MyHeritage DNA hjälpte mig att få kontakt med min överraskande biologiska pappas bror

MyHeritage DNA hjälpte mig att få kontakt med min överraskande biologiska pappas bror

Carol Simpson upptäckte vid 55 års ålder att mannen som uppfostrade henne inte var hennes biologiska far. Efter att ha laddat upp sina DNA-resultat till MyHeritage fick hon en matchning som ledde till att hon fick kontakt med sin biologiska fars familj, inklusive halvsyskon och en farbror!

Beställ ett MyHeritage DNA-kit

Här är Carols berättelse:

Tidigt under den pandemiska lockdownen diskuterade jag och min dotter, Morgan, familjearv, och jag kom ihåg att hon hade tagit ett DNA-test. Av nyfikenhet bad jag att få se den. Hon öppnar kontot på sin telefon och lämnar det till mig… vilka är dessa irländska efternamn? Vidare märkte jag att ingen med mitt flicknamn fanns med. Betydde detta att min pappa inte riktigt var min pappa?!

Det var så jag upptäckte, vid 55 år gammal, att mannen som uppfostrade mig inte var min biologiska far.

På något sätt var det vettigt. Jag hade alltid haft en känsla av att jag var annorlunda än alla mina andra familjemedlemmar. Min mamma vägrade svara på några frågor, så jag anammade denna spännande utmaning och började försöka spåra min biologiska far.

Jag beställde ett DNA-kit till mig själv, och resultaten var överraskande: jag hade alltid fått höra att jag var av tyskt arv, men resultaten från etnicitet visade att jag var 60 % irländsk! Jag började försöka förstå mina DNA-matchningar, men hittade inget avgörande. Sedan fick jag veta att du kunde ladda upp din DNA-data till andra webbplatser och laddade upp min till MyHeritage. När resultaten kom in fick jag 25,8 % matchning till en John Sullivan från Irland, vilket betyder att han kunde vara en farbror eller halvbror – men hur som helst, han skulle känna min biologiska far!

Carol Simpson

Carol Simpson

Jag skrev direkt till John, men han svarade inte på mina meddelanden. Dessutom hade han inget släktträd och det fanns inga uppgifter om hans ålder.

MyHeritage forskarteam kommer in i bilden

I juli 2020 gjorde jag ett inlägg i en Facebook-grupp för personer som letade efter släktingar med hjälp av DNA, och lade märke till ett inlägg av MyHeritages marknadschef, Aaron Godfrey. Jag bestämde mig för att skriva till honom. Här är vad jag skrev:

Hej Aaron,

Jag såg ett av dina inlägg på DNA-detektivens FB-sida.

Jag letar efter min okända biologiska far. Han vet nog inte ens om mig.

Jag har 25 % matchning på MyHeritage med en man vid namn John Sullivan. Det finns ingen annan synlig information som säger mig hans ålder och det finns inget träd.

Jag har skickat meddelanden flera gånger men inte hört något.

Finns det något sätt att avgöra om det här kontot fortfarande är aktivt eller att fastställa individens ålder? Jag är säker på att han kan berätta vem min far är.

Tack för hjälpen,

Carolyn Simpson

Aaron satte sitt forskningsteam på fallet. De fastställde att John inte hade besökt MyHeritage på flera år, vilket innebar att han förmodligen aldrig såg mitt meddelande. Forskaren, Roi, lyckades kontakta John och bad honom kolla sin brevlåda och förklarade att han hade en nära DNA-matchning som letade efter honom. John kollade och ringde tillbaka till forskaren. Han sa att jag var hans systerdotter, och att hans bror – som tyvärr hade gått bort – förmodligen var min far! Han bad forskaren ge mig sitt nummer och mailadress och sa att han väntade på att få höra från mig.

Så jag mailade honom och vi började korrespondera och lära känna varandra. Några dagar senare berättade min mamma äntligen namnet på min biologiska far, vilket bekräftade mina upptäckter.

Farbror Jack, som för närvarande bor i Irland, satte mig i kontakt med resten av familjen. Under min tidigare forskning hade jag identifierat en trolig halvsyster, Marisa, men hade tvekat att kontakta henne eftersom jag förstod att hon var under behandling för cancer och var orolig för att det kunde vara för stressigt för henne att få reda på att jag fanns till. I februari 2021 satte farbror Jack mig äntligen i kontakt med henne, och i maj träffades hon och jag i Charlotte, North Carolina. Det råkar också vara där min son DJ bor, så vi möttes alla på hennes hotell. Vilket känslosamt och glädjefyllt möte!

Carol and Marisa

Carol och Marisa

Vi började vårt firande på takbaren och senare tog DJ oss ner till en irländsk pub (såklart!). Efter att vi delat vår historia dök drinkar mirakulöst upp hela natten! Nästa eftermiddag checkade Marisa ut från sitt hotell och kom för att bo hos oss på DJ’s house. Den lugna lantliga miljön gav oss det perfekta tillfället att prata och träffa Timothy Jr (min halvbror), Michael (en annan halvbror) och Marion (Marisas mamma) via Facetime.

Möte med farbror Jack i Dublin

Slutligen, i juli 2021, flög jag till Dublin för att träffa min farbror för första gången.

Farbror Jack mötte mig på flygplatsen och körde mig genom staden för att ge mig en snabb rundtur i Dublin. Arkitekturen och historien är fantastisk. Vi firade hemma med ett sortiment av irländsk whisky från olika regioner. Vi tyckte det var bäst att försöka klara dagen och börja vänja oss vid tidszonen. Jag tror att den rena spänningen, och kanske den irländska whiskyn, gjorde det möjligt att göra det!

Dagen efter njöt jag av min första Guinness på Irland!

Carol's first Guinness in Ireland with her Uncle Jack

Carols första Guinness i Ireland med hennes farbror Jack

Jag började gå igenom historien om hur jag kom att upptäcka mitt sanna familjearv tillsammans med farbror Jack mer i detalj och lärde mig mer familjehistoria av honom.

Roi från MyHeritage ringde mig på Whatsapp under resan för att få en uppdatering, och det var spännande att berätta för honom om allt som hänt sedan han första gången tog kontakt med farbror Jack ett år innan!

Roi’s video call with Carol and Jack

Rois videosamtal med Carol och Jack

Farbror Jack visade mig bilder på familjen, och när han berättade att han inte hade sett Marian, min pappas andra fru, sedan min pappas begravning, kontaktade jag henne för att se om hon var tillgänglig för ett samtal. De pratade äntligen, och det var så vackert att se. Farbror Jack och Marian utbytte historier om min far Tim som ingen av dem hade känt till, och de kom överens om att träffas igen när farbror Jack reste till Chicago.

Vi träffade också ytterligare familjemedlemmar och kusiner, inklusive farbror Jacks döttrar. Jag hittade till och med gravplatsen nära där min gamla mödrahaplogrupp upptäcktes: det är ett av de antika gravområdena, den mest kända är Poulnabrone Dolman i County Clare, inte långt från Galway.

Det var en underbar resa och jag är så tacksam mot MyHeritage för att jag fick kontakten!

Stort tack till Carol för att du delar med dig av din historia. Om du också har gjort en otrolig upptäckt genom MyHeritage vill vi gärna höra om det!
Berätta gärna för oss via det här formuläret eller maila det till oss på historia@myheritage.com.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit