Presentation av nya granskningssidan för DNA-matchningar

Presentation av nya granskningssidan för DNA-matchningar

Om du har tagit ett MyHeritage-DNA-test eller laddat upp DNA-data till MyHeritage, så har du fått en lista över dina DNA-matchningar. Listan visar personer vars DNA matchar din, andelen DNA som du delar och erat potentiella förhållande. DNA-resultat kan innebära flera möjliga relationer mellan dig och en DNA-matchning, till exempel en kusin från 3:e och 4:e led, men nu vill du även förstå hur du är relaterad till matchningen. Vad är nästa steg?

Vi har precis släppt en ny funktion – DNA Match Review-sidan – Granskningssidan för DNA-matchningar – för att hjälpa dig att svara på denna fråga. Den nya sidan ger en mängd detaljerad information om var och en av dina DNA-matchningar. Dina DNA-matchningsdetaljer konsolideras nu till ett ställe med olika avdelningar, som hjälper dig att upptäcka hur matchningen kan vara relaterad till dig. Detta kan öppna dörren för nya förbindelser och upptäckter och fördjupa din familjehistoriska forskning.

Nedan beskriver vi matchnings-sidan fullständigt. Vi rekommenderar att du läser igenom detta ordentligt, då det innehåller viktig information om spännande nya funktioner. Några av dessa funktioner är tillgängliga endast på MyHeritage.

Tillgång till granskningssidan för DNA-matchningar

På DNA-matchningslistan klickar du på ”Granska matchning” i nedre högra hörnet på någon av dina matchningar – se nedan.

Om du behöver en påminnelse om hur du använder funktionerna på DNA-matchningslistan, till exempel användbara filter, se vårt tidigare blogginlägg.

Granskningssidan för DNA-matchningar visar alla relevanta uppgifter om matchningen, en kombination av information från DNA och familjeträd. Den visas i en lättanvänd jämförelse sida-vid-sida. Så här ser sidan ut, se denna bild där vi delar upp dessa avsnitt.

DNA Match review-sidan

DNA Match review-sidan

Granskningsssidan innhåller följande avsnitt:

Smart Matches ™

Smart Matching ™ är en MyHeritage-teknik som matchar personer i ditt släktträd med personer i andra släktträd, som användare över hela världen har skapat på MyHeritage.

Smart Matches ökar förtroendet för DNA-matchningar – Om du delar en procentandel av DNA med någon, och dina träd också har smartmatchningar, ökar sannolikheten för att ni är relaterade och gör det även lättare för dig att förstå hur du är relaterad . Du kan kontakta matchningen och ni kan lära er av varandra om gemensamma släktingar.

Smart Matches™-sektionen

Smart Matches™-sektionen

När en DNA-matchning är korrekt, det vill säga inte falskt positiv, betyder det att du och matchningen har en gemensam förfader, från vilken ni båda har ärvt en del DNA. DNA.matningen hittas av MyHeritage om du båda ärvde samma segment av DNA från den förfäderna. Om du har smarta matcher med din DNA Matchas släktträd kan de inkludera din vanliga förfader, eller åtminstone hjälpa dig att rikta dig i riktning mot den förfader.

Vi har upptäckt att i många fall när DNA kopplar ihop två släktingar, vet ingen av dem om den andra, och chansen är liten att dessa familjeträd skulle överlappa varandra. Därför finns ingen Smart Matches-sektion på de flesta DNA-matchningar som du granskar. Om det skulle finnas en är det glädjande, eftersom du då sannolikt kommer att kunna ta reda på exakt hur ni är relaterade.

Förfäders efternamn

Förfäders släktnam är efternamnen till dina direkta förfäder (eller efternamnen till de direkta förfäderna i din DNA-matchning), som hämtas från dina familjeträd på MyHeritage. I DNA-sammanhang är förfädernas efternamn mycket viktiga eftersom varje person är en aggregering av DNA-segment från hens förfäder. Förfädernas efternamn anger de familjer från vilka människor har ärvt sitt DNA, förutsatt att deras familjeträd är korrekta och visar sina biologiska rötter på ett trovärdigt sätt.

På MyHeritage har de flesta DNA-kunder familjeträd, vilket tillåter oss att hämta efternamn från förfäder och jämföra dem med DNA-matchningar.

Om du och en DNA-matchning delar efternamn, kommer det här avsnittet att visa de förfäders efternamn som ni har gemensamt – alltså de efternamn som visas i båda era familjeträd och går tillbaka 10 generationer.

Sektionen för gemensamma förfädersefternamn

Sektionen för gemensamma förfädersefternamn

Det här avsnittet kan vara mycket användbart för att bestämma vilken gemensam förfader du och matchningen delar, vilket hjälper dig att identifiera en potentiell gemensam förfader. Var dock uppmärksam på om förfadernamnet är mycket vanligt, såsom Johansson eller Lindgren, för det är då troligen inte samma familj. Om förfädernas efternamn som du och din matchning delar är extremt sällsynta, till exempel Estmark eller Melin, kan du säkert förstå hur ni är relaterade.

Klicka på ”Visa alla efternamn” i det nedre högra hörnet av det här avsnittet, för att se ett nytt fönster med en alfabetiserad lista över alla förfädernas efternamn, i både ditt släktträd och din DNA-matchnings släktträd. I det här fönstret kan du bläddra igenom alla efternamn, och de efternamn du delar kommer att markeras i lila.

Lista på alla förfäders efternamn

Lista på alla förfäders efternamn

Har du inga gemensamma förfädersnamn? Då kommer vi fortfarande att visa dig de förfaderliga efternamnen i både ditt släktträd och matchningens släktträd. Detta kan vara till hjälp om en av deras efternamn liknar din (om än med en annan stavning), eller kanske ett efternamn låter bekant, och påminner dig om en släkting som ännu inte är listad i ditt träd.

Du kan till exempel ha förfäder med efternamnet Nordell, men du vet inte exakt hur de ansluter sig i ditt träd, så du har aldrig lagt till dem. Efter att ha granskat en DNA-matchnings efternamn, kanske du märker att de har efternamnet Nordell i deras träd, och du kan börja lägga samman pusslet om hur du är relaterad.

Bredvid varje förfaders efternamn listar vi också associerade länder där viktiga händelser (födelse, äktenskap, död, begravning etc.) inträffade för förfäder med det efternamnet. Detta kommer att vara användbart när du försöker förstå det potentiella förhållandet du har med din DNA-matchning. Om du till exempel delar en förfaders efternamn från samma land, kan det öka styrkan i matchningen. Det kanske inte är så spännande att dela förfadersefternamnet Levin, men om ni båda har efternamnet Levin från Ungern, kan det vara mer intressant. Dessutom, om ni inte har ett gemensamt efternamn, men ni delar förfäder från samma länder, kan det innebära att ni båda delar rötter i samma region.

Förteckningen över förfädernas efternamn och deras länder, även utanför DNA-sammanhanget, är mycket praktiskt. Vi rekommenderar att släktforskare kopierar förteckningen över förfädersnamn och använder dem när de skickar till andra släktforskare, då listan fungerar som ett lämpligt sätt att uttrycka sina forskningsintressen. Vissa släktforskare använder även förteckningen över föfädernas efternam som sin e-post-signatur!

Delade DNA-matchningar

Delade DNA-matchningar är människor som delar DNA med både dig och din DNA-matchning, vilket betyder att ni båda har samma person i listan över DNA-matchningar. Detta är ett annat sätt att öka förtroendet för din DNA-matchning och hjälper dig även att veta vilken sida av familjen din DNA-matchning är på.

MyHeritage har ett unikt sätt att visa delade DNA-matchningar. Till skillnad från andra testtjänster visar vi – i ett diagram – hur både du och din DNA-matchning är genetiskt relaterade till samma person.

Sektionen för gemensamma DNA-matchningar

Sektionen för gemensamma DNA-matchningar

I det här avsnittet kan namnet på varje delad DNA-matchning klickas på och för dig till DNA Match Review-sidan (Granskningssidan) för den specifika matchningen.

Om du och din DNA-matchning har många delade DNA-matchningar kan du klicka på knappen ”Visa fler DNA-matchningar” längst ned till höger i sektionen, för att se alla dina delade DNA-matchningar.

På sidan Delade DNA-matchningar kan du samla ihop våra DNA-matchningar. Varje samling kan indikera matchningar med samma gemensamma förfader (ibland kan det finnas flera olika förfäder). Du kan samarbeta med dina matchningar för att försöka bestämma vem den gemensamma förfadern är.

Med tiden kommer du att uppskatta effekten på sidan Delade DNA-matchningar. Om du till exempel granskar en matchning och du upptäcker din fars farbror i listan över delade matchningar, är det en bra indikation på att matchningen är faderlig för dig. Att testa fler av dina släktingar hjälper dig att få ut mer från sidan Delade DNA-matchningar, då det hjälper dig att hitta vägen till den gemensamma förfadern för många av dina matchningar.

