Så rengör du gravstenar & hittar nya uppgifter

Så rengör du gravstenar & hittar nya uppgifter

Vi får hela tiden förfrågningar där användare ber om tips på hur man rengör och bevarar gravstenar, men även hur man hittar nya uppgifter med hjälp av dem. Så i takt med att allhelgonahelgen närmar sig har vi samlat ett par enkla tips och ideèr om hur du gör för att hitta nya släktuppgifter med hjälp av gravstenar.

För att vi ska kunna lära oss lite mer om detta viktiga ämne har vi bett en expert i ämnet, Nélio Schmidt, koordinator för GenealogiaRS (en släktforsknings- förening i Rio Grande do Sul, Brasilien) att berätta om hur man kan bevara uppgifter på gravstenar. Nélio och en grupp släktforskare har gjort ett bra arbete med att bevara och digitalisera gravstenar i södra Brasilien.

Kyrkogårdar

”En plats för de döda, fylld med historier om livet…”

När det gäller släktforskning finns det flera möjliga källor till information: personliga intervjuer, böcker, olika register, men även kyrkogårdar.

Begravningar? En kyrkogård kan vara en vemodig plats. Men den behöver inte uppfattas på det sättet, eftersom det är en plats där nära och kära, som under sitt liv har samlat ihop många historier om hur de levde, var de bodde, och slutligen, lämnade oss, finns oss tillhanda.

Jag gillar verkligen vad teologen, filosofen och sedermera helgonet Aurelius Augustinus (354-430) skrev till oss som fortfarande lever om döden. Här belyses två strofer från en av hans böner:

Döden är ingenting. Jag gick bara till andra sidan vägen. Livet betyder allt det någonsin betytt, tråden har inte klippts av.

Bara för att jag är ute ur hans synfält betyder det inte att jag är ute ur hans tankar. Jag är inte långt borta, jag är bara tvärsöver vägen.

Livet och döden är mycket nära varandra. Man kan inte ha det ena utan det andra.

På gravstenar finns det mycket släktforskningsdata, så den stora kampen för många forskare, historiker, arkitekter och konstnärer är att bevara den. För att kunna kopiera eller fotografera på äldre kyrkogårdar krävs det att vi följer vissa regler och utövar stor försiktighet så att vi inte förstör de uppgifter som vi försöker spara.

Det finns flera sätt att bevara dessa uppgifter. Varje fall är olikt det andra. Det finns gravstenar som är i gott skick och då är det bara att fotografera. I andra fall finns det ett behov av att rengöra så att gravstenens text och siffror blir synliga.

De gravstenar som är gjorda av sandstensplattor försämras snabbt över tid. De ackumulerar smuts och lavar och blir svåra att läsa.

Rengöring är möjlig utan att använda borttagnings- eller rengöringsmedel. Det räcker med att använda en nylonborste och mycket vatten. Men gnugga försiktigt så att du inte borstar bort texten. Ett annat sätt är att tillverka en typ av mask gjord av krita eller lera som lyfter fram och förstärker texten.

Tillämpning med nylonborste och vatten

Tillämpning med nylonborste och vatten - steg 2

Tillämpning av lera

En annan typ av sten som används som gravstenen är basaltsten. Om tiden sätter sina spår och försämrar texten på denna typ av sten kan lite krita göra stor skillnad.

Tillämpning av krita på basaltsten

Både när det kommer till krita och lera ska man hälla lite vatten på gravstenen när man är klar för att inte lämna märken, eller vänta på regn, då kommer allt att rengöras och bevaras.

I andra fall, såsom med färg, granit, eller marmor behövs inte mer än lite borstning. Men, oftast, finns inget att göra om texten är svårläst.

Tillämpning av krita på granit

Tänk alltid på solens läge för bästa foto, eller använd en skärm om solen skiner i motsatt riktning. Gravstenar gjorda av granit kan skapa en problematisk reflektion, men om bokstäverna är i låg relief, kommer lite krita göra stor skillnad.

