Jag hittade ättlingar till mannen som räddade min far från nazisterna

Jag hittade ättlingar till mannen som räddade min far från nazisterna

Lionel Rossler, 49, från Rebecq, Belgien, försökte i flera år hitta familjen som gömde hans far och farmor och räddade deras liv under förintelsen. När han vände sig till sociala medier för att be om hjälp, svarade MyHeritages Marie Cappart — och tack vare hennes forskning kunde Lionel och hans far, David, träffa ättlingarna till Davids räddare, just på den plats där han gömde dem för så många år sedan .

Se denna djupt gripande återförening i följande video:

Det här är Lionels historia:

Min far, David Rossler, föddes som Daniel Langa 1938, och hans familj bodde i Bryssel när förföljelsen av det judiska samfundet började. De flyttade flera gånger under krigets gång, och vid ett tillfälle arresterades hans far och farbror och kom aldrig tillbaka. Min far var ett litet barn då, och han och hans mor togs in av det katolska klostret i Bryssel; men sedan plundrades klostret, och de undkom bara tack vare överordnandens modiga handlingar (som senare fick titeln Rättfärdig).

Efter deras evakuering från klostret togs min far och farmor in av familjen Bourlet: Georges och hans fyra unga vuxna barn, Paul, Jacques, Anne-Marie och Christiane. Familjen Bourlet gav dem skydd i Auderghem, en av Bryssels stadsdelar, mot slutet av kriget 1944.

Min far minns att Georges Bourlet i slutet av kriget var rädd för att bli fångad och fördömd, så han frånvarade från jobbet: utan att berätta för sin familj eller ens min farmor, anmälde han sig sjuk och tillbringade dagarna på ett närliggande kafé och kom.hem varje kväll som om han kom tillbaka från jobbet. Han avslöjade aldrig detta för sin familj, och det var först efter kriget som han nämnde det för min farmor och min far.

På grund av sitt heroiska agerande kunde Georges rädda livet på min far och farmor. Nio personer räddades tack vare vad han gjorde; min bror, jag och våra barn skulle inte vara här idag, om det inte var för hans mod och vänlighet.

Efter kriget gifte min farmor om sig med en överlevande från Auschwitz och min far tog sin styvfars efternamn. De flyttade till Österrike och tappade kontakten med familjen Bourlet.

Sökandet efter räddarna

I många år försökte jag hjälpa min far att hitta familjen Bourlet, utan framgång. Slutligen, i januari 2022, prövade jag lyckan på en social mediagrupp och frågade om någon hade någon information om den här familjen.

Jag fick ett svar från Marie Cappart, Belgienchef för MyHeritage. Hon sa att hon trodde hon kunde hjälpa mig och satte genast igång.

Efter att ha bläddrat i register och dokument, och jämför data, hittade Marie en Anne-Marie Bourlet, född i Auderghem 1929. Hon upptäckte att denna Anne-Marie hade gift sig med någon med efternamnet Dedoncker och hade 5 barn – vilka kanske fortfarande lever.

Efter lite mer forskning hittade Marie Xavier, en av Georges Bourlets barnbarn, och lyckades kontakta honom. Hon fick veta att Xavier hade hört lite om den här historien, men inte mycket.

Därifrån kunde Marie kontakta andra ättlingar till Georges, inklusive de som fortfarande ägde familjehemmet i Auderghem där Georges gömde min far och farmor. Vi fick en underbar idé: låt oss alla träffas där!

Huset där allt började

Huset där allt började

Och det gjorde vi. Det var en otroligt känslosam dag för oss. Jag kunde med egna ögon se platsen där min far hade hållits skyddad från tyskarna för alla dessa år sedan. Min far återvände till platsen där hans liv räddades, för första gången på nästan 80 år och fick den otroliga möjligheten att personligen tacka ättlingarna till hans räddare, för allt de hade gjort för honom och för oss. I judisk tradition finns det ett talesätt som säger att ”Den som räddar ett liv räddar hela mänskligheten”; Georges Bourlet räddade mänskligheten nio gånger om. Vi överlämnar vårt vittnesbörd till Yad Vashem i hopp om att han ska uppmärksammas för sitt hjältemod och tilldelas titeln Rättfärdig bland nationerna.

David (i mitten) med ättlingarna till Bourlet

David (i mitten) med ättlingarna till Bourlet

Det var en dag jag aldrig kommer att glömma, och jag är väldigt tacksam mot Marie och MyHeritage för att de gjorde detta möjligt.

Det är viktigt för min far att yngre generationer hör hans historia och förstår att det inte får finnas mer hat och inte mer krig. Kostnaden för krig, som han upplevde det, var för stor. Vi hoppas och ber att detta budskap kommer att höras, för alla som fortfarande lider av våld.