75 år efter att ett tvåårigt barn och mor separerats i Auschwitz, hittar deras familjer varandra

När Clare Reays son köpte henne ett MyHeritage DNA-test hoppades hon kunna upptäcka lite om sin mors etniska bakgrund.

Hon föreställde sig aldrig att testet skulle leda henne till att lösa mysteriet med sin mammas ursprung och hitta de systrar som hade letat efter henne i mer än 50 år.

Se deras emotionella virtuella återförening i detta inslag av TODAY Show:

Clares mor Evelyn trodde alltid att hon hade fötts och blivit föräldralös i ett koncentrationsläger 1945. Hon fick höra att hon hittades där efter befrielsen och skickades till ett barnhem i Israel, där hon adopterades av ett belgiskt par och så småningom flyttade hon till England. Utan kunskap om sitt ursprungliga namn eller födelsedatum hade alla Evelyns försök att lära sig mer om var hon kom ifrån varit förgäves.

Clare (vänster med sin mor Evelyn (mitten) och far

Clare (vänster med sin mor Evelyn (mitten) och far

Sedan kom en DNA-matchning på MyHeritage och ändrade allt.

‘Hur hittar man någon som inte vet sitt namn?’

Systrarna Dena Morris och Jean Gearhart från Ohio, USA, var vuxna när deras mamma, Dora, avslöjade för dem att de hade en äldre syster som försvann i Auschwitz. Hon berättade för dem att hon hade kommit till koncentrationslägret med sin två år gamla dotter Eva. Dora separerades från Eva vid ankomsten, för att aldrig träffa henne igen.

Dora och Eva

Dora och Eva

Dora överlevde Auschwitz och åkte till Österrike, där hennes döttrar Jean och senare Dena föddes. Familjen flyttade till USA när flickorna var unga.

Doras pass, utfärdat 1948

Doras pass, utfärdat 1948

När Jean och Dena fick höra att de hade en till syster, bestämde de sig för att hitta henne – och deras sökning varade i mer än 50 år. Dora återvände två gånger till Tyskland och sökte i alla barnhem som hon hittade, till ingen nytta. ”Det var svårt för henne”, säger Dena.

Systrarna försökte också gå igenom Röda korset för att hitta Eva. ”Men hur hittar man någon som inte vet om sitt namn? Vi visste hennes namn, men hon skulle inte ha känt igen sitt namn. Så vi stötte på hinder överallt. ”

En oväntad DNA-matchning

För ungefär ett år sedan föreslog Jean att ta DNA-test för att upptäcka lite mer om deras ursprung. Dena instämde, och de tog varsitt MyHeritage DNA-test.

Sedan, för ungefär en månad sedan, fick de ett e-postmeddelande om en DNA-matchning: Clare, dotter till deras förlorade syster.

”Jag blev chockad av DNA-resultatet”, säger Dena. ”Jag ringde till min syster och sa till henne:” Fick du något från MyHeritage om några DNA-resultat? ’”

Det visade sig att lilla Eva på något sätt hade överlevt och räddats. Hon gick under namnet Evelyn och levde resten av sitt liv och trodde att hennes mamma var död.

”Vi trodde aldrig att vi skulle få en DNA-matchning”, säger Clare. ”Inte en sekund trodde vi att vi skulle få den matchning vi fick. Vi blev helt chockerade.”

MyHeritage forskningsteam kommer in i bilden

När MyHeritage forskningsteam fick reda på den här historien grävde de i registerna för att avslöja mer information om familjens bakgrund. Det de hittade kastade lite mer ljus över historien.

Ett av dokumenten de upptäckte var en passagerarlista från fartyget som tog Eva till Israel 1948.

Passagerarlista från Kirnia; Eva är listad som nummer 9

Passagerarlista från Kirnia; Eva är listad som nummer 9

Enligt dokumentet avgick Eva Lestman från Marseille på Kirnia och anlände till Israel den 16 februari 1948.

Forskningsgruppen hittade också ett dokument som utfärdades i Camp Grohn, en amerikansk militärbas i utkanten av Bremen, Tyskland efter andra världskriget, där Dora och mannen som var hennes man – Leiba – samt Jean (Regina) och Dena (av det fullständiga hebreiska namnet Malkadina).

Dokumentet är daterat 28 oktober 1949 och visar Doras yrke som metallarbetare – något varken Jean eller Dena hade känt till.

”Korrespondens och nominella roller, utförda i Bremen-Grohn: transport med fartyg (USS GENERAL TAYLOR); transitländer och slutdestinationer: USA, ”från Arolsens arkiv

Den listar också en destinationsadress: 1528 North Market Ave, Canton, Ohio. När våra forskare överförde denna adress till familjen berättade familjen för dem att detta var adressen till Canton Jewish Center, som hade sponsrat deras invandring.

Dessutom hittade forskargruppen dokumentation om familjens ankomst till USA i MyHeritage-samlingen av passagerarlistor och resedokument. Rapaports avgick på U.S.S. General Harry Taylor från Brehemenhaven, Tyskland, och anlände till New York, New York den 7 november 1949.

Familjen visas på en passagerarlista från U.S.S. General Harry Taylor

Familjen visas på en passagerarlista från U.S.S. General Harry Taylor

“Hon kunde vara min mammas tvilling”

”Det här är så fantastiskt att jag bara inte är säker på hur jag ska känna”, säger Dena. ”Jag kan nästan inte tro att detta är sant, främst för att det här har varit en livslång kamp.” Hon säger att det är en bitterljuv upplevelse eftersom de har levt alla dessa år och trott att de inte hade någon familj. ”De båda blev så torterade över det att jag bara önskar att det kunde ha hänt för många år sedan, då de båda kunde ha haft lite sinnesfrid.”

”Vi visste alltid om Eva, men vi visste inte var vi skulle hitta henne”, fortsätter hon. ”Nu har vi bilder, och hon kunde vara min mammas tvilling. Det är otroligt, för att Clares mamma ser precis ut som mamma. Allt från färgen som de färgade håret med, till deras kroppsbyggnad, deras utseende, ansiktet … det är exakt detsamma. ”

Evelyn/Eva, Clares mamma

Evelyn/Eva, Clares mamma

Dora, mamma till Eva, Jean, och Dena och Clares mormor

Dora, mamma till Eva, Jean, och Dena och Clares mormor

Clare, Dena och deras familjer vill desperat träffas personligen, men resebegränsningarna på grund av Coronaviruskrisen har gjort det omöjligt för närvarande. Våra forskare föreslog att man skulle göra en Zoom-återförening för tillfället, och de gick med på det. ”Åh, det skulle vara fantastiskt,” utropade Dena.

Den 5 juni var TODAY Show värd för ett virtuellt möte mellan Dena och Clare, och de två såg varandra live för första gången.

”Du ser ut som min mamma,” utropade Clare, överväldigad av känslor. ”Det är verkligen surrealistiskt, men fantastiskt på samma gång.”

”Det är bara otroligt”, instämde Dena. ”Jag önskar bara att jag kunde krama henne just nu.”

”Snart!” lovade Clare.

På frågan hur hon tror att hennes mamma skulle ha känt, sa Dena att hon tror att hon skulle ha varit förvånad och överväldigad.

”Jag hoppas att de båda är i himlen, och deras själar tillsammans”, sa hon, ”och att de vet.”

Har du ett olöst mysterium i din familj? Överväg att ta ett  MyHeritage DNA-test – du vet aldrig vad du kan upptäcka.