Chilensk-amerikansk adopterad återförenas med sin familj 42 år efter att han blev stulen från dem

Chilensk-amerikansk adopterad återförenas med sin familj 42 år efter att han blev stulen från dem

För 42 år sedan upplevde María Angelica González en mammas värsta mardröm.

Hon hade precis fött en pojke, och sköterskan hade tagit honom till kuvösen och förklarat att han behövde medicinsk behandling eftersom han hade fötts för tidigt. Men när sköterskan kom tillbaka berättade hon för María att barnet hade dött. María bad om barnets kropp så att hon kunde säga adjö och begrava honom, men sköterskan sa att den hade kasserats. María gick hem, tomhänt och hjärtat krossat i tusen bitar.

María var så förkrossad av denna traumatiska upplevelse att hon aldrig ens berättade för sina fyra andra barn om bebisen hon hade förlorat. ”Jag stängde av mig för världen med mina problem och jag led mycket,” sa hon till USA Today nyligen i en intervju.

Vad hon inte visste – under 42 år – var att hennes son faktiskt levde och hade det bra. Och att sjukhuset där hon födde honom var en del av en massiv barnhandelsoperation av olaglig placering av uppskattningsvis 20 000–50 000 chilenska spädbarn, stulna från mestadels låginkomstfamiljer, för adoption utomlands. Målet med denna operation, som inträffade mellan 1960- och 1990-talen, var att minska fattigdomen i Chile under general Augusto Pinochets diktatur.

‘Ett mirakel från Gud’

Marías son adopterades av amerikanska föräldrar som inte visste något om dessa omständigheter. Han växte upp med namnet Jimmy Lippert Thyden, med vetskapen om att han hade fötts i Chile, men med flera och motstridiga historier om sitt ursprung.

Sedan läste han USA Todays artikel om Scott Lieberman, en annan chilensk adopterad som hade upptäckt att han hade blivit stulen från sin mamma. Scott i sin tur hade förstått sanningen efter att ha läst en artikel i People Magazine om Tyler Graf, en brandman från Texas, också född i Chile, som hade avslöjat sin egen historia om tvångsadoption. Scott, som visste att han föddes i Chile, undrade om det som var sant för Tyler kunde vara sant för honom också. Han vände sig till Nos Buscamos, en ideell organisation i Chile som hjälper till att återförena familjer som drabbats av tvångsadoption, för svar.

Jimmy hade en liknande reaktion när han läste Scotts berättelse. Kunde det vara så att han hade tagits bort med våld från en mamma som fortfarande levde?

Så Jimmy, liksom Scott, kontaktade Nos Buscamos. Inom några veckor kopplade de honom med María.

”Det är ett mirakel från Gud”, sa hon till USA Today. ”När jag fick veta att han levde kunde jag inte tro att det var sant.”

MyHeritage DNA bekräftar förhållandet

Det fanns bara ett steg till för att bekräfta förhållandet: ett DNA-test. MyHeritage är stolta över att donera DNA-kit till Nos Buscamos, bland andra icke-statliga organisationer runt om i världen, med det liknande uppdraget att återförena adopterade med sina  biologiska familjer. Jimmy var först tveksam till att ta ett DNA-test, men när han förstod att det var det enda sättet att säkert bekräfta förhållandet, tänkte han på tvillingdöttrarna han och hans fru hade förlorat i april 2022.

”Förlusten av mina flickor var så traumatisk för mig, det tog mig nästan ur den här världen,” sa Jimmy till USA Today. ”Allt jag kunde tänka på är att om det finns en kvinna i den här världen som lider av den där ångesten som jag just lidit och hon led enbart på grund av någons girighet, så det skulle vara monstruöst av mig, i paritet med förövarna av detta, att förneka henne sanningen och låta henne veta att jag levde.”

Så han tog testet – och DNA-resultaten bekräftade att han var 100 % chilensk och matchade honom med en första kusin som också använder MyHeritage-plattformen.

‘Hur kramar man någon på ett sätt som kompenserar för 42 år?’

För några veckor sedan satte Jimmy sig på ett flygplan med sin fru och deras två döttrar för att träffa sin mamma och syskon för första gången.

