Efter att ett DNA-test avslöjade en chockerande sanning, dokumenterade han sin resa för att hitta sin biologiska pappa

Efter att ett DNA-test avslöjade en chockerande sanning, dokumenterade han sin resa för att hitta sin biologiska pappa

När han växte upp i Rochdale, Storbritannien, kände Luke Davies sig alltid lite annorlunda. Även efter att han kom ut som gay försvann känslan aldrig riktigt.

Hans föräldrar var båda vita, men folk kommenterade hela tiden hans utseende och frågade var han ”egentligen kom ifrån” och antog att han var multiracial. ”Det hade funnits frågor och teorier om hur jag såg ut i ganska många år, men jag hade inte funnit något behov av att ifrågasätta min egen identitet förrän saker och ting nådde en punkt där det kom upp nästan varje dag”, säger Luke. ”En vän hade nämnt att de hade tagit ett test tidigare och det avslöjade några hemligheter i deras familj, vilket fick mig att tänka, att detta kanske kunde lägga ner problemet en gång för alla.”

Luke Davies. Credit: BBC/Nine Lives Media/Ibitayo Ibikunle

Luke Davies. Kredit: BBC/Nine Lives Media/Ibitayo Ibikunle

En dag såg han en rea-annons på MyHeritage DNA-kit. Samma dag hade han precis fått en bonus på jobbet för den exakta kostnaden för DNA-kitet, och han såg det som ett tecken: universum ville att han skulle göra ett MyHeritage DNA-test.

Han hade ingen aning om vilken överraskning universum hade i beredskap för honom.

Hans etnicitetsuppskattning visade att en av hans föräldrar var västafrikansk och iberisk. Detta stämde inte överens med vad han visste om sin familjehistoria, så han kontaktade sin mamma och bad om en förklaring. Hon tvingades avslöja en hemlighet som hon hade gömt för både Luke och hennes man Gary i 27 år: Luke hade en annan pappa. Några veckor efter att ha träffat Gary, reste Liz till Portugal och hade en kort fling med en bartender som hette Carlos. Carlos, och inte Gary, var Lukes biologiska far.

”Det var inte lätt”, säger Luke om de första samtalen med sina föräldrar. ”Jag tror att relationen mellan föräldrar och barn stod på spel. Det var jag som berättade för min pappa så jag kände mig lite sviken av min mamma vid det tillfället, vilket belastade vårt förhållande och orsakade mycket smärta under det första året eller så.”

Hittade Carlos

DNA-resultaten förändrade helt Lukes liv. Som filmskapare bestämde han sig för att dokumentera sin resa för att hitta sin biologiska far – en resa som tog tre år. ”Det kändes verkligen som att leta efter en nål i en höstack”, säger Luke. Genom MyHeritage fick han en matchning med en kusin, Renato, och det gav honom säkerheten att han kunde komma någonstans, ”men det har varit många upp- och nedgångar under åren när jag började brottas med tanken att potentiellt inte hitta Carlos.”

Tack och lov, trots de första chockvågorna, var hans familj stödjande. ”Jag ville att de skulle vara en del av det men det kunde vara på deras egna villkor; alltid hoppas att det kan vara så vi hittade tillbaka till varandra, säger Luke. ”Och det är vad som hände. Det kan finnas en tendens i familjer att sopa saker under mattan, men att göra dokumentären tvingade oss (på ett bra sätt) att konfrontera saker och ha de där svåra samtalen, vilket i sin tur fick oss att se varandra och lita på varandra på nya sätt .” Han tror att upplevelsen i slutändan förde dem närmare än de någonsin varit.

Luke with the parents who raised him, Liz and Gary. Credit: BBC/Nine Lives Media/Ibitayo Ibikunle

Luke med föräldrarna som uppfostrade honom, Liz och Gary. Kredit: BBC/Nine Lives Media/Ibitayo Ibikunle

Luke tog hjälp av en genetisk släktforskare, och genom en kombination av DNA-matchning och historiska register kunde de identifiera Lukes biologiska farfar och en annan nära släkting. Beväpnad med denna information reste Luke till Portugal och kunde med hjälp av en annan släktforskare hitta Carlos kontaktinformation i baren där han arbetade. Till sin förvåning upptäckte de att Carlos för närvarande bor i London – och att han gärna tog ett DNA-test för att bekräfta förhållandet.

”Jag är en produkt av alla dessa minnen, platser och människor”

Nästa steg var att far och son träffades för första gången. Carlos var glad över att träffa den son han aldrig visste att han hade och presenterade honom för sina två andra söner.

”Att lära mig mer om min biologiska far och min familj har definitivt fått mig att känna mig mer bekväm med mig själv”, säger Luke. ”Ju mer tid jag ägnade åt att forska, lära mig om Ultramar (kriget mellan Portugal och dess västafrikanska kolonier) som min farfar kämpade i, träffa familj och höra om min Bissau-Guineanska mormor, insåg jag att jag är en produkt av allt. av dessa minnen, platser och människor. Det blir svårare att känna något annat än kopplat till dem, och stolt över de goda saker de sätter i världen, och ännu mer att kalla dem min familj. Och jag känner mig exalterad över att utforska ännu mer om mitt kulturarv framåt.”

Luke hoppas att hans dokumentär, Stranger in My Family, ska inspirera människor att ställa frågor om sitt förflutna och känna sig kopplade till sitt arv. ”Det har sagts att att veta var du kommer ifrån är att veta vart du är på väg, så jag hoppas att min berättelse kommer att trösta dem som kan ha haft hemligheter från det förflutna som gjort deras liv svårare, och även visa att andras förlåtelse är en speciell sorts frihet”, säger han.

Man kan se Lukes dokumentär på BBC website
(Går att se endast från Storbrittanien)

Beställ ett MyHeritage DNA-test