Tommy fann två bröder i Finland genom MyHeritage DNA

Tommy fann två bröder i Finland genom MyHeritage DNA

Tommy Kokkarinen, 53, från Säter, Dalarna, hade ifrågasatt sitt förhållande till sin far Osmo Kokkarinen hela sitt liv. För några år sedan kommenterade hans syster: Fadern är inte din pappa, och slutligen hittade Tommy sin biologiska far och två bröder i Finland.

En olycka som förändrade allt

År 2015 råkade Tommy ut för en olycka och händelsen förändrade hans liv helt. Han var tvungen att fokusera på återhämtning och han fick sluta med sin verksamhet. Han har återhämtat sig bra efter sin skada, men lider fortfarande av problem då och då – och vet för det mesta inte hur dagen kommer att se ut. För att sysselsätta sig med något började Tommy släktforska och fann en passion i livet! Han inspireras av berättelser där DNA och släktforskning tillsammans utgör grunden för forskning och att fokusera på allt detta hjälper också till att glömma smärtan.

Sanningen kom fram

I slutet av hösten 2020 bestämde sig Tommy för att se vad han kunde få reda på om sin egen bakgrund och beställde ett MyHeritage DNA-kit till sig själv och ett till sin far. ”Precis när vi skulle göra testerna bestämde sig pappa för att berätta sanningen för mig och sa:” Din mamma var gravid med dig när vi träffades”. Orden kom som en chock och när DNA-resultaten kom matchade vi förstås inte varandra.

En hel del släktforskning och mycket tålamod

Tommy hade ingen tidigare erfarenhet av släktforskning, men han antog utmaningen; utnyttjade den extra tiden efter olyckan och tecknade det kompletta abonnemanget, vilket gav honom full tillgång till alla MyHeritages släktforskningsfunktioner och verktyg. Tommy gick också med i släktforskningsgrupper för att lära sig mer om hur han skulle gå vidare i sin forskning.

Han byggde intensivt sitt släktträd i väntan på sina DNA-resultat. Han studerade särskilt finska kyrkböcker i MyHeritage-samlingarna.

Efter DNA-resultaten

När DNA-resultaten kom, i slutet av december, kontaktade han en av sina starkaste DNA-matchningar. Det var en 4,4% (309,2 cM) träff på en finsk man i 30-årsåldern.. För att ta reda på deras relation började Tommy bygga ett släktträd på DNA-matchningen och bad honom testa sin mamma också. Senare i februari bad han också sin halvbror Janne att ta ett test för att se vilka träffar som var på faderns sida och vilka som var på moderns sida.

Pappa hittades

Tommy förstod att matchningen var hans biologiska fars kusin och genom denna upptäckt hittade Tommy sin biologiska far, Erkki Blomster (1946-2017), och fick också veta att han hade två bröder i fyrtioårsåldern Sam och Jani Valverinne. Tommy såg bilder på sin biologiska far och redan genom utseendet visste han att han hade träffat rätt – de var otroligt lika!

Tommy till vänster och pappa, Erik Blomster, till höger

Tommy till vänster och pappa, Erik Blomster, till höger

Brödernas möte

Foto: Annika Kangasmaa

Foto: Annika Kangasmaa

Sedan kontakten som började under påsken har bröderna ringt och kommunicerat flitigt. Bilder och känslor har utbytts på båda sidor och ett möte planerades. Men Tommy hade andra planer och lyckades överraska bröderna med att dyka upp i Finland utan att de visste om det!

Sam och Jani Valverinne blev glada, rörda och överraskade. En helt otrolig känsla, beskriver de upplevelsen.

Vår kusin bjöd oss att komma på besök. Vi kom dit och plötsligt stod Tommy i dörren! Det tog en sekund innan jag insåg det men när jag förstod att det var han gick jag direkt fram och kramade om honom, säger Sam Valverinne.

Jag hade en liten aning om att något var på gång. Ursprungligen hade jag sagt till alla att jag var upptagen idag. Jag gör jourarbete och jag är alltid redo att gå till jobbet. Men sedan började jag få lite meddelanden från alla håll att jag måste komma till vår kusin just idag, även om bara för en liten stund. Jag visste att det här inte kunde missas, säger Jani Valverinne.

Tommy säger att han kom på idén med att överraska bröderna men Coronapandemin gjorde det svårt att ordna brödernas första möte. När Tommy fick sitt andra Coronarvaccin i Sverige, var den första tanken att omedelbart åka till Finland för att träffa sina bröder.

Ingen tvekan om släktskap

Sam och Jani Valverinne är övertygade om släktförhållandet även utan DNA-forskning. De har många egenskaper gemensamt med Tommy och de säger att de inte tvivlar på att Tommy skulle vara deras fars son.

Ingen vet säkert om deras far visste om Tommy. Förhållandet mellan Tommys mamma och pappa var väldigt kort, mamman var då bara 19 år och Erkki 21 år.

Trots allt har bröderna nu varandra, de är väldigt lyckliga för det och planerar att hålla nära kontakt.

Vill du veta mer om ditt ursprung och få DNA-matchningar? Beställ ditt DNA-kit redan idag!

Läs artikeln om Tommy och hans bröder i Expressen!