Mormors/farmorseffekten: Hur mor-/farmödrar är väsentliga för människosläktets överlevnad

Mormors/farmorseffekten: Hur mor-/farmödrar är väsentliga för människosläktets överlevnad

I år har det varit särskilt utmanande att hitta nya sätt att umgås med den äldre älskade generationen. Många mor- och farföräldrar över hela världen har bekantat sig med ny teknik som gör att de kan interagera med sina barn och barnbarn utan att riskera sin hälsa. Det är ingen liten prestation för människor som lärde sig hur världen fungerar under dagarna före hemdatorer och Internet.

Det säger sig självt att mor- och farföräldrar har en speciell roll i våra liv – sedan tidernas början har de varit aktivt involverade i att uppfostra sina barnbarn. De av oss som har haft turen att känna våra mor- och farföräldrar har ofta mycket goda minnen av dem.

Men enligt antropolog Kristen Hawkes kan mormödrarnas roll vara viktigare än vi har insett.

Beställ ditt DNA-test idag och få reda på ditt ursprung!

Farmor/ mormor-hypotesen

Kristen Hawkes, forskare vid University of Utah, försökte lösa ett evolutionärt mysterium: varför lever kvinnor efter klimakteriet?

Livslängden för de flesta andra levande varelser sträcker sig vanligtvis inte så långt över deras reproduktionsår. Mäns fertilitet minskar efter 45 års ålder, men tekniskt sett kan de fortfarande få barn ganska sent i livet. Charlie Chaplin och Mick Jagger blev båda pappor vid 73 års ålder. Kvinnor förlorar dock sin förmåga att vara gravida runt 50 eller 60 år. Dr. Hawkes ville veta: vad fick vår art, ur ett evolutionärt perspektiv, att ha så många äldre kvinnor som lätt kunde leva 30, 40, till och med 50 år förbi den punkt där de inte längre var bördiga?

Som en del av sin forskning reste Dr. Hawkes till Tanzania för att observera livet hos det infödda Hadza-folket. Hadza har en traditionell jägar-samlar-livsstil, ungefär som våra förfäder för tusentals år sedan. Dr. Hawkes märkte att hälsan hos unga Hadza-barn var korrelerad med deras mammas sökande efter föda – utom när mamman ammade ett spädbarn. I detta fall korrelerade barnets hälsa, inte med sin mammas framgång vid sökande efter föda, utan med sin mormors födosökande framgång. Med andra ord var det mormors ansträngningar att hjälpa till med utfodring och vård av äldre syskon till ett ungt barn, som försäkrade hälsan för familjen som helhet.

Dr Hawkes observerade ett liknande fenomen i andra jägar-samlarstammar och utvecklade vad hon kallade ”grandmother hypothesis”: teorin att mormödrar/farmödrar är väsentliga för artens överlevnad eftersom de hjälper till att göra det möjligt för mödrar att ta hand om fler barn som är födda med relativt korta intervaller. Mormödrar som levde längre kunde hjälpa sina döttrar att uppfostra fler barn, och därför blev kvinnor som levde efter klimakteriet mycket vanliga bland människor genom naturligt urval.

I oktober 2012 publicerade Dr. Hawkes en fascinerande studie tillsammans med sina kollegor Peter Kim och James Coxworth, som stöder hennes teori med hjälp av en matematisk modell. Forskarna tillämpade begreppet klimakteriet och far-/mormödrar på den sociala strukturen hos en hypotetisk chimpanseart och fann att inom datasimuleringen fördubblade ”mormorseffekten” livslängden för arten på mindre än 60 000 år.

Från bär i skogen till glass på lekplatsen

Men gäller denna effekt fortfarande för en modernare livsstil? Andra forskare har undersökt denna fråga. 2008 publicerade Rebecca Sear och Ruth Mace, antropologer från London, en recension av 45 studier som undersökte familjens roll för barns överlevnad, och det visade att de flesta studier som undersöker rollen som samtida mor-/farmödrar visar att de har ett positivt inflytande på sina barnbarns livslängd.

För många människor som har välsignats med en mormor i sina liv är dessa upptäckter inte förvånande. Föräldraskap till små barn är mycket ansträngande, särskilt att ha hand om flera barn som fortfarande är unga och mycket beroende. Dr Sear och Dr Mace säger i början av sin granskning att ”den förlängda perioden av barndomsberoende och korta åldersintervaller innebär att mänskliga mödrar måste ta hand om flera beroende barn samtidigt. De flesta evolutionära antropologer håller nu med om att detta är en för stor energisk börda för mödrar att hantera ensamma, och att de måste anlita hjälp från andra släktingar för att dela kostnaderna att uppfostra barn. ”

Vi behöver kanske inte vår mormor för att hitta bär i skogen för våra småbarn, men när mormor eller farmor kommer för att ta ut barnet för en glass på lekplatsen så att hens mamma och den nya bebisen kan ta en tupplur – det är en livräddare i modern tid. I mer traditionella samhällen där kvinnor tenderar att få fler barn med kortare intervaller är det mycket vanligt att upptäcka att dessa unga mammor bor nära sina egna mammor och förlitar sig på deras hjälp regelbundet.

En annorlunda sammanhållning

Förhållandet mellan en mormor/ farmor och ett barnbarn är vanligtvis helt annorlunda än det mellan mor och barn: mindre ansträngd, mer rak och full av komfort och enkel kärlek. Dr. Hawkes citeras i Smithsonian och säger att mormödrar kan ha bidragit till de större hjärnorna och de sociala egenskaperna som är unika för människor. ”Om du är barn till en schimpans, en gorilla eller en orangutang, tänker din mamma inte på något annat än dig”, säger hon. ”Men om du är en mänsklig bebis har din mamma andra barn som hon har hand om, och det betyder att det nu finns konkurrens – som inte finns hos några andra apor – och du behöver engagera henne mycket mer aktivt:” Mamma! Var uppmärksam på mig! ’… Farmorskap gav oss den typ av uppfostran som gjorde oss mer beroende av varandra socialt och benägna att engagera varandras uppmärksamhet.”

Det är viktigt att notera att mormorshypotesen inte är definitiv, och det finns forskare som argumenterar emot den. Vissa tror att mänskliga kvinnor lever över sina reproduktionsår inte till förmån för sina barnbarn, utan för sina egna barns, eftersom mänskliga unga fortfarande kräver aktivt engagemang under många år, jämfört med andra arter. De kallar den teorin ”modershypotesen”. Ändå ger den matematiska modellen som publicerades av Dr. Hawkes och hennes kollegor i oktober 2012 starkt stöd för mormorshypotesen.

Har du uppgett all din mormors och farmors information i ditt MyHeritage släktträd ännu? Du vet aldrig vilka upptäckter om hennes bakgrund som väntar på dig på MyHeritage.

Påbörja ditt släktträd nu!