Hennes föräldrar lämnade henne på en bänk för att rädda henne från nazisterna. Vid 80 år återförenades hon med en sedan länge förlorad kusin

Hennes föräldrar lämnade henne på en bänk för att rädda henne från nazisterna. Vid 80 år återförenades hon med en sedan länge förlorad kusin

När Gestapo gick ombord på tåget där Marta och Alexandr Knapp satt, under deras flyktförsök från Prag i juni 1942, var de tvungna att fatta ett snabbt beslut.

De visste att nazisterna skulle hitta dem. De visste att de förmodligen aldrig skulle återvända varifrån de än skulle föras. Och de visste att deras lilla dotter, Alice, inte hade någon chans att överleva om hon stannade hos dem.

Så – som bibliska Jokebed satte barnet Moses flytande på Nilen – bestämde de sig för att sätta sin lit till ödet. De lämnade Alice på en bänk utanför stationen och bad att någon skulle hitta henne och rädda hennes liv.

Någon gjorde det.

Marta och Alexandr skickades till sin död, men deras sista desperata handling för att rädda sin dotter var framgångsrik: Alice överlevde kriget och återförenades med Martas syster, Alices faster Edith. De skildes åt när Edith immigrerade till Palestina och tappade kontakten under åren.

Alice visste aldrig vad som blev av hennes faster eller sonen som hennes faster nämnde i ett av hennes sista brev… tills en avlägsen kusin, som bor 5 000 mil bort i Sydafrika, fick en Smart Match™ på MyHeritage som återförenade de sedan länge förlorade släktingarna.

Deras vackra historia berättades nyligen på CNN.

En familj som splittrats

Systrarna Marta och Edith Grunwald föddes i den österrikisk-ungerska regionen: Marta i Debrecen, Ungern 1912, och Edith i Lučenec, Slovakien, 1917. De växte upp i en väletablerad, utbildad judisk familj och studerade båda på universitetet i Prag. När andra världskriget bröt ut flyttade Edith till Lučenec, då en del av Ungern, där större delen av familjen bodde på den tiden, medan Marta stannade kvar i Prag med sin man Alexandr Knapp. I maj 1941, under skuggan av den nazistiska ockupationen, välkomnade paret sin första och enda dotter, Alice.

Alice som baby. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage
Alice som baby. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage
Alice som baby. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage

Ett år senare, i juni 1942, förstod familjen Knapp att deras enda chans att överleva var att fly från protektoratet. Tyvärr, när tåget körde in på Pardubice station, gick Gestapo ombord på tåget och började kontrollera dokument. Marta placerade sin dotter på en bänk nära stationen i hopp om att någon skulle hitta och ta hand om henne.

”Som barn och till och med när jag blev äldre, förebrådde jag min mamma på något sätt, för att hon fick mig så sent, vid tiden för transporterna. Jag tyckte helt enkelt att det var oansvarigt”, sa Alice i sitt vittnesmål från Memory of Nations. ”Men å andra sidan, då jag fick reda på att min mamma hade räddat mitt liv, förstår jag hur stor hennes vilja var att ha barn och hur svårt det måste ha varit att släppa taget om det. Jag ser henne som en slags hjälte för att hon räddade mitt liv. Jag kan inte föreställa mig hur hon måste ha känt sig när hon lämnade barnet täckt i en filt på en bänk. Hon visste inte då, att hon räddade mitt liv.”

Marta och Alexandr arresterades och deporterades så småningom till Auschwitz, där de mördades. Alice hittades av förbipasserande och fördes till ett barnhem i Karlovy Vary, där hon togs om hand tillsammans med andra barn, några av dem judiska. Hon var mörkare än de andra barnen, så när tyskarna inspekterade barnhemmet identifierade de henne som ett judiskt barn och tog henne och de andra barnen till Theresienstadt, där de upprättade ett ”modellghetto” för PR-ändamål som visade en uppenbart falsk, sanerad representation av hur regimen behandlade judar. Lyckligtvis för Alice innebar detta att hon blev väl behandlad: de matade henne och gav henne fina kläder så att hon skulle se frisk och väl omhändertagen ut för fotooperationer och besök från Röda Korset. Hon fick senare sällskap av sin 16-åriga styvbror, Rene, hennes fars son från ett tidigare äktenskap. Han tog hand om henne där, men 1944 skickades han och hans vänner till Auschwitz och mördades.

Rene som pojke med sin far och styvmor, Alices föräldrar. Foto förbättrat och färglagt av MyHeritage
Rene som pojke med sin far och styvmor, Alices föräldrar. Foto förbättrat och färglagt av MyHeritage
Rene som pojke med sin far och styvmor, Alices föräldrar. Foto förbättrat och färglagt av MyHeritage

Under tiden hittade även den nazistiska ockupationens fasor till Edith. Hennes man fördes till den ryska fronten, där han dödades mot slutet av kriget. Edith skickades till Auschwitz, men istället för att skickas till gaskamrarna fördes hon till ett slavarbetsläger för Siemens-företaget i närheten.

När kriget äntligen var över kunde Edith återvända till Lučenec med sin kusin, Miriam, som hade varit med henne i arbetslägret. Alice, fortfarande ett mycket litet barn, togs från Terezín och återförenades med sin moster av en organisation som grundades av människorättsaktivisten och Righteous Among the Nations Přemysl Pitter. Alice och Edith bodde i ett hus i Lučenec tillsammans och började försöka få ihop sina liv igen.

