Släktberättelse: En resa från Finland till vilda västern

Släktberättelse: En resa från Finland till vilda västern

Letandet efter fler löv till släktträdet är ännu inte över för MyHeritageanvändaren Lina. Hon har skrivit dagens inlägg och hennes släktresa tar oss från mellersta Finland till Amerikas vilda västern och tillbaka till Finland igen. Häng med.

Jag heter Lina och är 35 år. Jag bor i Vallentuna med min man Niklas och vår son Edvin som är 11 månader. Jag född och uppvuxen i den svensktalande delen av Finland, i en liten by som heter Kronoby, i Österbotten, alltså på andra sidan vattnet från svenska Västerbotten.

Efter gymnasiet flyttade jag till Umeå och gick på universitetet där för att sen flytta ner till Stockholm. Efter tio år på Kungsholmen i Stockholm kände vi att det var dags för något nytt och nu bor och trivs vi i Vallentuna.

Släktforskning och historia överhuvudtaget har intresserat mig så länge jag kan minnas. På både min mammas och pappas sida har det släktforskats en del och det finns en del släktböcker att utgå från. Det har varit till stor hjälp för mig när jag började släktforska på egen hand.

Mitt intresse för släktforskning väcktes på riktigt när vi skulle ha en släktträff på min morfars sida när jag gick i högstadiet. Till den släktträffen hjälptes min syster och jag åt att göra ett släktträd med små löv för varje person i släkten. På trädet gick vi, med mammas hjälp och med lite bläddrande i kyrkböckerna, tillbaka fem generationer, till mitten av 1800-talet.  Min morfar, som också släktforskade, och andra i släkten hade kommit ända till början av 1600-talet, till en Nils Mattson Skuth, född 1627 i Kronoby.

Han var häradsnämndeman och deltog 1654 i riksdagen i Uppsala, då drottning Kristina abdikerade från tronen. Att få reda på något mer om en person än bara namn och födelse- och dödsdatum är nästan det mest spännande med släktforskning. Det blir så mycket mer levande då! Just Nils Mattson Skuth har jag kanske lite svårt att känna direkt koppling till, då det går så långt bak i tiden, men det finns många färgstarka historier om mina far- och morföräldrars föräldrar, och dem känner jag mig ”mer” släkt med!

Anders Leander Backman i uniform

Anders Leander Backman i uniform

Min morfars far Anders Leander Backman föddes 1876 i Kronoby.  På den tiden hörde Finland till Ryssland och Anders Leander blev tvungen att tjänstgöra i den ryska armén i tre års tid, långt borta från hemorten. Honom träffade jag aldrig, men min morfar berättade om honom och hans historier från armélivet i Ryssland. Bland annat förskräcktes han över kirgiserna i armén som drygade ut matransonen genom att fånga grodor och äta dem levande!

Maria Helena (Maja-Len) Backman, född Kronholm

Maria Helena (Maja-Len) Backman, född Kronholm

Efter armétiden åkte han till Denver, Colorado och arbetade i en silvergruva där.  Han kom tillbaka till Finland för att ta hand om jordbruket när hans pappa dog. Vilka erfarenheter han måste ha haft med allt han var med om i sitt liv!

Anders Leanders mamma, alltså min morfars farmor Maria Helena (Maja-Len) Andersdotter Kronholm (född 1843) var en driftig kvinna.  Hon hade anlitat tjugo-trettio väverskor i byn som vävde gardintyger och florsdukar efter hennes mönster. Maja-Len sålde sedan textilierna på marknader runt om i Finland, till och med så långt bort som i Viborg, som på den tiden var en viktig handelsstad längst inne i Finska viken.

En annan släkting som hade ett spännande livsöde var min farmors mor, Adéle Heinola. Hon föddes 1879 i Karleby, Finland. Som ung åkte hon ensam till Amerika för att arbeta. Flera av hennes bröder hade redan tidigare flyttat till Amerika, och förmodligen var det de som lockade över henne till det nya landet.

Hon bosatte sig i San Francisco och var anställd som en av tolv tjänarinnor hos den rika familjen Hearst. Adéle var väldigt duktig på att sy och sydde till sig själv likadana klänningar som fru Hearst hade köpt dyrt i Paris! Adéles klänningar blev minst lika fina som originalen, och hon blev därför tillsagd att det att det inte passade sig att hon hade likadana klänningar som frun i huset.

I San Francisco träffade Adéle sin blivande man, min farmors far Herman Friis (eller Hill som han kallade sig i Amerika). Även Herman hade emigrerat från Finland, han kom från samma socken som Adéle. Jag vet inte om de kände varandra innan de sågs i Amerika, det hade varit intressant att fråga dem om det!

Tyvärr är ju både Adéle och Herman borta sedan länge, men när de 1909 återvände till Finland och den lilla byn Rödsö i Karleby byggde Herman, som var duktig snickare och båtbyggare, ett Amerikainspirerat hus som de bosatte sig i. Adéle och Herman fick sju barn, bland dem min farmor Heldine.

Huset står fortfarande kvar och är numera K-märkt. Herman återvände ett par gånger till Amerika för att arbeta som förman på båtbyggen där. En av gångerna blev hans avfärd försenad då islossningen på våren 1912 hade svept med sig bron över ån i Rödsö och Herman var tvungen att stanna kvar och hjälpa till med återuppbyggnaden av bron. Båtbiljetten blev oanvänd, och tur var väl det för fartyget han skulle ha rest med hette Titanic!

Adéle och Herman Friis, de gifte sig 1907 i Marshfield, Oregon

Adéle och Herman Friis, de gifte sig 1907 i Marshfield, Oregon

Att släktforska är för mig en mycket trevlig hobby. Man blir aldrig klar, det går alltid att hitta något mer om personerna i släktträdet, kanske ett namn i en passagerarlista, en notering i en husförhörslängd eller gammal vigselannons i ett tidningsarkiv. Att det nu dessutom går att släktforska på internet har öppnat otroliga nya möjligheter.

MyHeritage är ett fantastiskt trevligt verktyg att använda, det är alltid roligt att få Smart Matches och kunna kika in på andra nya och okända släktingars släktträd och kanske hitta den saknade länken i sitt eget träd.  Att ha allting samlat på ett ställe är dessutom väldigt praktiskt, nu kan man till och med ha förfäderna med sig i sin telefon i MyHeritageappen!

För mig är det viktigt att man känner till sin historia, än mer viktigt har det blivit för mig nu när jag har lille Edvin att berätta släkthistorierna vidare för. Som någon klok person sade: För att veta vem man är måste man känna till sitt ursprung. Jag tror mig veta mitt ursprung rätt så bra, men det går alltid hitta fler löv på släktträdet!

Gillade du Linas berättelse? Har du en egen användarberättelse som du skulle vilja dela med dig av här på bloggen? Hör i så fall av dig till oss på sara@myheritage.com.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • hall sabina

    januari 19, 2014

    Mycket trevligt att läsa om.

  • hall sabina

    januari 19, 2014

    Ok!

  • hall sabina

    januari 19, 2014

    Det verkar ha varit lätt att hitta för Lina.