Mycket älskade nallebjörnar

Mycket älskade nallebjörnar

När jag var tre månader gammal fick jag en nallebjörn av en släkting. Jag fäste mig vid den direkt. Så pass mycket att mina morföräldrar letade efter en likadan nallebjörn, att ha som reserv ifall jag någon gång skulle råka tappa bort mitt älskade gosedjur, men utan framgång. Som tur är tappade jag den aldrig. Min nallebjörn finns med mig än i dag.

Mark Nixons bok "Much Loved" (Abrams Image). Gå hit för att se fler bilder på älskade björnar: www.marknixon.com/muchloved/1/

Mark Nixons bok "Much Loved" (Abrams Image). Gå hit för att se fler bilder på älskade nallebjörnar: www.marknixon.com/muchloved/1/

I julklapp gav min mor mig boken ”Much Loved” (Mycket älskad) som är fylld av fotograferade nallebjörnar, tagna av den irländska fotografen Mark Nixon. Boken är en hyllning till älskade nallebjörnar världen över och i boken berättar nallebjörnarnas ägare om minnen och känslor som de förknippar med sin käraste ägodel, nallebjörnen.

I inledningen till boken beskriver fotografen hur han drar igång projektet ”Much Loved” och efterlyser älskade nallebjörnar att fotografera. Han förväntar sig att han ska fotografera barn, men blir förvånad över hur många vuxna som kontaktar honom och ville att han ska fotografera deras nallebjörn som de fortfarande håller kära.

Det märktes extra tydligt hur populärt det här med nallebjörnar är, i samband med lanseringen av webbplasten med bilderna på de fotograferade nallebjörnarna. Den första månaden hade webbplatsen 1,5 miljoner träffar och efter tre månader var den siffran uppe i 4,5 miljoner. Fotografierna på nallebjörnarna har även fått uppmärksamhet i media, både här i Sverige och i andra länder.

Nixon bor i Dublin och reser en gång varje år till New York och Los Angeles för att fotografera fler älskade nallebjörnar.

Hade du en nallebjörn, snuttefilt eller annat gosedjur som du höll kärt när du var liten? Har du kvar den? Jag är nyfiken på att höra om det finns någon annan som håller sin barndomsnallebjörn lika nära hjärtat som jag gör.

Visste du förresten att det sägs att det var den amerikanske presidenten Theodor ”Teddy” Roosevelt som ligger bakom ordet för nallebjörn (teddy bear). Det sägs att Teddy Roosevelt vägrade att skjuta en infångad björn under en jakt 1902. Händelsen inspirerade Morris Michtom att skapa den första nallebjörnen.