Kina: När barn måste besöka föräldrarna

Kina: När barn måste besöka föräldrarna

En ny lag har införts i Kina som gör det bindande för barn att besöka sina föräldrar om de är äldre än 60 år. Gör man inte som lagen säger kan det bli rättsliga påföljder.

När barn måste besöka föräldrarna

Bildkälla: http://bit.ly/14Tv2Ko

Lagen har så klart förlöjligats av vissa. Men i ett land med nästan 200 miljoner medborgare över 60 är det kanske behövligt. Har man föräldrar som är äldre än 60 är man alltså tvungen att besöka dem. Lagen specificerar inte hur ofta man måste göra besök. Men enligt Sveriges Radios Kinakorrespondent Claes Aronsson har en kvinna dömts till att besöka sin mamma minst varannan månad och vid två högtider varje år – om hon inte gör det måste hon kompensera sin mamma ekonomiskt.

Åsikterna kring lagen är spridda. Kritiker menar att staten inte ska blanda sig i hur man tar hand om sina föräldrar. Medan de som är positivt inställda till lagen menar att den signalerar att det är viktigt att barn besöker sina föräldrar.

Den nya lagen är en del av en större reform där man vill värna om de äldres rättigheter. I ett land som är så förknippat med dess ettbarnspolitik och befolkningsproblematik kommer det bli fler och fler äldre, men allt färre personer som kan ta hand om dessa människor.  Ettbarnspolitiken i kombination med ökad livslängd har skapat en obalans då antalet personer över 60 nu ökar. I dag finns det närmare 200 miljoner människor i den åldern. Man räknar med att den siffran kommer att ha fördubblats 2030.

Enligt kinesisk tradition ska barn försörja sina föräldrar och mor- och farföräldrar. Flera generationer bor under samma tak. Den familjekonstellationen är sällsynt numera. Många yngre kineser har flyttat från sina hemorter på landsbygden för att utbilda sig och arbeta i städer och har därför inte sina föräldrar nära. Men den nya lagen vill underlätta besök och arbetsgivare måste ge sina anställda extra ledighet så att de kan åka och besöka sina föräldrar.

Vad tycker du om den nya kinesiska lagen? Är det okej att en lag säger till hur ofta man ska besöka sina föräldrar? Är det rätt att staten går in och bestämmer eller ska det vara upp till varje familj att bestämma hur man ska ta hand om sina åldrande föräldrar? Dela med dig nedan i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.