Hon trodde att hon var enda barnet. Sedan tog hon ett MyHeritage DNA-test

Hon trodde att hon var enda barnet. Sedan tog hon ett MyHeritage DNA-test

Stella Stenroos, 51, är född i Finland men bor för närvarande på Irland. Hon köpte ett MyHeritage DNA-kit i januari 2021 av ren nyfikenhet. ”Jag såg annonserna och läste artiklar genom åren och någon gång bestämde jag mig för att köpa ett DNA-kit och tänkte att det skulle vara trevligt att lära mig om min etnicitet”, säger hon.

Ett och ett halvt år senare satt Stella i sitt vardagsrum och tittade på oändliga tv-sändningar om drottning Elizabeths död, när hon plötsligt fick ett meddelande om ett inkommande e-postmeddelande.

”Jag öppnade meddelandet där någon påstod sig vara min bror”, säger hon. ”Jag sa till mig själv, det här måste vara någon slags internetknäppis. Jag tog nästan bort mejlet, men bestämde mig innan för att ta en snabb titt på mina DNA-matchningar på MyHeritage och där var det – en matchning med Aaro Vuotila som min halv-bror. Jag hade inte förväntat mig någonting i närheten av detta!”

Stellas föräldrar skilde sig 1974, när hon var 3 år gammal, och hon växte upp som enda barn.

Ingen visste att hennes pappa hade ett annat barn – inklusive pappan.

Aaros efternamn, Vuotila, lät bekant för henne, och även för hennes mamma. Hon kom ihåg att hennes pappa, Jaakko Stenroos, hade en vän med det namnet. Vännen var till och med på hennes fars begravning 2008.

Aaro Vuotila, 43, föddes 1979 i Imatra, Finland. Han är skådespelare och musiker och bor med sin fru och 16-åriga dotter i Jyväskylä, Finland. Precis som Stella tog Aaro också ett DNA-test av ren nyfikenhet. Han köpte kitet i augusti 2022 och en månad senare förändrades hans värld.

Efter att ha fått DNA-resultaten konfronterade han sin mamma, som bekräftade att han inte är hennes mans barn utan en annan mans: Jaakko – Stellas pappa. Hon hade aldrig berättat om det för någon innan dess.

En virvelvindresa för att träffa sin syster

Två månader senare, vid första möjliga tillfälle, tog Aaro ett plan från Finland till Irland för att träffa sin syster. Stella tog med honom på en resa runt Irland och presenterade honom för sina nära vänner. Här sitter de i bilen på Dublins flygplats:

Stella and Aaron meet for the first time

Stella och Aaron träffas för första gången, 14 november, 2022

”Av alla mina husdjur är Cara (katten) chef i huset och den mest sociala”, säger Stella. ”Aaro hade precis kommit och hann knappt sätta sig ner, förrän Cara kom för att hälsa på honom .”

Aaro meets Stella's cat

Aaro möter Stellas katt

På hans första dag på Irland ville de inte göra så mycket, eftersom Aaro redan hade tillbringat lång tid på att resa, så de åkte till Hill of Tara bara för att njuta av landskapet. Här har de på sig kepsar de köpt där:

Stella and Aaro in Stella's garden

Stella och Aaro i Stellas trädgård, med kepsarna som de köpt i Hill of Tara

”Eftersom Aaro aldrig hade träffat sin riktiga pappa och morföräldrar, gav jag honom en snabbkurs i gamla bilder”, säger Stella. ”Här gick vi igenom dem och åt macarons.”

Aaro gets to know his paternal ancestors

Aaro lär känna sina förfäder

Den tredje dagen besökte de en finsk vän till Stella och fortsatte vidare till Wicklow Mountains:

Stella and Aaro in the Wicklow Mountains

Stella och Aaro i Glendalough, en berömd dal i Wicklow Mountain-området

”På grund av arbetsåtaganden kunde Aaro bara göra ett kort besök, den här gången, och tiden gick fort”, säger Stella. ”Här var vi på flygplatsen igen, han på väg tillbaka till Finland. Om du tittar noga så har vi båda stenhängen — Aaro har gjort dem! Han gjorde bara två, han har haft en, och han ville ge mig den andra ❤️ Jag har haft på mig min sedan dess.”

Stella drops Aaro off at the airport, both wearing stone pendants he made

Stella släpper av Aaro på flygplatsen, båda med stenhängen som han gjort

”Vi `connectade` från första sekunden. Allt kändes naturligt, som om vi har känt varandra för evigt”, säger Stella. ”Det fanns inga obekväma ögonblick mellan oss… inte en enda. Vi har samma humor, samma kvickhet. Jag är så glad att vi båda bestämde oss för att ta DNA-testet! Det skulle vara en tragedi att aldrig ha fått veta.”

Stella berättar att hon i 51 år trodde att hon var ensambarn, så upptäckten förändrade hennes identitet totalt. Hennes mamma är väldigt glad för hennes skull också och mår bra av att veta att hon inte kommer att vara ensam i världen, eftersom Stella inte har några barn och för närvarande inte har en partner.

”Vår pappa var väldigt intelligent, brett intresserad av allt, kvick, med ett stort sinne för humor, musikaliskt begåvad och kreativ, gillade att laga mat och hade under hela sitt liv samma vänner som hade varit hans vänner sedan barndomen”, säger Stella.

”Det krossar mitt hjärta att han aldrig visste att han hade en son – speciellt en son som också är musiker, som vår pappa var! Men jag hoppas att jag ska kunna ge Aaro och min brorsdotter Peppi en en livlig mental bild av familjen som de aldrig kände.”

Stort tack till Stella för att du delar din historia med oss!
Om du också har gjort en livsavgörande upptäckt med MyHeritage — vi vill gärna höra om det! Skicka det till oss via det här formuläret eller maila det till oss på historia@myheritage.com.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit