4 tips på hur man introducerar barn till släktforskning

Önskar du ibland att dina barn eller barnbarn vore mer intresserade av släktforskning?

Innan vi tar oss in på temat är det kanske viktigt att säga att det är förståeligt att de flesta barn har begränsat intresse för ämnet. Barn växer upp och exponeras för mycket information om deras släkt. I takt med att de blir äldre, börjar de att tänka mer intellektuellt om saker och ting. Och med tiden dyker en naturlig nyfikenhet upp om vem de är och var de kommer i från. Men hur kan man skynda i gång denna intresseprocess?

Barn och släktforskning

Nedan följer fem kreativa tips på hur man kan hjälpa sina barn eller barnbarn med att komma i gång med den processen:

1. Berätta släkthistorier. Historier är ett bra sätt att få barn intresserade av att lära sig mer om sina förfäder. Berätta en historia om en galen faster, en våghalsig kusin eller en banbrytande morförälder. Gör historien rolig och intressant. Och kom ihåg att det inte skadar att överdriva lite, om det är det som behövs för att öka nyfikenheten.

2. Uppmuntra barnet till att skapa ett faktablad om sin släkt. Att få i gång barnets intresse är oftast den svåraste delen. Så gör det hela till en uppgift, en utmaning. Ge honom eller henne några släktforskningstips och uppmuntra barnet att ta hjälp av ett syskon, en kusin eller en annan släkting för att skapa faktabladet. Det viktiga här är processen, inte resultatet. Även fast det i slutändan är trevligt att ha ett dokument, är den verkliga framgången att göra arbetsprocessen rolig.

3. Skapa ett spel eller en lek. Barn är skapta för att lära sig saker genom att leka. Förklara för dem att färdigställa ett släktträd är som ett pussel som måste läggas.

4. Få dem, att under din tillsyn börja använda en hemsida som MyHeritage. Okej vi är lite partiska här, men barn i dag är en del av den uppkopplade generationen. För dem är internet, mobiler och annan elektronik en naturlig del av livet och de kan inte ens föreställa sig hur det var innan all elektronik kom in i bilden. Hemsidor som MyHeritage tillåter barn att lära känna olika forskningsredskap och dela information om deras släkt. Plus alla roliga funktioner som vår Look-alike Meter eller vår mobilapplikation, vilket kan hålla barn underhållna i flera timmar.

Detta är bara ett par tips. Har du några tips som du skulle kunna dela med dig av? Dela med dig i kommentarsfältet nedan eller på Facebook eller Twitter.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Birgit Söderman

    april 8, 2016

    Hej. Detta är precis vad jag gjort med mitt äldsta barnbarn. Vi forskade fram släkten på hans farfars sida tillsammans. Vi kollade på min (jag mormor) o morfars sidor som jag har kommit långt bak på. Jag har berättat om gamla släktingar som varit uppe i tinget. Vi har varit ute i närområdet och utforskat grunderna efter en f.d. bondgård, torpstuga och tvättstuga. Nu i april ska vi ut o leta efter grunden till en smedja och två husgrunder. Han brukar gå till biblioteket och berättar sedan om han funnit nått. Bl.a hittade han en berättelse om en släkting på min mormors sida.