Diagram på stamtavlor

Diagram på stamtavlor visar huvudpersonen och deras direkta förfäder, det vill säga föräldrar, morföräldrar, farföräldrar, etc. Dessa diagram är särskilt användbara när man letar efter vanliga förfäder och för att identifiera vanliga namn som kan ge en uppfattning om hur ni är relaterade.

Sektionen för stamtavlor visar matchningens direkta förfäder i en flik och visar din egen stamtavla i en angränsande flik. När du tittar på stamtavlan för din matchnings släktträd blir det enkelt att kontrollera var era träd kan överlappa varandra och se om du upptäcker något som känns bekant.

Sektionen för stamtavlor i diagram

Sektionen för stamtavlor i diagram

Stamtavlan är komprimerad för att visa mycket information på lite utrymme.
För att se hela trädet, klicka på ”Visa hela trädet” längst ned till höger.

Kvinnor visas i stamtavlan med sina flicknamn. För att se mer information om någon person, glid med musen över kortet. En `callout` öppnas, som visas nedan, och lägger till mer information, till exempel födelseplats och dödsort. Det ger dig också praktiska länkar för att se släktträdet kring denna person, besöka profilen eller undersöka personen i MyHeritages enorma samling av 8,1 miljarder historiska register.

 

Callout för en person i stamtaveldiagrammet

Callout för en person i stamtaveldiagrammet

Om du använder MyHeritage DNA och fortfarande inte har ett släktträd på MyHeritage, bör du bygga ett nu. Det är väldigt användbart för att göra dina DNA-matchningar meningsfulla, och kommer även att vara till hjälp för andra användare vars DNA matchar din egen.

När man tittar på en annan persons släktträd kommer levande förfäder att privatiseras.

Gemensamma etniciteter

För varje DNA-test som tas eller laddas upp på MyHeritage, beräknar vi en etnicitetsuppskattning, som finner etniskt ursprung. MyHeritage erbjuder en uppdelning på 42 olika etniska regioner – mer än något annat stort kommersiellt DNA-testföretag.

De delade etniciteterna delar upp etnicitetsuppskattningen av din DNA-matchning till dig själv, för att hitta likheter. Denna intressanta sektion är visuell och visas på detta sätt enbart på MyHeritage. Du kommer att se den exakta procentuella uppdelningen av dina etniciteter, sida vid sida med dina DNA-matchningars etniciteter, och de ni delar kommer att markeras i lila.

Sektionen för gemensamma etniciteter

Sektionen för gemensamma etniciteter

Sektionen för delade etniciteter kan vara användbar för att indikera de regioner där du och din DNA-matchning kan ha ett gemensamt ursprung. Var medveten om att du kanske delar etnicitet med en DNA-matchning, men inte för att du ärvde den av den gemensamma förfader som ni delar. Var och en av er kanske har fått den etniciteten från andra förfäder, som ni inte delar.

Du kan använda valknappen i övre högra hörnet för att se endast gemensamma etniciteter, eller alla etniciteter. Klicka på en etnicitet för mer information om denna.

Nästa steg

Vi är ännu inte färdiga med denna sida! Ytterligare funktioner är på väg att göra Review Match-sidan ännu mer informativ och användbar, till exempel den allmänt begärda kromosomwebbläsaren, så håll utkik efter den.

Sammanfattning

Dra nytta av vår nya DNA Match Review-sida och fördjupa dig i dina DNA-matchningar. Matchningar som tidigare förbisetts kan nu undersökas för nya möjliga familjekopplingar. I stället för att sätta ihop pusslet själv från början, hjälper de här nya verktygen dig att bättre förstå hur du är relaterad till dina matchningar.

Är du inte en del av DNA-gemenskapen ännu? Beställ ett MyHeritage DNA-kit idag eller, om du redan har fått ditt DNA testat av ett annat företag, ladda upp dina DNA-data till MyHeritage och få en omfattande DNA-etnicitetsanalys och DNA-matching gratis.

Vi hoppas att du kommer att njuta!

MyHeritage-teamet

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Rosa Del Barrio Nogueira

    september 24, 2017

    Vad kostar för att göra DNA test

  • Marie Edberg

    september 25, 2017

    Fantastiskt! Öppnar upp oändliga möjligheter att hitta sina förfäder och nu levande släktingar.