Vad är ett polygeniskt riskresultat?

Vad är ett polygeniskt riskresultat?

Då den genomsnittliga livslängden har ökat under de senaste decennierna, har kunskap om din hälsa och hur du bevarar den blivit allt viktigare. Forskare avslöjar ständigt nya utvecklingar om genetikens påverkan på vår långsiktiga hälsa. Genetik och vad den betyder för oss personligen kan vara komplicerat. Men att lära sig hur vår genetik kan påverka vår hälsa kan ge oss möjlighet att göra olika val som väsentligt kan förändra den långsiktiga risken att utveckla vissa tillstånd.

I denna bloggserie om hälsa kommer vi att dyka in i aktuella ämnen relaterade till DNA-testning och hälsa, samt hur denna testning kan integreras i din  hälsohanteringsplan. Så låt oss komma igång!

Hur fastställs risken för komplexa tillstånd?

Någonsin undrat om hjärtsjukdomar har någon genetisk komponent? Hur är det med typ 2-diabetes? Eller bröstcancer? Det finns en ny teknik vars mål är att kombinera DNA-testning med matematisk modellering för att besvara denna fråga på en personlig nivå. Det kallas ”polygenic risk score” (PRS). Men vad är exakt ett polygeniskt riskresultat?”

Per definition betyder ”polygenisk” ”mer än en gen.” Och till skillnad från många definitioner inom hälsan, beskriver denna noggrant sin betydelse. Vissa hälsotillstånd är monogena, vilket innebär att de orsakas av en patogen eller sjukdomsframkallande variant i en enda gen. Till exempel är cystisk fibros ett monogent tillstånd som orsakas av en enda mutation i CFTR-genen. Det finns hundratals monogena tillstånd men det totala antalet människor som drabbats av något av dessa tillstånd är ganska litet. Vanliga egenskaper, å andra sidan, som fetma och högt blodtryck och sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes, påverkar ett betydande antal av världens befolkning. Predispositionen för dessa egenskaper och sjukdomar styrs faktiskt av en kombination av många gener. De är av den definitionen, polygena. För att ge en exakt riskbedömning för dessa förhållanden måste vi titta på de individuella riskerna en person har på många platser i genomet och kombinera dem. Det kumulativa resultatet av dessa kombinerade risker kallas ett polygen riskresultat.

The differences between polygenic and monogenic conditions

Hur beräknas en PRS?

För att bestämma en polygenisk riskpoäng är det först nödvändigt att bedöma din kombinerade risk över hundratals, tusentals eller till och med miljoner varianter. Var och en av dessa varianter ger vanligtvis ett litet bidrag till din totala risk för tillståndet. För att bestämma denna totala risk måste vi modellera hur man sammanfattar bidraget för alla dessa varianter tillsammans.
Den matematiska modellen som används för att beräkna en PRS tar hänsyn till två saker – de varianter som finns i ditt DNA och den påverkan som var och en av dessa varianter har på sannolikheten för att du kommer att utveckla sjukdomen.

Att veta vilka varianter som ska testas kommer från en omfattande granskning av vad som kallas ”genome-wide association studies”, GWAS (uttalas “G-wahs”) kort. GWAS-studier inkluderar tusentals till miljoner människor, vanligtvis från en specifik etnisk befolkning, av vilka några har sjukdomen eller komplexa egenskaper. Miljontals varianter över deras genom testas och resultaten av människor med sjukdomen jämförs med människor utan sjukdomen för att se hur deras varianter skiljer sig åt. Detta skapar en bild av varianter som är vanligare hos personer med sjukdomen och berättar vilka varianter vi ska leta efter i DNA-provet som lämnats in från ett hälsokit.

Varje variant har ett unikt bidrag till den totala sjukdomsrisken. Detta kallas ”effektstorlek.” Den matematiska modellen tar hänsyn till denna effektstorlek, vilket ger varianter med större effektstorlekar större vikt än de med mindre effektstorlekar. Så när ett prov lämnas in testas det för de varianter som identifierats i GWAS-studierna och resultaten matas in i modellen. Modellen beräknar effektstorleken för varje variant och bedömer motsvarande risk. PRS är summan av dina individuella risker för var och en av dessa varianter.

How a polygenic risk score is calculated

Överväganden med PRS

För närvarande är PRS-rapporter endast tillgängliga för dem av europeisk härkomst. Det beror på att de flesta GWAS-studier har gjorts på människor med denna etniska bakgrund. Eftersom det kan finnas skillnader i varianterna som orsakar sjukdom mellan människor i olika etniska grupper, behövs GWAS-studier på varje större etnisk grupp innan PRS kan beräknas på ett tillförlitligt sätt för personer med icke-europeisk härkomst. Lyckligtvis pågår stora forskningsinsatser runt om i världen för att försöka ta itu med detta problem. När dessa uppgifter släpps kommer PRS-rapporter att bli tillgängliga för människor från ytterligare etniska grupper.

Det andra att tänka på med PRS är att det är mest värdefullt när man betraktar det som en del av en helhetsbild av hälsan. Tillstånd som hjärtsjukdomar och fetma påverkas till stor del av livsstilsfaktorer som kost, motion och BMI som du kan kontrollera. PRS är en guide som hjälper till att identifiera personer som kanske inte har visat att de har en genetisk risk, vilket gör att de och deras vårdgivare kan vara mer proaktiva i sin vård.

Vårt nästa blogginlägg kommer att titta på hur man kan tolka en PRS-rapport och vilken roll den kan ha i proaktiv hälsohantering.

För att lära dig mer om genetisk testning för hälsa, besök myheritage.se/health idag!