Hon upptäckte att hon hade blivit stulen som bebis – och hittade sin biologiska mamma och 8 syskon

Hon upptäckte att hon hade blivit stulen som bebis – och hittade sin biologiska mamma och 8 syskon

Cristina Prisco adopterades som spädbarn av italiensk-amerikanska föräldrar som bor i New York. När hennes pappa flög tillbaka från Chile med henne som bebis 1980, fick han veta att Cristinas mamma hade varit för fattig för att försörja henne och hade valt att adoptera bort henne.

Cristina som bebis

Cristina som bebis

Det föll aldrig Cristina eller någon av hennes adoptivföräldrar in att ifrågasätta den historien – förrän en dag i april då hon råkade slå på TV:n medan hon åt frukost och såg Tyler Graf intervjuas på Good Morning America.

Tyler, liksom Cristina, hade adopterats bort som bebis från Chile, och liksom Cristina hade det aldrig fallit honom in att ifrågasätta berättelsen om att hans föräldrar hade placerat honom för adoption på grund av ekonomisk instabilitet. Det var först när han hittade och tog kontakt med sin biologiska mamma i Chile förra året som han fick veta den hemska sanningen: han hade blivit stulen från henne vid födseln och placerad för adoption av ett komplext internationellt nätverk för handel med barn. Hon hade vaknat från narkos på sjukhuset för att få veta att hennes son dog vid födseln och att hon inte fick se kroppen. Många tusen spädbarn – vissa uppskattningar är så höga som 50 000 – stals från sina chilenska föräldrar på liknande sätt och placerades ut för adoption utanför landet, som en del av en olycksbådande politisk kampanj för att kontrollera befolkningstillväxten.

Tyler, som är brandman i Houston, Texas, grundade Connecting Roots: en ideell organisation som hjälper adopterade från Chile att återknyta kontakten med sina biologiska familjer, av vilka många upptäcker att de också togs bort med tvång. MyHeritage är stolta över att stödja dem genom att donera gratis DNA-kit till förmånstagare, för att hjälpa till att bekräfta familjerelationer. En annan ideell organisation som vi är stolta över att stödja, Nos Buscamos, är baserad i Chile och hjälper familjer som drabbats av tvångsadoption och kidnappning, att återförenas med sina nära och kära utomlands. De två organisationerna hjälper varandra och delar data, och många familjer har framgångsrikt återförenats tack vare deras gemensamma ansträngningar.

Tylers berättelse gav Cristina gåshud. Tänk om berättelsen om hennes ursprung som hon alltid hade känt till var fel? Kan det vara så att hon också var en av dessa stulna bebisar?

Hon bestämde sig för att ringa Connecting Roots och blev förvånad när Tyler själv tog upp hennes samtal. De pratade länge. Det fanns så många likheter i deras berättelser. Hon kände att allt hon visste, som hon hade trott var sant om sig själv, höll på att falla sönder runt henne.

Tyler erbjöd sig att ta en titt på hennes adoptionspapper, och inom några dagar, genom det gemensamma arbetet av Connecting Roots och Nos Buscamos, hittades Cristinas biologiska mor!

Barnet var borta

När Laura Rosa Fuentes Caceres födde sitt femte barn på Hospital Regional de Talca 1980 fick hon veta att barnet hade gulsot och behövde stanna kvar på sjukhuset. Laura Rosa, som var extremt fattig, hade inte råd att själv stanna på sjukhuset en natt till, så hon tvingades ta bussen hem utan sin lilla flicka. Dagen efter återvände hon för att amma henne – men barnet var borta. Receptionisten berättade för henne att utskrivningshandlingarna hon hade skrivit på faktiskt var adoptionspapper. Laura Rosa var extremt upprörd och gjorde ett utfall mot socialassistenten, men hon togs bort från sjukhuset av säkerhetsvakten. Hon hade inga resurser att slåss eller försöka hitta sin bebis.