Jimmy at the airport with his wife and daughters, on their way to Chile

Jimmy på flygplatsen med sin fru och döttrar, på väg till Chile

Se deras känslomässiga återförening i Associated Press-rapporten nedan:

https://www.youtube.com/watch?v=NLpqHfOLi2w

”Hon sa, ’Du kan inte ana hur mycket jag har gråtit för dig, oceaner av tårar'”, sa Jimmy till Associated Press. ”’Hur många nätter jag har legat vaken och bett att Gud ska låta mig leva tillräckligt länge för att få veta vad som hände dig.”

”Hur kramar man någon på ett sätt som kompenserar för 42 år?” lade han till. ”42 år rånade, stulna från oss. Allt kraschar in i detta ögonblick. 42 år. Men inte 43.”

”Det är nästan som att komma tillbaka från de döda,” sa Sarah Vanunu, vår PR-chef, till Associated Press. ”Många av dessa kvinnor visst inte att de ens hade ett barn där ute. De gick hem tomhänta från sjukhuset.”

Efter att ha återförenats med hela familjen höll de en stor fest för att fira alla födelsedagar som de hade missat att fira tillsammans, och de hade 42 ballonger – en för varje år. Familjemedlemmarna skrev personliga meddelanden på några av dem, som ”Jag älskar dig”, ”Välkommen till vårt hem” och – från hans mamma – ”Du är det vackraste kapitlet i min berättelse.”

Jimmy holds his mother’s hand at the party

Jimmy håller sin mammas hand på festen

”Att poppa dessa ballonger var samtidigt ångestfyllt och stärkande”, sa Jimmy till NBC News i en intervju. ”Jag har haft ett underbart liv i Amerika. Mina föräldrar i Amerika har älskat mig innerligt. Min mamma och pappa har tagit hand om mig, gett mig möjligheter, utbildning, kärlek… Jag har haft ett underbart liv, men varenda en av dessa ballonger är ett år av något som var fel.”

Även om den chilenska regeringen har berömt Nos Buscamos för dess arbete med att återförena offren för människohandelsoperationen, har den aldrig officiellt erkänt eller bett om ursäkt för händelsen. Jimmy, som är en försvarsadvokat för kriminalfall, säger att han anser att regeringen bör hållas ansvarig för vad som hände honom och de tusentals andra drabbade familjerna. Han säger att han anser att länderna bör erkänna dessa handlingar, hur de påverkar dessa familjer, och finansiera resor för dessa familjer och deras härstamning i evighet så att inga andra speciella familjehändelser kommer att missas. Rådgivning bör ges till familjerna på alla sidor och de som var inblandade i brottet bör lagföras så att alla barn kan hittas och alla familjer ges möjlighet till återförening.

Jimmy Thyden with his mother

Ett bitterljuvt födelsedagsfirande

Det som mina föräldrar trodde var en av de mest altruistiska och kärleksfulla handlingar de någonsin gjort, är befläckat av denna fruktansvärda, hemska sak,” sa Jimmy till Associated Press. ”Mina föräldrar ville ha en familj, men aldrig på detta sätt.”

”Jag är glad för de stunder vi får just nu, men jag beklagar förlusten av 42 års tid med min familj, med mina syskon, med henne”, säger Jimmy. ”Det är frustrationen över att förlora min kultur och frustrationen över att förlora så mycket tid, att inte ha minnen tillsammans, att inte ha erfarenheterna av en delad livstid.”

”Någon ni känner som tror att de är adopterade från Chile – det här kan vara deras historia,” sa Jimmy till NBC, ”och om ni inte delar den med dem, kanske de aldrig får veta.”

”Jag kan bortse från 42 år av lögner,” sa Jimmy till Associated Press. ”Jag kan träffa min mamma, och mina bröder och min syster, och livet som jag aldrig har känt. Och jag får ta mina barn, mina döttrar, mina flickor, till ett land som är en del av vem de är, och de kommer att ha en uppskattning för den här kulturen som jag aldrig ens fick ha… det är spännande. Det är glädje.”

Om du känner någon som adopterades från Chile och kan ha blivit offer för tvångsadoption, uppmuntra dem att kontakta Nos Buscamos eller Tyler Grafs organisation, Connecting Roots.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit

Taggar: