Hur skulle du beskriva din pappa?

Hur skulle du beskriva din pappa?

På söndag är det fars dag. Vi vill uppmärksamma alla pappor, morfäder, farfäder och andra fadersfigurer där ute. För så är det ju, det behöver inte vara sin biologiska pappa som man tänker på som sin fadersfigur, men oavsett vem man tänker på är känslan den samma.

Fars dag

Fars dag är skapad av en kvinna. Amerikanskan Sonora Smart Dodd inspirerades av mors dag och kände att man borde skapa en dag för att hedra pappor. Hon ville hedra sin egen far William Smart som var krigsveteran och hade uppfostrat fjorton barn på egen hand. Han blev ensamstående då Sonoras mamma dött i barnsäng när hon födde sitt sjätte barn. Han gifte senare om sig och fick ytterligare sex barn med sin andra fru, som också gick bort.

Han uppfostrade alla dessa barn plus hans andra frus tre barn från ett tidigare äktenskap. Han var ett riktigt föredöme! 1910 firades fars dag för första gången i USA och med tiden blev fars dag en erkänd högtid – men det skulle dröja till 1966 för att fars dag skulle bli en officiell högtid. I Sverige har man firat fars dag sedan 1931.

Så, hur skulle du beskriva din pappa? Hur var han som person när du var liten? Har du något speciellt minne som du upplevt tillsammans med honom som du skulle vilja dela med dig av?

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Yvonne Götesson

    november 14, 2014

    Fars Dag får vi syskon fira utan vår pappa! När jag var 7 år krockade vi och vår pappa omkom, 34 år gammal. Nästa vecka är det 50 år sedan krocken som förändrade hela vårt liv. Hur han hade varit som pappa kan vi bara spekulera i. Bilder från 50-och 60-talet där pappa är med fyller en funktion, man tänker på hur det var samt hur allt kunnat vara. Saknaden har varit stor för oss 4 barn i hela våra liv.