5 tips på hur du bevarar gamla dokument

Det är lätt att glömma de där ömtåliga dokumenten som ligger utspridda runt om i ditt hem. Fotoalbum samlar damm, födelseattester och andra dokument läggs undan i lådor. De går lätt förlorade om de inte bevaras och lagras på lämpligt sätt.

Bildkälla: Hollinger Metal Edge

Vi har tidigare skrivit om vikten av att organisera sin släktforskning och skanna dokument, men det är även viktigt att se till att dokumenten behålls intakta som primära ursprungskällor. De är värdefulla släktklenoder och borde gå i arv, inte bli förstörda.

Läs vidare: Så organiserar du din släktforskning.

Här är fem enkla tips som hjälper till att bevara dina gamla dokument för att se till att ditt släktarv hålls vid liv:

Syrafritt papper är din vän

Använd aldrig vanligt utskriftspapper för att lagra fotografier. Detta för att undvika blekning. Har du en tight budget? Prioritera att köpa syrafritt papper (kallas ibland för arkivpapper). Samla flera objekt på samma pappersark, men glöm inte att målet är att säkerställa att papperskopiorna är helt fria från syra och lignin.

Skapa den perfekta lagringsmiljön
Köp en förvaringslåda i plast med lock (i den storlek som du behöver) och se till att locket är nästintill lufttät. Använd syrafritt papper på insidan av lådan (köp även syrafri tejp). Lägg även ner några förpackningar med silicagelé (separat från dokumenten med hjälp av en avslutande syrafri pappskiva), då kommer du ha skapat din alldeles egna skyddande miljö som tål nästintill alla förhållanden. Byt ut förpackningarna med silicagelé ungefär en gång i halvåret, det beror lite på fuktigheten. Lite på mig, det här är billigare än att köpa syrafria lådor!

Pärmar är bra men…
Det är viktigt att förvara dokumenten på ett bra sätt i pärmarna. Se till att täcka över dem med en styv plastbit, med kraftiga ringar. Använd alltid förstansade syrafri polypropenark som skydd för alla dokument, och stämpla aldrig hål i själva dokumentet. Det är även enkelt att göra sin egen version av dessa polypropenark utan syra. Förvara alltid pärmarna platt för att undvika att skada dokumenten.

Använd ett dokumentskåp (beroende på antalet dokument du vill skydda)
Dokumentskåp behöver inte, i de mindre storlekarna, kosta mer än någon tusenlapp och ger ett grymt skydd. Många dokumentskåp skyddar mot bränder, fukt och solens farliga strålar. Hur kostnadseffektivt det är beror på hur många dokument och fotografier som du behöver lagra. Tips: använt ett dokumentskåp för de allra viktigaste dokumenten och billigare alternativ för resten.

Det är dock inte bara en fråga om vad som vidrör dokumenten. Förvara dina dokument i en kontrollerad miljö.

Se till att förvaringsplatsen är:

-Mörk.
-Håller en stabil temperatur- och fuktighetsnivå.
-Lättillgängligt vid en eventuell evakuering.
-Lagra aldrig dokument i källaren, på vinden eller i ett oisolerat garage (för att undvika vattenskador och temperaturväxlingar).
-En liten investering i lagringen av dyrbara släktdokument kommer att hjälpa till att behålla dem för framtida generationer.

Har du tips för att lagra och bevara gamla dokument? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan.