Halvsystrar födda med några månaders mellanrum finner varandra vid 75-års ålder tack vare MyHeritage DNA

Halvsystrar födda med några månaders mellanrum finner varandra vid 75-års ålder tack vare MyHeritage DNA

Karen Fry, en MyHeritage-användare från Storbritannien, tog på sig att hjälpa sin svärmor Sheila att lösa mysteriet med sitt ursprung. Född kort efter andra världskriget i Storbritannien, placerades Sheila bort för adoption direkt efter sin födelse och visste inte identiteten på sina biologiska föräldrar. Det var först när hennes svärdotter bestämde sig för att ta sig an projektet som hon kunde göra framsteg, men det fanns många hinder på vägen. Karen blev inte avskräckt, och slutligen, tack vare ett MyHeritage DNA-test upptäckte Karen inte bara identiteten på Sheilas pappa, hon upptäckte dessutom att Sheila hade en halvsyster – född bara några månader före Sheila – som bodde i Nederländerna!

Om du också har gjort en fantastisk upptäckt genom MyHeritage, dela den gärna med oss!

Karen Fry, who found her mother-in-law's sister with MyHeritage DNA

Karen Fry, som hittade sin svärmors pappa och halvsyster

Söker efter ledtrådar

Sheila Frys adoptionspappper inkluderade hennes biologiska mammas fullständiga namn, men hennes biologiska pappas namn fanns inte med. Hennes adoptivföräldrar berättade för henne att hennes biologiska far var en kanadensisk soldat som skickades till Europa för att bekämpa den nazistiska ockupationen och återvände till sitt land en tid efter krigets slut.

”När jag ursprungligen började sökandet var Sheilas adoptivföräldrar inte längre i livet och det fanns inget sätt att verifiera informationen”, säger Karen, som är gift med Sheilas son. – Informationen vi hade var ganska begränsad. Sheila föddes i september 1946, några månader efter krigsslutet. Vi hade inget sätt att verifiera informationen – om fadern verkligen var en kanadensisk soldat.”

Att hitta den biologiska mamman, som det visade sig, var också en svår uppgift. Informationskällorna som fanns tillgängliga på Internet för över ett decennium sedan var begränsade, och att hitta en kvinna som kan ha bytt namn efter äktenskapet kan ibland visa sig omöjligt. För flera år sedan hittade Karen ett dokuiment på en australisk passagerarlista med den biologiska moderns flicknamn. Uppteckningen visade att denna kvinna lämnade England och reste med båt till Australien 1948 tillsammans med en pojke, ett annat barn. Karen hittade barnets ättlingar i Australien och ringde dem. Bingo: detaljerna stämde exakt, och ett DNA-test bekräftade att pojken – nu, naturligtvis, en vuxen man – verkligen var Sheilas halvbror. Sheilas biologiska mor hade identifierats.

Men det hade inte hennes biologiska far. ”För åtta år sedan stoppade vi sökandet. Vi kände att vi hade gått in i en återvändsgränd, säger Karen..

En liknande intrig

Medan Sheila och Karen försökte lösa ett 75 år gammalt mysterium hoppades även Annie Ijpelaar från Nederländerna på liknande resultat. Hon föddes för 75 år sedan, bara några månader före Sheila, och växte upp med sin biologiska mamma och sin styvfar.

Annie visste inte att hennes styvfar inte var hennes biologiska far. ”På den tiden var det skamligt att prata om detta”, säger Annies son Marc. ”En dag hörde hon ett samtal mellan släktingar och insåg att något var fel. Hon gick till garderoben i huset där dokument förvarades och letade efter information och hittade dokument som tydde på att hon var adopterad av sin styvfar. Senare fick hon reda på sin biologiska fars namn från skvaller hon hörde.”

Hennes biologiska far var en kanadensisk soldat som skickades till fronten och deltog i befrielsen av Holland från den nazistiska ockupationen. ”Vi visste vad han hette”, säger Marc. ”Vi visste att han var en kanadensare som kämpade för Nederländernas befrielse under andra världskriget, och att han förmodligen hade återvänt till Kanada, men utöver det visste vi ingenting om honom.”

Marc Ijpelaar, Annie’s son

Marc Ijpelaar, Annies son

När Annie var 40 år gammal bestämde hon sig för att försöka hitta sin pappa. ”Hon sökte och hittade någon som kanske kände honom”, säger Marc, ”men han vägrade hjälpa henne och alla ansträngningar var förgäves. Vid något tillfälle gav hon upp och accepterade det olyckliga faktum att hon inte skulle veta vem hennes far var.”