Edith och Alice efter kriget. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage
Edith och Alice efter kriget. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage
Edith och Alice efter kriget. Fotot förbättrat och färglagt av MyHeritage

Men precis som många judar som överlevde kriget bara för att upptäcka att de flesta av deras släktingar hade mördats, kände Edith att hennes framtid låg någon annanstans, och hon bestämde sig för att immigrera till Palestina tillsammans med sin kusin Miriam 1947. Det är okänt varför hon bestämde sig att inte ta med sig lilla Alice: kanske fruktade hon för barnets säkerhet i det politiskt instabila Mellanöstern, eller kanske var det inte möjligt att få tillstånd för Alice att lämna under sovjeterna. Oavsett orsaken adopterades Alice av ett tjeckiskt par och Edith bosatte sig nära Haifa, där hon träffade och gifte sig med David Weiss och födde en son som hette Yossi.

Edith skickade brev till Alice från Israel fram till 1956. Eftersom de var skrivna på en blandning av ungerska och vad som förmodligen är jiddisch, kunde Alice inte förstå dem. I ett av Ediths sista brev inkluderade hon ett foto på sig själv med sin son Yossi. Efter 1956 slutade hon skriva och Alice hörde aldrig mer av sin moster.

Alice växte upp, studerade till sjuksyster, gifte sig med en man som hette Miroslav Grus och fick 3 barn.

Tragiskt nog dog Edith – som, liksom många överlevande från Förintelsen, irreparabelt traumatiserad av de fasor hon utstod under kriget – av självmord 1985.

Edith med sin son Yossi. Färgerna är återställda av MyHeritage
Edith med sin son Yossi. Färgerna är återställda av MyHeritage
Edith med sin son Yossi. Färgerna är återställda av MyHeritage

En koppling från 1000 mil bort

2020 var Michalya Schonwald Moss – barnbarn till Moshe Schonwald, bror till kusinen som immigrerade till Israel med Edith – tvungen att avbryta sina planer på att immigrera till Israel på grund av covid-19-pandemin. Fast hemma, under en av nedstängningarna bestämde hon sig för att ägna lite tid åt att lära sig om sin familjehistoria och registrerade sig på MyHeritage.

”Jag trodde att jag visste mycket om familjen, men i själva verket visste jag ingenting”, säger Michalya. ”Min farfar, Moshe Schonwald, sa inte ett ord efter kriget. Jag började forska — jag letade efter namnet Schonwald, vad är dess ursprung? Jag visste ingenting om det och var familjen kom ifrån.

Efter att ha sökt igenom dokument och foton bestämde sig Michalya för att kontakta en släktforskare baserad i Slovakien som också använde MyHeritage. ”[Han] kartlade väldigt snabbt de 120 medlemmar av min familj som omkom i Förintelsen”, säger Michalya. Han fick snabbt en Smart Match™ till grenar av familjen Michalya inte kände till: Alices familj. Och matcherna tydde också på att det bodde en annan kusin i Israel: Yossi Weiss, Ediths son.

”Jag blev mest chockad när jag fick reda på, när jag var 80, att jag har en så stor familj”, sa Alice till CNN i ett känslosamt videosamtal. ”Jag är bara ledsen att detta inte kom tidigare.”

”Att upptäcka att en familjemedlem hade överlevt som vi aldrig visste om, och att hon fortfarande levde och bodde i Prag, var som om vi hade hittat ett levande spöke,” sa Michalya till CNN. ”Och att sedan upptäcka hennes historia var särskilt hjärtskärande.”

Yossi och resten av familjen var också chockade och djupt rörda över upptäckten.

”Efter att jag hittat Yossi och hört om hans historia erbjöd jag mig att bjuda in Alice till Israel så att hon kunde uppleva det liv hon kunde ha haft”, säger Michalya. Alice hade aldrig varit i Israel förut, men hon tackade ja till inbjudan, och den gångna sommaren flög hon till Israel med sin man, son och svärdotter för att träffa sin kusin och medlemmar av hans familj – inklusive Michalya, som flög från Sydafrika.

Yossi och Alice, äntligen återförenade

Yossi och Alice, äntligen återförenade

Alice berättade för CNN att hon var orolig för att göra resan i sin ålder, men hon ångrar ingenting. ”Nu är jag så glad att jag åkte”, sa hon.

Alice talar ingen engelska eller hebreiska, så hon kommunicerade med sin nyfunna familj genom en tolk. De besökte Theresienstadt-museet och World Holocaust Remembrance Centre i Yad Vashem, där hon gav sitt personliga vittnesbörd som spelade in för eftervärlden.

Från vänster till höger: Alice man Miroslav, Alice son Jan, Michalya, Alice svärdotter Petra, Alice, and Yossi

Från vänster till höger: Alice man Miroslav, Alice son Jan, Michalya, Alice svärdotter Petra, Alice, and Yossi

De besökte också hennes moster Ediths grav tillsammans, vilket var mycket viktigt för Alice och bidrog till att ge henne en känsla av avslutning.

Yossi och Alice besöker Ediths grav

Yossi och Alice besöker Ediths grav

Yossi kämpar för att förstå varför hans mamma inte tog med sig Alice när hon reste till Palestina, men han vet att hans mamma bar på mycket trauma. ”Ingen kom tillbaka normalt därifrån”, säger han. ”Jag vet att hon älskade sin syster väldigt mycket, de två systrarna var väldigt nära varandra.”

”Genom att ha henne på nytt i våra liv har hon lärt oss hur livet ser ut”, sa Michalya till CNN. ”Var dag är en reparation för vår familj. Och tack vare Alice och gnistan i hennes ögon och kärleken hon utstrålar, har vi blivit en familj igen.”

Om du har gjort en otrolig upptäckt som den här familjen gjorde, med MyHeritage — skulle vi gärna vilja höra om det. Dela din historia med oss genom att maila oss på historia@myheritage.com.