Det är tråkigt när dessa sanna konstverk fyllda med historia försvinner och blir skräp på en deponi. Vad som krävs är att gravstenens ägare till varje pris undviker denna förstörelse.

Gravstenskonst - tillämpning av krita på stenplattor

Inom GenealogiaRS har många medlemmar försökt att sprida denna princip av bevarande. Det är ont om tid och det finns att göra även för dig i Sverige på den ort där du bor. MyHeritage har ett samarbete med BillionGraves där man med hjälp av en app kan fotografera och transkribera lokala gravar. Här kan du läsa mer om projektet och om hur du kan bli en del av det: https://blog.myheritage.se/2014/05/myheritage-och-billiongraves-gar-samman-for-att-digitalt-bevara-kyrkogardar-runt-om-i-varlden/

Nelio J. Schmidt – Koordinator för GenealogiaRS

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Peter Lindgren

    oktober 22, 2014

    I Sverige kan man ta kontakt med resp kyrkogårdsförvaltning och höra vem som har gravrätten till graven. Om graven är misskött kan det bero på att gravrättsinnehavaren flyttat från orten eller är död. Finns vederb i livet kan man erbjuda sig att överta graven. Är vederb död, gör man samma till kyrkogårdsförvaltningen. Men sen måste ju graven hållas i skick oxå!

  • Claes Antonsson

    oktober 25, 2014

    Borsta in gravstenen med vanlig såpa om den är smutsig eller full av mossa/lav. Låt såpan sitta kvar och låt den regna bort. Sedan blir det rent och snyggt.
    Gammalt stenhuggartips

  • Rune Larsson

    november 3, 2014

    Jag söker en lämplig vit färg för att förbättra namnet på min makas namn i en granitsten?

  • Berti Andersson

    november 6, 2014

    En fråga? Kan man ladda ner direkt när man får uppdateringar från andra släktforskare som hittat fler som tillhör min släkt!

    • Sara

      november 14, 2014

      Hej Berti,

      Tack för din kommentar.

      Man kan ladda ner information till sitt träd direkt från smart matches och record matches.

      Vänligen Sara

  • Björn Corander

    oktober 21, 2015

    Att tvätta hundratals gravstenar är ett mycket tidsödande projekt.
    När jag fotograferade gravstenarna inom min kommun, skrapade jag bort eventuell mossa med en tunn plast-skrapa. På så sätt fick jag texten synlig på fotona.
    Ett annat problem vid gravfotografering är växligheten framför stenen. Då använde jag tunn ståltråd och 2 små tältpinnar för att böja åt sidan växterna litet, så att texten blev synlig.
    Jag anser att gravgårdarna är ”heliga” och att man ska vara försiktig på många sätt.

    • Sara

      oktober 26, 2015

      Tack för dina tips Björn,

      Det låter som att du har mycket erfarenhet av detta och det är alltid intressant att höra vad våra bloggläsare har för erfarenhet av ett ämne.

      / Sara

  • Björn Corander

    oktober 31, 2015

    Visst får man erfarenhet av att fotografera dryga 4000 gravar.

  • Sture Sandström

    februari 16, 2018

    För min del som jobbat proffisionellt med gravstens skötsel, så använde vi natriumhypoklorit cirka 6%: ig,
    som lades på de ytor som skulle rengöras från lavor o alger. Denna lösning fick sitta på 15 minuter sedan högtryckssprutades stenen ren från all förorening. Det går att använda klorin som är handelsvara i våra butiker, den håller cirka 3% styrka, men gör ett gott arbete ändå. Tänk på att skydda ögon o kläder för stänk, använd regnkläder. Har man ingen h-spruta går det att borsta rent stenen med levang. Vad gäller såpa så innehåller den tallolja o då blir stenen mörkare vilket inte händer med klorinet. Lycka till.