Historier från en släkt

Historier från en släkt

Detta inlägg är skrivet av en erfaren och ivrig släktforskare vid namn Kent Jansson. Du kan läsa mer om hans forskning här

Allt började 2007 då jag i många år funderat över var min morfars far blev av när han emigrerade till New York 1902. Min mamma hade nämligen flera gamla brev som han hade skrivit till min morfars mor, där han försökte övertala henne att också komma över till Amerika. Men hon gjorde aldrig det, kanske för att hennes känslor hade svalnat för honom men kanske också för att hon redan var gravid och ville inte äventyra havandeskapet…vad vet jag ?
Då började jag skapa ett släktträd på Myheritage samt betalade för ett abonnemang på Sveriges riksarkiv. Det som är så bra med Myheritage är att där sammankopplas och matchas mina förfäder med andra släktforskares träd, vilket betyder att man då finner sina nu levande släktingar som också släktforskar…helt suveränt.

Morfars far Fredrik Carlsson

Morfars far Fredrik Carlsson

Mitt träd växte och växte, det växer fortfarande hela tiden. Med hjälp av Myheritage har jag hittat både nu levande kända personer som jag delar DNA med och att jag har Vallonblod i ådrorna. Bland de kända personer som jag har koppling till är t.ex Cissi Elwin och Cecilia Hagen, det hade jag aldrig ens kunnat drömma om. Även om kopplingen går ända tillbaka till 1600-talet så finns ju kopplingen där. Våran gemensamme förfader där är nämligen en Vallon ifrån Brabant Belgien som hette Bryngel Groth, han kom till Sverige i början på 1600-talet och var till yrket kopparsmed/garmakare. Denna Vallon är på min mammas sida men jag har även upptäckt att jag har Valloner på min pappas sida. Den förfadern hette Elair Le Grand och kallades för ” fransosen ”, jag är tyvärr inte säker på var han kom ifrån men förmodligen kom han också från Belgien eller dess omnejd.

Jag har också gjort som så många andra idag gör nämligen att DNA-testa mig. När jag sedan lade in mitt DNA-resultat i Myheritage register…gissa om jag fick en massa nya släktingar. En del släkt fanns på platser som jag inte hade en aning om, t.ex i Ryssland, Australien och förstås i Amerika. I Amerika har jag faktiskt lyckas att få kontakt med de släktingar på min pappas sida som emigrerade till UTAH. Det var min pappas mormors syster som flyttade dit, blev mormon och gifte sig med en svensk man vid namn Anders Andersson Lindqvist. De fick nio barn men alla överlevde inte till vuxen ålder tyvärr. Några av deras avkommor har jag som sagt lyckats få kontakt med och har till och med som vänner på min Facebook-sida…jättekul.

En annan mindre trevlig sak som jag upptäckte i min släktforskning var att jag har en förfader som blev avrättad för dråp 1837, det var min morfars farfars morfar. Han hette Jan Håkansson ifrån Lommaryd Jönköpings Län. Han och hans yngre bror Sven hade kommit i slagsmål med en annan bonde ifrån trakten och de misshandlade honom så allvarligt att han avled några dagar senare av sina skador. De båda bröderna dömdes då till döden för detta. När jag först läste detta i dödboken trodde jag att jag måste ha läst fel, inte kunde väl mina förfäder blivit avrättade. Men efter flera dubbelkollar så var det bara att acceptera att det tyvärr var sant.
Hur som helst, Jag rekommenderar alla att börja släktforska med hjälp av Myheritage. Det har för mig blivit lite av ett beroende,ungefär som en drog men på ett positivt sätt. Det är som att leka detektiv, man vet aldrig vilka ledtrådar eller bevis man hittar…så spännande.

Jag skulle kunna berätta mycket mer om mina upptäckter om mina förfäder men det får nog räcka för den här gången.