Släktforska i sommar – Råd och tips!

Släktforska i sommar – Råd och tips!

Sommaren har börjat och med den, värme, sol och smultron. Efterlängtat.

Vi som passionerat släktforskar vill fortsätta med det, även när dagarna är långa och ljusa, och solen skiner. För många släktforskare är sommarens ljusa månader den bästa tiden för att släktforska på resande fot. Här kan du läsa om våra bästa släktforskningstips inför sommaren.

1. Besök nära släktingar. Uppmuntra den yngre generationen att spela in anhörigas berättelser och anekdoter för att lära sig mer om tidigare generationer och bevara dessa för framtida generationer.

2. Planera ett besök till en avlägsen släkting. Kom påläst och förberedd med frågor om deras gren av släkten och använd MyHeritages mobilapplikation för att fylla i luckorna i ditt släktträd och ta många foton under besöket.

3. Att åka till gårdar, kyrkor och byar där ens anor kommer ifrån kan hjälpa ens släktforskning framåt och fylla släktträdet med ny information och bilder. Och ge inspiration inför framtida undersökande.

4. Ta en biltur till den ort där dina förfäder levde. Besök viktiga platser från dina förfäders liv; som huset de växte upp i, skolan de gick i och så vidare. Man vet aldrig vad man kan hitta och hur som helst är det en spännande inblick.

5. Besök historiska museer. Lär dig mer om den historiska perioden som dina förfäder levde i för att öka förståelsen om den tiden.

6. Titta igenom gamla släktfotografier. Märk och organisera dina fotografier med all den information som du har. Att skanna och ladda upp fotografierna till din släktplats på MyHeritage gör de att förvaras säkert för kommande generationer.

7. Sätt mål och utmaningar inför hösten. Det kan handla om en specifik individ i ditt träd som du skulle vilja ta reda på mer om, eller att ta kontakt med någon släkting i en gren av trädet som du inte känner till så väl. Att skriva upp mål ger större motivation att sedan gå vidare och nå dem.

8. Ta tillfället i akt och skriv om ditt liv. Vad vill du efterlämna till kommande generationer? Var gick du i skolan? Hur växte du upp? Skriv ner fakta såsom utbildningar, namn på släktingar och berätta om vem du är, dina intressen och så vidare. Någon i nästa generation kommer att bli väldigt glad och tacksam att få ta del i din berättelse.

9. Ta med barnen till en avlägssen släkting och förklara hur de är släkt. Uppmuntra dem att fråga frågor om släkten, de flesta barn tycker att det är fascinerade och vill veta mer.

Sommaren  är också en utmärkt tid för att ordna en släktträff där släktingar från land och rike runt möts. Man ses för att knyta band, återblicka till det som varit och skapa minnen för generationerna framför sig.

Om du planerar att träffa släkten kan det vara ett bra tillfälle att ställa lite frågor som kan leda spåren till ny släktinformation. Kommer du möta någon släkting som du aldrig tidigare har träffat? Då kan det verkligen vara en god idé att ta tillfället i akt.

Se till att komma förberedd. Vill du få reda på något specifikt? Skriv ner det, annars finns det risk att du glömmer vad du vill fråga när du väl är på plats. Men glöm inte att öppna frågor ofta leder till längre svar. Är det någon där som du vill prata med men tidpunkten känns fel då det kanske finns mycket folk runtom.  Då kan det vara en god idé att boka in ett möte vid ett annat tillfälle – bor man långt ifrån varandra finns det andra möjligheter. Telefon och Skype ligger nära till hands.

Ta med en kamera eller fota med telefonen, det kan dyka upp personer som annars inte brukar vara med. För fler tips om hur man intervjuar en släkting klick här.

Planerar du att ta släktforskningen på resande fot i sommar? Eller planerar du att släktforska på annat sätt under sommarmånaderna?

Berätta i kommentarerna nedan!