Skämtet som knäckte fallet

Vändpunkten för Marc kom från en oväntad plats: ett skämt mellan kusiner som ledde till ett DNA-test. ”Min kusin och jag brukade alltid skratta åt situationen”, säger Marc. ”Att jag är barnbarn till en hjälte, som befriade Nederländerna. Tills han en dag tog med mig ett DNA-kit och sa till mig att det var dags att hitta min hjältefarfar”, skrattar Marc.

Marc tog testet och väntade på resultatet, som kom flera veckor senare. Ett överraskande meddelande kom till hans e-postkorg: en DNA-matchning har hittats. ”Jag tittar på resultaten och jag kan inte tro det: wow, det är en väldigt nära matchning. Jag insåg att Sheila kunde vara min moster – min mammas syster.”

För att skydda sin mamma från att känna sig sårad bestämde Marc sig för att så länge han inte hade ett definitivt svar skulle han hålla det hemligt. ”Min mamma hade letat efter sin pappa i flera år, så jag ville inte berätta förrän jag själv visste vad som pågick, för att inte orsaka henne besvikelse.”

Under tiden försökte han kontakta Karen via MyHeritage, men i flera veckor hörde han inte från henne och höll på att ge upp. Sedan fick han äntligen ett mejl som meddelade honom att han hade fått ett meddelande via MyHeritage. Det var Karen.

”Jag ser plötsligt ett meddelande från en person som jag inte känner, som bor i Nederländerna, som frågar mig om hans mammas pappa, som förmodligen var en kanadensisk soldat som kämpade i Nederländerna”, minns Karen. ”Han lämnade ett telefonnummer, så jag ringde omedelbart: ’Det här är precis den information vi också har!’ sa jag upphetsat till honom. ’Det finns en matchning!’”

Left to right: Annie, Karen, Patricia (Annie’s daughter), Tamara (Marc’s wife), and Sheila

Från vänster till höger: Annie, Karen, Patricia (Annies dotter), Tamara (Marcs fru) och Sheila

”Mycket snabbt kom frågan om den kanadensiska fadern upp”, säger Marc. ”Det visade sig att vi har många parallella linjer i handlingen – våra berättelser överlappar varandra.”

Vid denna tidpunkt bestämde han sig för att berätta för sin mamma om denna utveckling. ”Jag gick till henne efter att allt var klart. Jag försökte förklara för henne vad som hände och hon blev väldigt förvånad. Först hade hon svårt att tro att det var på riktigt. Det tog ett tag att förklara för henne hur det fungerar vetenskapligt och varför jag tror att vi är nära att lösa hennes mysterium.” Marc och Karen bestämde sig för att testa båda systrarnas DNA för att vara helt säker på att detta verkligen var sambandet. ”Resultatet var otvetydigt: systrar”, säger Marc.

Vid det här laget bestämde de att det var dags för ett videosamtal. Det var ett känslosamt ögonblick – något som båda systrarna hade längtat efter i många år. ”Situationen var speciell, ett fantastiskt samtal”, säger Marc. ”Det fanns utmaningar eftersom de båda hade svårt att höra och kommunikationen mellan dem var rolig, men de ser likadana ut, de har samma hobbyer. Det var fantastiskt.”

Matchande blå klänningar

Nästa steg var ett riktigt möte, ansikte mot ansikte. Marc och Annie bjöd in Sheila och hennes familj till Holland. Vad som hände vid mötestillfället hade ingen av familjemedlemmarna förväntat sig. När dörren öppnades upptäckte de två systrarna, som aldrig träffats förut, att kläderna de hade valt att bära den dagen var nästan identiska!

Sheila and Annie in matching blue dresses

Sheila och Annie i matchande blå klänningar

Se deras första omfamning någonsin nedan:

”Mötet mellan familjerna var en höjdpunkt”, avslutar Karen. ”Så fort de såg varandra, och trots språkbarriären, agerade de som om de hade känt varandra hela livet. Sedan dess har vi haft regelbunden kontakt och jag är glad att jag fick förmånen att hjälpa dem att sluta en cirkel efter så många år. Jag visste att jag skulle hitta henne.”

Om du också har gjort en otrolig upptäckt med MyHeritage vill vi gärna höra om det! Dela det med oss via det här formuläret eller maila det till oss på historia@myheritage.com.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit idag och gör dina egna fantastiska upptäckter!