men som Angie sa: ”Det här är början, det är inget adjö.”

Stort tack till Teresa och Angie för att ni delar er vackra historia med oss. Om du också har gjort en otrolig upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Vänligen, dela det med oss via det här formuläret eller maila oss på stories@myheritage.com.