Tyvärr visste hon bättre än att tro att detta var en oavsiktlig sammanblandning: hennes andra barn, Marcela, hade tagits ifrån henne under liknande omständigheter några år tidigare. Marcela hade fötts hemma och var aldrig registrerad hos regeringen. När hon visade tecken på utvecklingsförsening tog Laura Rosa henne till det lokala sjukhuset så att hon skulle kollas upp och fick veta att barnet var sjukt och behövde läggas in. När barnets pappa kom till henne på sjukhuset fick han veta att hon hade dött och att hennes kropp hade donerats till medicinsk forskning.

Laura Rosa fortsatte med att uppfostra 8 andra barn – utan att tro att hon skulle få se sina stulna döttrar igen.

Cristinas biologiska mamma, Laura Rosa, med ett mors dagskort och blommor från Cristina

Cristinas biologiska mamma, Laura Rosa, med ett mors dagskort och blommor från Cristina

Äntligen återförenade

Och plötsligt, några dagar efter Cristinas första samtal med Tyler, pratade Laura Rosa och Cristina med varandra i ett videosamtal. Cristina blev överväldigad av känslor när hon såg likheten mellan sig själv och människorna på skärmen. Efter att ha vuxit upp som enda barn var tanken på att ha 8 helsyskon mycket att bearbeta!

Cristina (mitten) med sin biologiska mamma, adoptivmamma och alla 8 syskon

Cristina (mitten) med sin biologiska mamma, adoptivmamma och alla 8 syskon

Nästa steg var att bekräfta släktskapet genom ett DNA-test. MyHeritage är stolta över att stödja Connecting Roots genom donationen av gratis DNA-kit, som skickades till Cristina och hennes mamma. DNA ljuger inte: de matchade 50 %, vilket tyder på en tydlig förälder-barn-relation.

”Att få reda på detta var ganska chockerande,” sa Cristina till The New York Post i en artikel om sin berättelse, ”men jag är glad att jag nu vet den verkliga historien och är lite arg på allt som min mamma gick igenom. . De inblandade var onda människor och de berövade mig på min familj.”

I juli reste Cristina med sin adoptivmamma till Chile för att träffa sin biologiska familj för första gången. Hennes biologiska mamma och syskon väntade på henne med skyltar som välkomnade henne tillbaka, och hon gick direkt till sin mamma för en lång, känslomässig kram. Se ögonblicket för deras återförening här:

Cristinas födelseföräldrar stöttade henne genom hela processen – även om hennes adoptivmamma, Ann Marie Zagaglia, erkänner att hon är lite orolig över hur hon kommer att tas emot av Cristinas biologiska familj. ”Jag var nervös eftersom jag inte visste var jag skulle stå”, sa hon till tidningen People magazine nyligen i en intervju. ”Är det jag den som tog det här barnet från dem i alla dessa år? Jag visste inte om de skulle vara arga över att jag haft henne i 42 år, eller om det skulle vara okej.” Men hon behövde inte ha varit orolig: familjen välkomnade henne varmt och kramade henne när hon kom. ”För mig var det ytterligare ett mirakel, att jag blev en del av deras familj från det ögonblick de såg mig.”

Cristina (mitten) med sin biologiska mamma (vänster) och adoptivmamma (höger)

Cristina (mitten) med sin biologiska mamma (vänster) och adoptivmamma (höger)

Cristina berättade för People att det ögonblicket kändes som att bli född på nytt. ”Det var en fantastisk dag”, sa hon.

Att Cristina återvände till familjen efter så många år ger dem hopp om att Marcela, som skulle vara 48 nu, också kan hittas någon gång.

Cristina är nu även styrelseledamot och administrativ assistent för Connecting Roots.

Om du eller någon du känner kan ha drabbats av tvångsadoption eller barnhandel från Chile, uppmuntrar vi dig att kontakta Connecting Roots eller Nos Buscamos. Du är också mer än välkommen att skriva till oss på historia@myheritage.com så hjälper vi dig mer än gärna.